Турция пред риск да загуби $9 млрд. заради руските санкции

| Източник: NEWS.BG

 

Автор:

news.bg

 

 

Турция пред риск да загуби $9 млрд. заради руските санкции

Източник: архив ЕПА

Напрежението с Русия може да струва на турската икономика 9 милиарда долара в най-лошия случай „при най-ниска точка на отношения”. Това разкри вицепремиерът на Турция Мехмет Симсек пред частната телевизия NTV, цитиран от „Франс прес”.

Москва наложи серия от икономически санкции срещу Анкара след сваления руски фронтови бомбардировач Су-24 от турски изтребители над сирийско-турската граница на 24 ноември, което доведе до най-голямата криза между двете държави от Студената война.

„При най-лошия сценарий, който е при най-ниско ниво на отношения с Русия, ние говорим за загуби от около 9 милиарда долара (8,3 милиарда евро)“, изтъкна вицепремиерът, който е с ресор икономика.

По думите му при сегашното състояние на отношенията между двете държави БВП на Турция може да се свие с 0,3-0,4%.

Руските санкции включват ограничаване на турските хранителни продукти и спиране на туристически пакети за почивка, което е голям удар за туристическия бранш в Турция.

Вицепремиерът подчерта, че значително са намалели руските туристи в Турция и сключените строителни договори с руски компании.

Има 603 хиляди руски туристи по-малко, подчерта Симсек.

Винаги сме разглеждали Русия като важен партньор и ние нямаме намерение да увеличаваме напрежението допълнително. Но ако Русия продължи да поддържа подобно отношение, всякакъв вид възпиращи мерки ще бъдат предприети”, предупреди той.

В събота турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция търси алтернативи на руските енергийни доставки, заявявайки, че страната му „няма да се разпадне” заради санкциите.

55% от газа и 30% от петрола на Турция идват от Русия.

„Възможно е да намерим различни доставчици”, каза Ердоган, имайки предвид Катар и Азербайджан.

Print Friendly
FacebookСподели