Топ музиканти от цял свят свириха на фестивала за класическа музика „Месембрия Орфика“ в Несебър

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Виртуозни изпълнения на  Шуман, Вивалди,  Глинка и Дворджак превърнаха културния форум в празник на емоциите

 

В истински празник на емоциите, водещи към един по-духовен, по-красив и съвършен свят, се превърнаха концертите от пилотното издание на фестивала за класическа музика „Месембрия Орфика“ в Несебър. И през трите дни публиката имаше уникалната възможност да се наслади на перфектните изпълнения на топ музиканти, концертиращи на най-големите световни сцени, и да съпреживее по свой собствен начин изкуството, утвърдилото се през вековете като класика.

Идеята за реализиране на фестивала „Месембрия Орфика“  е възникнала преди няколко години съвсем спонтанно, сподели на откриването и припомни по време на заключителния концерт кметът на Несебър Николай Димитров. Градоначалникът информира, че културният календар на общината е изключително богат в жанрово отношение и като видове изкуство, но „за първи път организираме фестивал от такъв висок ранг, посветен на класическата музика. Сигурен съм, че форумът ще намери своето заслужено място в града на ЮНЕСКО и следващата година ще е още по-мащабен и ще е сред очакваните културни събития, подобно на утвърдилите се вече в нашия културен календар.“, бяха част от думите на кмета Николай Димитров.

Виртуозът на цигулката – проф. Марио Хосен, който е и инициатор на форума, сподели по време на официалното откриване на „Месембрия Орфика“, че всички артисти, участващи във фестивала са изключително щастливи да са гости на един от най-магнетичните и красиви градове – Несебър.

Концертите, изпълнени в града на ЮНЕСКО, бяха специално подбрани за широката публика. Първият от тях фокусира вниманието върху шедьоври на славянската музика. Присъстващите в залата на читалище „Яна Лъскова“ чуха перфектно изпълнени произведения на Михаил Глинка и Дворджак с интерпретатори големи звезди на чешката и руската школа. Вторият концерт  бе посветен на  немската класика, като в целия си блясък и сила бяха представени произведения на Густав Малер, Волфганг Амадеус Моцарт и на Робърт Шуман.

Първите две вечери концертите бяха камерни и се проведоха в читалището, а заключителният бе на Старата Митрополия – едно от уникалните и емблематични места в центъра на Стария Несебър. Там многонационалната публика, впечатлена от виртуозните изпълнения бе препълнила както храма, така и пространството около него. На Старата Митрополия камерният оркестър „Камерата Орфика“ пресъздаде емоционално и силно въздействащо върху присъстващите годишните времена на Вивалди, както и популярни произведения на Пиацола и Моцарт.

Фестивалът на класическата музика в Несебър даде възможност за своеобразно бягство от ежедневието и тривиалността,  чрез символичния и безграничен език на изкуството, поднесено виртуозно и с много любов. Изкуството, което докосва душата, стопля сърцето и въздейства така върху психиката, че веднъж човек, преживял нещо толкова уникално, търси начин и възможност да го повтори.

 

Print Friendly
FacebookСподели