Тенденцията за спад на свободата на словото е много сериозен проблем

Тенденцията за спад на свободата на словото е много сериозен проблем и ние трябва да да си отговорим на въпроса откъде идват трудностите за упражняване на журналистическата професия. Това каза...
| Източник:

Тенденцията за спад на свободата на словото е много сериозен проблем и ние трябва да да си отговорим на въпроса откъде идват трудностите за упражняване на журналистическата професия. Това каза председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов по време на международна конференция на тема  „Журналистика и гражданска позиция“, която се проведе в Свети Влас.

Според Георги Лозанов през последните години българската медийна среда премина през няколко етапа на развитие:“митингов“ период, пазарен, в който на българския пазар влязоха големите чуждестранни инвеститори и последният „ожесточен“ период. В него, стимулирани от кризата медиите влязоха в яростна конкурентна битка, каза Лозанов. Конкуренцията от бяла, започна да се превръща в черна.

Тя започна първо от публицистиката в телевизиите, после мина през печата. Желанието е не само да си конкурентен, но и да потопиш другия, заяви Лозанов.  По думите на председателя на СЕМ тези битки започнаха да дават своите тъжни резултати. В подобна ожесточена среда най-добрите си отиват първи, а тенденцията е надолу, защото територията на качествената журналистика започва да се стопява.

Според него т.нар. „медийни войни“, са проблем на тясната връзка между собствениците на медиите и тяхното съдържание. Работата на собствениците е единствено да осъществяват прозрачен и честен бизнес, не им е работа да правят журналистиката, каза Лозанов. Единствената самозащита на журналистите е в тях самите, те нямат съюзници нито в аудиторията, нито в лицето на собствениците.

Според Петко Бочаров, който също присъства на конференцията, журналистите, които нямат собствени разбирания, концепции, предпочитания не могат да упражняват тази професия. Журналистиката не е само репортерство. Най-важното е един журналист да отговаря на въпроса „защо“. Той допълни, че журналистиката не трябва да бъде само коректив, а и да хвали.

В дискусията се включи и радиожурналистката Лили Маринкова, която каза, че всички знаят, че автоцензурата съществува, но никой не я вижда. Това превръща редиците на журналистиката в скучно съсловие, безгръбначно. Нашата сегашна журналистика не може да се справи с „теста Борисов”, т.е. медиите по-скоро си спестяват критичните мнения за управлението, допълни Маринкова.

В дискусията днес участваха Иван Гарелов, Любен Дилов-син, Стефан Димитров и журналисти и представители на тв-екипи, които са номинирани за отличията през 2012 година.

 

На 16 юни, събота, 2012 година в 20.30 часа на амфитеатъра в град Свети Влас, за втори път ще се връчи единствената в България годишна „Награда за телевизионна журналистика „Св. Влас“. 

Print Friendly
FacebookСподели