Стефан Кенов: Криминализация на неплащане на осигуровки, а не по-високи вноски

БДЦ внася предложения на синдикатите в парламента Да се криминализира неплащането на осигуровки и така да се осветли сивия сектор, а не да се вдигат вноските. За това се обяви...
| Източник:
БДЦ внася предложения на синдикатите в парламента

Да се криминализира неплащането на осигуровки и така да се осветли сивия сектор, а не да се вдигат вноските. За това се обяви депутатът от Български демократичен център Стефан Кенов. Деянието е обществено опасно, затова трябва да го направим наказуемо, каза той пред телевизия Евроком. Според Кенов наказанията трябва да се прецизират в пленарна зала и да са разумни, а не прекопирани от модели на други държави. В зала трябвало да се реши и колко да е периодът на забавяне – 6 месеца или 1 година, след който да се налагат наказания за невнесените осигуровки.

„Политиката за попълване на осигурителните фондове е осветляване колкото може на сивия сектор, а не както предлагат ГЕРБ – увеличаване на осигурителния праг, което достига 75% при земеделците. Това ще доведе до обратен ефект, ще намалеят плащанията. По-добре е с малки осигуровки да стимулираме плащанията и да задължим с държавни мерки те да се внасят, обясни депутатът от БДЦ, който е главен секретар на „България без цензура“. Според него едва след тези стъпки трябва да се мисли за бавно и постепенно увеличаване на осигурителния праг.

По идеята за криминализирането на невнасянето на осигуровки БДЦ и КНСБ постигнали пълно единодушие на работна среща преди дни. Предстоят разговори утре и с КТ „Подкрепа“. До края на тази седмица групата на БДЦ ще внесе в парламента поправки в законите, предложени от синдикатите, обяви Кенов.

Print Friendly
FacebookСподели