Станишев: България може, ГЕРБ не може

Диляна Панайотова © БГНЕС БСП излизат с тъжна равносметка за двугодишното управление на ГЕРБ. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви на пресконференция, че то дава сериозни основания за сериозна рекапитулация....
| Източник: news.bg

Диляна Панайотова

бсп © БГНЕС

БСП излизат с тъжна равносметка за двугодишното управление на ГЕРБ. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви на пресконференция, че то дава сериозни основания за сериозна рекапитулация.

Той припомни, че правителството на Бойко Борисов е дошло на власт с лозунга „Да докажем, че България може!“. България може, но ГЕРБ не може, посочи бившият премиер. За две години България пада надолу във всяко отношение, подчерта той.

Безработицата в момента по думите му е 11,2%, а страната ни е на второ място в Европейския съюз по ръст на безработицата. Станишев изтъкна още, че за първи път в последните десет години сме на минус по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Тези две години на ГЕРБ са белязани от некомпетентност и лобизъм, категоричен бе той.

След две години управление на ГЕРБ България се е превърнала в полицейска държава, която ежедневно води войни със съсловията, изтъкнаха още от партията. Според Станишев за две години на власт ГЕРБ управляващите са върнали държавата с десет години назад. За две години обществото е станало свидетел на остра криза в съдебната власт.

Едно от доказателствата за това, според левицата, е отлагането на спецсъда, както и отказът на съдии да участват в конституирането на ВСС.

Корнелия Нинова от своя страна се върна назад във времето, за да припомни предизборната платформа на ГЕРБ в частта й за приватизацията. Тя изтъкна, че там ГЕРБ обещават ревизия на приватизационни сделки, както и че ще се прави приватизация само след появата на изгодно за държавата инвестиционно предложение.

Нинова припомни, че там не пише, че управляващите ще  вдигнат акциза, ще увеличат контрабандата, няма да успеят да съберат приходите си и затова ще пълнят дупката в бюджета с масова, хаотична и безпринципна приватизация.

Червената депутатка критикува идеята за приватизацията на Пощите и Адис. Стартът на приватизацията на тези две дружества е фал старт, посочи Нинова. Тя е категорична, че само Министерски съвет може да предлага държавни дружества да бъдат приватизирани, а не инициатор на подобни стъпки да бъдат депутати.

Нинова изтъкна, че има становище на Външно министерство да не се вади от забранителния списък за приватизация дружеството за дипломатически имоти. Министерство на транспорта пък дава висока оценка на дейността на българските пощи.

Социалистите са доволни от двугодишната си работа като опозиция в парламента. Според лидера на БСП има още какво да се иска от активността на отделени депутати и парламентарната група като цяло. Станишев обаче е доволен от едно – „Устояхме на един безпрецедентен натиск.“

Print Friendly
FacebookСподели