Станишев: „Атака“ има ангажимент към гражданите

  Лидерът на БСП и ПЕС не се разграничи от Волен Сидеров, а разкритикува ЕНП, че не натискат ГЕРБ да влиза в парламента    Полина Паунова   сн. БГНЕС Лидерът...
| Източник: Mediapool.bg

 

Лидерът на БСП и ПЕС не се разграничи от Волен Сидеров, а разкритикува ЕНП, че не натискат ГЕРБ да влиза в парламента
 

сн. БГНЕС

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев се опита да се измъкне от обвиненията за колаборация с националистите на Волен Сидеров, отправяйки упреци към ГЕРБ и европейската десница. Той приема „Атака“ като „политическа сила, която има ангажименти към гражданите“.

 

След призивите от Брюксел на председателя на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода българското правителство да се разграничи от всякакви действия на „Атака“, Станишев заяви от София, че няма коалиция между БСП, ДПС и „Атака“.

 

Притиснат от множество журналистически въпроси за безобразията на Волен Сидеров, с две седмици закъснение Станишев с половин уста призна, че поведението на лидера на „Атака“ по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента било неприемливо. Неприемливи били и опитите на Сидеров за граждански арести, както и твърденията му, че медиите са „платени жрици на Бойко Борисов“.

 

На въпрос, свързан с предстоящия дебат в Европарламента за ситуацията в България и участието на антиевропейската партия „Атака“ в управлението, Станишев се нахвърли на опонентите си от Европейската народна партия (ЕНП) за тяхна позиция през 2010 г.

 

„След изборите в Албания тогава, социалистическата партия напусна техния парламент, а ЕНП бяха много загрижени за ситуацията и призоваваха левицата за отговорно поведение и връщане на левицата в албанското Народно събрание“, каза Станишев, критикувайки ЕНП, че сега не призовавали ГЕРБ за същото.

 

Станишев обаче не отговори на въпрос – дали Партията на европейските социалисти (ПЕС), която оглавява, трябва да замрази членството на БСП в семейството на европейската левица заради колаборацията с Волен Сидеров.

 

Такъв прецедент вече имаше през 2006 г., когато европейските социалисти блокираха за известно време членството на словашката левица заради коалиция с местна националистическа партия.

 

„Няма коалиция с Атака“, продължи да повтаря Станишев, пропускайки незначителната „подробност“, че без помощта на „Атака“ нямаше да има правителство на Пламен Орешарски, нито да мине което и да е важно решение в настоящия парламент.

 

„Аз съм лидерът на БСП, който през 2005 г. каза, че не можем да направим коалиция с „Атака“ при тяхната идеология и политика, която отстояват. Приемам участието на „Атака“ в работата на парламента като поведение на една политическа сила, която има ангажименти към гражданите. Партия „Атака“ не е гласувала правителството, не участва в изпълнителната власт и правителството, но през 2009 г. и до края на 2011 г. „Атака“ официално подкрепяше правителството на Бойко Борисов, който имаше малцинство в българския парламент. Тогава Борисов не възразяваше „Атака“ да участва в работата на парламента“, заяви Станишев, оправдавайки своето поведение сега с това на Борисов, очевидно забравил за обещанията, че БСП ще прекрати похватите и методите на ГЕРБ в управлението.

 

След заседанието на Изпълнителното бюро на БСП Станишев съобщи, че ще внесат поправки в Закона за политическите партии, с които да бъде орязана субсидията както на извън парламентарните, така и на парламентарните партии.

 

Станишев не се разграничи ясно от идеята на Волен Сидеров формациите, които не са прескочили 4-процентната бариера да бъдат обезкървени, като им се отнеме държавната издръжка.

 

„Субсидията трябва да бъде намалена, както на партиите в парламента, така и на тези извън него, които са изкарали достатъчен процент“, като Станишев не обясни какво има предвид под „достатъчен процент“.

 

Досега действащият закон позволяваше субсидии да взимат всички партии, прескочили 1% от гласовете на парламентарни избори. Според предложението на „Атака“ държавни пари трябва да получават само парламентарно представените формации.

 

Продължавайки словесната разправа с недоволните и несъгласните с управлението, Станишев обяви, че приетият нов модел за ценообразуване, който позволява намаление на сметките за ток на бита с 5%, е „важен политически тест за всяка партия в страната“.

 

„Очакваме всяка институция и всяка политическа партия да заемат ясна позиция по тази тема. За да се знае кой на чия страна е – кой е на страната на гражданите, кой подкрепя прозрачно ценообразуване, кой заема другата позиция и защо“, подчерта Станишев.

 

Той очаква всеки министър да изпълни заданието, което премиерът постави още в началото, да изнесе ясен анализ за състоянието в своя сектор. В областта на транспорта трябва ясно да се каже какви са резултатите от управлението на ГЕРБ, това важи за всяко министерство, каза Станишев.

Print Friendly
FacebookСподели