Според „Слънчев бряг“АД шепа хотелиери се опитва да провали сезона в Слънчев бряг

| Източник: nessebar-news.com

Болшинството от бизнеса в курорта не иска безредици и хаос,обясняват от „Слънчев бряг“АД:

 Управителният съвет на Съюза на собствениците в к.к. Слънчев бряг заплаши с блокада на пътя Бургас-Варна и други протестни действия. Някои хотелиери явно са решени на всяка цена да запазят хаоса и безстопанствеността в комплекса, от които извличат лични изгоди. Гневът им бе предизвикан от желанието и усилията на „Слънчев бряг” АД,  менажиращ инфраструктурата и работата в най-големия ни курорт, да въведе ред, за да осигури спокойствие и безопасност на летовниците и гостите.  Ръководството на Съюза на собствениците абсурдно обвини акционерното дружество в незаконосъобразни действия и пожела комплексът да се стопанисва от община Несебър.

 От своя страна „Слънчев бряг” АД алармира местните власти и отговорни държавни институции, че се цели създаване на безредици и проваляне на туристическия сезон. Причина за опасенията са намеренията в рамките на няколко дни да бъдат блокирани републиканските пътища ОТ и ЗА Слънчев бряг, като една от блокадите, не случайно съвпада с деня, определен за официално откриване на Лято 2011.

 Дружеството счита, че инициативата е поредният опит да се разрешават икономически  спорове с уличен натиск върху българската държава. Работещи в комплекса са се оплакали на ръководството на принципала, че за да създадат представа за масовост на протестите, организаторите възнамеряват да ползват собствения си персонал, което граничи с икономическа принуда. В тази връзка, дружеството призовава институциите да извършат необходимите проверки и да не допуснат провеждането на подобни принудителни „протестни” действия. Освен хаос и блокирането на подстъпите до Слънчев бряг, в момент когато се очаква пристигането на правителствени делегации, това създава предпоставки за опасност при осигуряване тяхната сигурност.

 Нито туристите, нито работещите в Слънчев бряг, нито болшинството от собственици на хотели и други търговски обекти имат полза от подобни прояви на „гражданско неподчинение”, като емблема на летния ни туризъм. Подобна практика обслужва единствено интересите на няколко лица – инициатори, присвоили си правото да действат зад фасадата на т. нар. „Съюз на собствениците”. Без да ги назоваваме поимененно, можем да кажем, че това са бизнесмени, печелещи от незаконни обекти и други съмнителни дейности.

 Болшинството представители на бизнеса в Слънчев бряг не споделят позициите на „Съюза на собствениците”. Част от тях са подготвили Декларация до Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и са събрали вече над 100 подписа. В нея се изразява категорично разграничение от опитите за дестабилизация. Представителите на над 20 хотела с висок рейтинг в класациите на Holiday check, основни за дейността на курорта туроператорски фирми, заведения  и всички големи търговски обекти не споделят икономическите интереси на Управителния съвет на „Съюза на собствениците” и заявяват, че имат право сами да дадат становище за начина, условията на работа и организацията на дейността в най-големия  ни туристически комплекс. Те поддържат политиката на държавата, смятат действията на ръководството на дружеството за адекватни и съобразени с интересите на всички лица в курортния комплекс.

 „Предприетите инициативи ще доведат  до подобряване и поддържане на общата инфраструктура , създаване  на организация, ред и сигурност и издигане на търговския престиж на  комплекса и на страната като туристическа дестинация”, се казва в Декларацията изпратена до Трайков с копие до „Слънчев бряг” АД.

 В навечерието на летния сезон бяха въведени правила за алейната търговия, с регламентиран брой на търговските обекти. Изготвената схема е изрично съгласувана и одобрена от специалисти на МРРБ. Освен това в комплекса се ограничава достъпът на нелегални таксита, проститутки, крадци и други криминални елементи. Неясно по какви причини това също събуди истеричната съпротива на „Съюза на собствениците”, с председател Елена Иванова.

 Подписалите Декларацията предприемачи, напълно одобряват нововъведенията за ред и контрол. Освен че комплексът ще придобие приятен и разпознаваем облик, ще се прекрати и практиката на нелегалните дейности, според тях. Те са съгласни и с въвеждането на контролен режим  в комплекса, което ще  намали и наплива на криминално проявени лица в него. Създаването на Синя зона ще оптимизира движението и ще осигури спокойствие на летовниците. Намаляването броя на такситата и въвеждането на униформено облекло за шофьорите им, пък ще прекрати ограбването на туристите, заради което комплексът е постоянно критикуван от чуждестранните посланици и туроператори.  Дори търговците са съгласни, че часовете за зареждане със стоки трябва да са ограничени и строго регламентирани.

 „Ние имаме право да изразяваме становища, да даваме мнения и препоръки, за подобряване и развитие на дейността в курорта”, защото смятаме че мерките на ръководството създават максимално благоприятни условия за нашия бизнес, за прекратяване на сенчестата икономика и европейския облик на Слънчев бряг”,  заявяват  подписалите се, като се разграничават от действията на СНЦ „Съюз на собствениците” в комплекса. 

 Акционерно дружество „Слънчев бряг” е мажоритарно притежание на държавата с  75% от общия капитал. То е създадено с цел стопанисване и поддържане инфраструктурата в огромния курортен комплекс, да следи и да се грижи за държавната собственост на неговата територия. „Слънчев бряг” АД е единственият контролен и менажиращ орган, чрез който българската държава си запазва правото да влияе и определя стратегията за функционирането на един от най-големите мега курортни комплекси в Европа, през който минават близо 2 млн. туристи на сезон. Дружеството  е публично, в открита процедура по приватизация и всяко негово действие е подчинено на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, Закона за публичното предлагане на  ценни книжа, Търговския закон и др. Ръководството заявява, че всичките му действия са обусловени от намеренията да бъдат удовлетворени  максимално изискванията на клиентите, гостите и бизнеса в туристическия комплекс, както и интересите на българското общество и държава.

 

Print Friendly
FacebookСподели