Социологът Кънчо Стойчев: Най-голямата трагедия на България е, че е унищожена атмосферата на диалог

  Агенция „Фокус“ Снимка: Информационна агенция „Фокус“     Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с предизборната кампания и очакванията за резултатите от изборите за членове...
| Източник: Агенция "Фокус"

 

Агенция „Фокус“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"Социологът Кънчо Стойчев: Най-голямата трагедия на България е, че е унищожена атмосферата на диалог
Снимка: Информационна агенция „Фокус“

 

 

Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с предизборната кампания и очакванията за резултатите от изборите за членове на Европейския парламент

Фокус: Г-н Стойчев, как оценявате започналата предизборна кампания и какво очаквате да бъде нейното развитие?
Кънчо Стойчев: Отегчителна. Не бих давал оценка на самата кампания, колкото на ситуацията в страната. Имал съм многократно възможност в последните години да казвам, че Борисов отрови политическото в България и това е най-голямото му престъпление – говоря в политически план, не говоря за криминални неща, това не е моя работа. Откакто Борисов взе властта, той превърна политиката във война. Ние вече нямаме нормален политически живот и в този смисъл кампаниите вече нямат никакво значение. Нацията е безкрайно разделена. Това е най-голямото политическо престъпление, защото след управлението на царя и Тройната коалиция раната от прехода до голяма степен беше зараснала. Той експлоатира тази рана, отвори я наново и в момента политиката в България протича като разговор между глух и ням, т.е. няма разговор, няма диалог. Гледаме еднотипни изказвания. Става политик и казва: „тези са гадове, ние не сме”, става друг и казва: „не, ония са гадове, ние не сме”. От това българският народ разбира само едно – че всички са гадове. Затова аз очаквам ниска активност на тези избори – по-ниска от нормалното за едни европейски избори, като по начало в цяла Европа активността е ниска. Трябва ни смяна на политическия климат, трябва ни рязък завой на всички партии към диалог и по-голяма толерантност, с което не искам да кажа да изчезнат различията между тях, но не е нормално това, че живеем в страна, в която следват само политически монолози, а не диалог. Нито един сериозен проблем на България не може да бъде решен чрез монолог. В този смисъл тази кампания до голяма степен е излишна. Това ще е отново преброяване на едни твърди ядра. Отново ще се събудим на 26-ти и ще установим нещо, което прекрасно знаем – че по-голямата част от българския народ е гласувала или за Бойко Борисов, или за Сергей Станишев, защото сборът на двете партии със сигурност ще бъде повече от половината гласували. Отново ще се изправим пред същата ситуация на постоянна война, на монолог. Необходима е промяна на политическия климат в страната. Тази промяна няма да стане без да се разделим с редица политически лидери и да се тръгне на чисто с много повече диалог, да прекратим войната, която Борисов организира и води за свои собствени цели, не за целите на българския народ.
Фокус: Защо очаквате ниска избирателна активност на тези избори?
Кънчо Стойчев: Това сочат данните на всички агенции, които следя. Те са 5-6 агенции, на които може да се вярва. Второ, това сочи и политическият ми усет и опит. Разбира се, ако в навечерието на изборите ситуацията се промени – стане нещо, каквото видяхме с бюлетините, преди това с турски изказвания и т.н., тогава ситуацията може рязко да се промени, но в момента по-скоро мнозинството хора няма да гласуват. Не вярвам, че казвам нещо шокиращо. Мисля, че това са преобладаващите мнения.
Фокус: Имате ли прогноза за разпределението на мандатите, излъчени в Европейския парламент от българска страна?
Кънчо Стойчев: Винаги подчертавам, че разпределението на мандатите е фино изчисление. Всички онези, които се опитват да си играят с подобна кабалистика, просто не са учени към този момент. Това е несериозно упражнение. Това, което може да се твърди към момента, е общата разстановка на силите, кой колко би получил и това по никакъв начин не се отличава от известните доминиращи факти. ГЕРБ и БСП са с много близък резултат, все още не може да се каже коя от тези две партии ще поведе и дали изобщо ще поведе значимо. Колкото до останалите сигурни участници в един Европарламент – има само един такъв сигурен участник и това е ДПС. Най-големи шансове от извънпарламентарните има партията на Бареков, но и там нямаме пълна сигурност, пък камо ли за останалите – Реформаторски блок, АБВ, „Атака” и т.н. Това са все партии, които биха могли да се доберат до бариерата, но тя е височка – тя е 5,88 и към този момент не е сериозно да се твърди дали ще са под нея или над нея. И двете вероятности са налице. Когато имаме 4-5 партии, които имат шансове, макар и неголеми, да прескочат тази бариера, всякаква прогноза за основния резултат би била наивна или глупост. Това не може да се направи в момента.
Фокус: Ще се състои ли истински дебат на идеи, политики и визии между основните политически сили?
Кънчо Стойчев: Не, защото има глухота между политическите сили. Никой не иска да изслушва другия. Другият още не си е отворил устата и те казват: „Ти си крадец, ти си мошеник” и следва обратното на това: „Не, не, ти си крадец, ти си мошеник, ти ограби България”. „Не, не, ти съсипа България”. Това не е диалог. Какъв дебат, какво да дебатират? Най-голямата трагедия на България е, че е унищожена атмосферата на диалог. За да има нормална изборна кампания, хората нормално да могат да избират, трябва да протича нормален диалог. Не казвам лек диалог – да, с политически сблъсъци – напълно нормално е, но все пак диалог. Диалог означава единият да казва нещо, другият чува какво казва и с аргументи се съгласява или не се съгласява. Тук не се стига изобщо до чуване какво казва другият, а следват съвсем нерелевантни неща. Аз казвам: „Трябва майчинските да се увеличат”, от другата страна следва: „Ти си крадец и мошеник”. После другият казва: „Трябва да построим еди какво си” и следва: „Ти си крадец и мошеник”. Това не е диалог. Това не може да бъде и дебат – дебат няма в страната. Не единствен, но основен и пряк виновник, който доведе това нещо в България, се казва Бойко Борисов. Той унищожи политическото. С това ще остане в историята.
Фокус: Според Вас, има ли връзка между резултата от евроизборите и предсрочни парламентарни избори? Виждате ли такава зависимост?
Кънчо Стойчев: Потенциално е възможно да има такава връзка, но на много спекулации сме се наслушали на тази тема. Създава се едно усещане, че едва ли не на 26-ти вече ще се знае ще има или няма да има предсрочни избори. Няма да се знае на 26-ти. Предсрочните избори зависят от съвсем друго. Те не зависят от евровота, а зависят от състоянието на парламента. Това състояние не е изчерпано, то е много трудно, но не е изчерпано. За да падне правителството, една от двете управляващи партии трябва да го поиска и тогава избори могат да станат бързо. Към този момент аз не съм чул нито една от тези две партии да го е декларирала. Сваляне на правителството става с 121 гласа в парламента при вот на недоверие. Към момента тези 121 гласа ги няма.
Фокус: Практиката е показала, че в средата на предизборната кампания обикновено излиза някой компромат, най-често свързан със записи и подслушвания или теми, които привличат общественото внимание. Очаквате ли в следващите дни и седмици нещо, което да преобърне нагласите на гражданите и в каква посока?
Кънчо Стойчев: Аз отказвам да коментирам думата компромат, защото самата тя се компрометира в България. Чистата истина се нарича компромат. Примерно записа за Мишо Бирата, който е самата истина, доказана по всички технически способи и най-сетне е потвърдена от участниците в разговора, журналистите го наричат компромат. Не, това не е компромат, това е факт. Ако излязат факти, е добре. Ако някой просто казва, че другият е лош, това няма никакво значение, защото никой не го слуша.
Фокус: Доколко ситуацията в Украйна и неопределената българска позиция по темата вдига гласовете на едни партии за Европейския парламент и намалява на други?
Кънчо Стойчев: Огромна е ролята на случващото се в Украйна. Това, което се случва в Украйна, може би е единственото важно в момента, защото то ще бъде с десетилетни последици не просто за България, а изобщо за политиката в Европа и в света. Свидетели сме на безкрайна трагедия, най-вероятно на гражданска война. Мен ако питате, в момента там вече тече гражданска война. Знаем, че подобни конфликти, подобни граждански стълкновения продължават с десетилетия, за съжаление. А още по-голямо съжаление е, че ние сме пряко зависими и от Украйна като наш съсед през морето, и от Русия като доставчик на енергийни ресурси, както и в сферата на износа, и в сферата на туризма. Нищо добро не ни се пише на нас. Естествено, че България в тази ситуация ще подкрепя и трябва да подкрепя политическия и военния блок, към който принадлежи, но трябва да го прави по изключително деликатен и внимателен начин именно поради това, че сами разбираме, че една е експозицията на риск на Норвегия, съвсем друга е на България в този конфликт.
Фокус: Нови политически формации като „България без цензура” показват ли свежи идеи или свежо говорене в предизборните кампании или и те се движат като старите политически сили?
Кънчо Стойчев: Аз не бих казал, че виждаме нещо, което да е различно. Да, има разни нюанси, но не можем да обсъждаме идеи в българската политика в момента поради немотата и глухотата на обществото и на политиците. Няма почва за идеи. Най-умното нещо като идея за България какво да се прави ще мине и ще замине и никой няма да му обърне внимание, защото обществото не е готово да слуша идеи. То е готово да седи и да слуша дрязгите между политиците. По всички въпроси за идеи и борба на идеи в българската политика, което би било прекрасно да го има, отговорът ми ще бъде – не, няма такова нещо в страната, защото цялата атмосфера е сбъркана.
Фокус: По принцип кои са най-значимите европейски теми, които би следвало да бъдат коментирани от българските политици по време на кампанията?
Кънчо Стойчев: Първата тема е докъде да продължи евроинтеграцията. Европа има две крила. Едното крило в неговата крайност твърди, че трябва Европейският съюз да се прекрати. Това крило има достатъчно представители и в Англия, и във Франция, и в други страни. Друго крило е за задълбочаване на интеграцията и това най-ясно се лидира от Германия, която е за увеличаване на интегралността на Европа, като се почне от финанси и се задълбочи партньорството и интеграцията. Съществуването на Европа е основната тема за Европа. Има и множество подтеми. Знаем, че ксенофобията като че ли има ръст в Европа. Това е много важна и сериозна тема. Темата за социалното неравенство в Европа е също много важна тема. От българска гледна точка ни трябва именно обединение на политиците и на нацията и много ясно да заявим на нашите западноевропейски партньори, че ние не желаем повече те да ни контролират и да ни наблюдават, нито да се държат като учителки и да ни наказват в ъгъла. Това е безобразие и трябва да се каже на висок глас – така, както за Шенген. Ние или сме равноправни партньори, или не сме. Ако не сме, просто да обръщаме гръб. Аз не съм за това, но се чувствам унизен като българин от това, че някакви – и то не политици, а платени чиновници с по 5-10 хиляди евро седят и говорят чисти глупости за България в Брюксел, без нищо да разбират от България – така, както говорят чисти глупости и за Русия, и за Украйна, без да разбират нищо. Това е нетърпима ситуация и българската политическа класа, ако я има, трябва да застане единно и в момента, в който застанем единно, това ще се смени на следващата сутрин. Това са безумни чиновници, които се напикават от страх да не си загубят работата. Ето, вижте какво направиха нашите приятели, нашите съседи в Гърция. Те откраднаха 300 милиарда, Европа почна да им се кара, те казаха: „Сега си гледайте работа, ще ни дадете нови 300 милиарда”, Европа каза: „Няма да ви дадем”. Всички излязоха всички на улицата и Европа ги даде, тичайки. На бегом бяха дадени 300 милиарда, защото има обединена нация. Колкото и гърците да са разединени помежду си в политически план, по отношение на Гърция като държава и като нация те не са разединени. Те действат като един за своя си терен. Ако ние започнем да действаме единно две седмици, моментално ще отпадне и мониторинг, и Шенген, и всичко и ще почнат да ни уважават. В момента не ни уважават, не заслужаваме да ни уважават, защото сме разединени, защото Борисов тича по пантофи, говори чисти глупости в Брюксел, на какъв език ги говори е друг въпрос, после тича някакъв друг политик. Това е разбита команда, от която европейските политици виждат: „тези не са дорасли” и затова могат да ни шикалкавят както си искат.
Фокус: Подкрепяте ли твърдението, че българският народ все още приема решенията на европейско ниво като нещо далечно, което не засяга неговия живот пряко?
Кънчо Стойчев: Аз не виждам драматична разлика спрямо това как го приема французинът, как го приема белгиецът и как го приема унгарецът. Това е наистина голяма слабост на Европа, която, бидейки най-великата идея в историята на човечеството, допусна бюрократизация и откъсване от хората. Всъщност основната задача, която трябва да решават новата комисия и новият Европарламент е именно пропастта между европейските граждани и ЕС. Това беше декларирано и от представителите на ПЕС, и от представителите на десницата. Има съзнание за този проблем, което все пак дава някаква надежда, че може би ще се заемат с решаването. Пряката демокрация трябва да се засили много повече, да се засилят интеграционните механизми в Европа, но за целта не може да има Европа на две скорости, нито може да има политическо държание и поведение, каквото наблюдаваме в момента – да се размахва пръст на едни и да се държат като учителки към ученици. Това е безумие, това е непоносимо.
Фокус: Според Вас, има ли разделение в българското общество относно ролята и смисъла на ЕС?
Кънчо Стойчев: Наивни са представите на българското общество. Все още Европа се възприема като събирателен, несъществуващ образ на доброто. Тази чиновническа шайка в Брюксел успя да създаде отвратителен имидж на страната ни. Говори се за България, че тя е най-корумпираната страна. Това са глупости на търкалета. Корупция в България има на ниско равнище и е сравнително малка. Само корупцията, която беше установена миналата година в „Сименс” за 600 милиона, е повече от всичката корупция на България, но никой не говори за това. Говорят за България, защото сме слаби и разединени и могат да ни пляскат и кой, където мине, да ни бие по врата. Същото е и с престъпността. В Англия престъпността е 3 пъти – отворете справочниците на ЦРУ, които са публично достояние, и ще видите какво е равнището на престъпност и убийства в Англия и Франция и какво е в България. Ние сме с пъти по-надолу, но те ни стигматизират и искат да ни изкарат най-лошите, защото по този начин брюкселският чиновник иска да покаже, че си върши работата пред останалите избиратели в Европа: „Ето ние сме много строги, ние пестим вашите пари”. Какво пестят нашите пари? Достатъчно е да си спомним, че само преди една комисия цялата комисия беше разформирована в Брюксел за корупция и тези хора ще ми говорят за корупция. Това е безобразие, това е смехотворно. А че ние си имаме нашите проблеми и трябва сами да си ги решаваме – това е друг въпрос.
Фокус: Като цяло, какви са Вашите очаквания за големия победител на европейските избори?
Кънчо Стойчев: Трудно ми е да отговоря. Има някакви прогнози, които се правят. Общо взето преобладава мнението, че нещата са на кантар. Как да си представя избирателите на 28 страни – страна по страна? Много трудно. Който ви каже, че знае, не му вярвайте. Аз си признавам, че не знам.
Фокус: Какво ще бъде мястото на националистическите формации в Европа?
Кънчо Стойчев: Увеличаващо се. Това е видно с просто око. Вижда се, че ксенофобията и национализмът, за съжаление, са в ръст поради доста причини. Една от тях е несправяне на левицата и десницата взети заедно, независимо че десницата управляваше досега, и умора на европейския избирател от този много дълго продължаващ двупартиен модел в Европа. Най-вероятно това ще е новото, което ще се случи на тези избори. Двупартийният модел ще бъде разрушен. Ще има трета и четвърта сериозни политически партии, дори извън либералите. Националистическите движения не са обединени, те са две крила. Ще видим кое ще се окаже по-голямото и кое ще сформира по-голяма група в Европейския парламент. Сигурно е, че ще има националистическа група в Европейския парламент и то със значимо присъствие.
Фокус: В този смисъл може ли да се очаква националистическите партии в България да имат по-голяма подкрепа?
Кънчо Стойчев: Няма пряка връзка. Причините за това, което имаме в България, са различни. В България влиянието няма да е такова, тъй като нашите националисти са разделени на три части. Макар обединено да имат значимост от 10-ина процента, разединено те стават 3-4% и по-малко.
Фокус: Тоест не очаквате те да имат представителство в Европейския парламент?
Кънчо Стойчев: Да, няма. В момента те са разединени, независимо че като националистически вот има 10-ина процента от българите, което в интерес на истината е далеч под средноевропейската норма. В момента средното националистическо гласуване в Европа е между 15 и 20%, така че и тук България изобщо не е за наказване или за размахване на пръст и е по-добре от тях.
Яница ТАНЕВА

Print Friendly
FacebookСподели