СИНДРОМ НА ПАСИ И ОСВЕН ТОВА МИСЛЯ

  Д-р Георги Чалдъков                               Майко, да вярвам ли в правителството?                                     Роджър Уотърс, песента „Мамо”   В 9:42 ч. на 5 септември 2013 г. в Burgas Plus бе...
| Източник: Д-р Георги Чалдъков

 

Д-р Георги Чалдъков

 

                            Майко, да вярвам ли в правителството?

                                    Роджър Уотърс, песента „Мамо”

 

В 9:42 ч. на 5 септември 2013 г. в Burgas Plus бе публикувана новината, че „Американският сенат каза „да” на войната в Сирия днес, военните на САЩ в Бургас от понеделник”.

      Напомня ми времето на правителството „Симеон Сакскобургготски” (2001-2005) с външен министър Соломон Паси, известен още с цинизма си „Майната му православието!”* Те бяха подкрепяни и от един известен кардиохирург, доведен в България от  комунистическия режим. Тогава за Афганистан и Ирак, сега – за Сирия, Паси най-активно насочва, според Ноам Чомски  - индоктринира, общественото и политическото мнение за ползата от военни действие в Сирия от страна на „желаещите”, начело със САЩ, на които пак много им хареса летището на родния Бургас. Докато световно известният тенисист Новак Джокович каза  на кортовете на US Open в Ню Йорк, че е „противник на оръжията” и знае, че „военните действия никога на правят живота на обикновените хора по-добър”, според Соломон Паси военните действия са вариация на общата тема за доброто и злото. Един от най-ерудираните професори в България, баща му, знаеше много добре, че „Трагизмът на човешкия живот е не толкова в конфликта на доброто и злото, а в конфликта на ценности” – написано от Николай Бердяев в „Йерархия на ценности. Цели и средства”.

       Ценностите, Паси, са на върха на доброто. Любовта и мирът – на християнството. Дресурата – на политиката, в която цели народи вървят по „моркова и тоягата“ на Великите сили – Might is Right (Силата е правото), публикувана през 1890 г. в Англия, превърнала се в най-аморалната политическа доктрина. България от векове е нейна мишена – през IX век, по времето на княз Борис Първи, Тя е разпъната на геополитическия кръст на Византия и Западна Европа. На 13 юли 1878 г. в Берлин Великите сили най-безцеремонно Я разкъсват. През 1945 г. България е разпъната на кръста на СССР, Англия и САЩ. През последните 23 години – на САЩ, ЕС, НАТО и Русия.

      И тогава, и сега, моралният ми рефлекс реагира на синдрома на Паси с императива на думите: „В бургаското небе трябва да летят чайки, гларуси и гълъби, не ястреби на САЩ!”  И като „Let sea-gulls and doves, not war hawks flying in the sky of Burgas!” ги изпратих на колеги и приятели по света.

      Освен това мисля**, че правителството „Орешарски” трябва да подаде ОСТАВКА. Изписа я и великият Роджър Уотърс – на Стената в София, точно  в момента, когато пееше Mother, should I trust the government?

      И повече от 40 хиляди българи го аплодираха – възторжено. Докато известният кардиохирург, доведен в България от  комунистическия режим, казва „Оставете Орешарски да работи!”

_________________________________________________________________     

*„Паси каза поне две неща, заради което трябваше отдавна да изчезне от всякъде: „Майната му на православието!”  и „Каква ни е далаверата да признаваме арменския геноцид!” – писа Кеворк Кеворкян през 2011 г. във вестник „Укенд”

** Марк Катон Старши е древноримски сенатор, политик, оратор и писател. В последните години на войните между Рим и Картаген, Катон завършвал речите си на всяко заседание на Сената с „Освен това мисля, че Картаген трябва да се разруши“ (Ceterum censeo Carthago delenda est) – дори когато в речите му не ставало дума за Картаген.

     И през 146 г. пр. Хр. римляните разрушили Картаген.

 

Print Friendly
FacebookСподели