Симеон Дянков: Лихвите по разплащателните сметки остават необлагаеми, сумите от лихвите не влизат в данъчните декларации

   Агенция „Фокус“   Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Агенция “Фокус”. Фокус: Министър Дянков, вчера в бюджетната комисия на парламента минаха на първо четене промените в данъчните...
| Източник:

 

 Агенция „Фокус“
 
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Министър Дянков, вчера в бюджетната комисия на парламента минаха на първо четене промените в данъчните закони. Разбра се, че лихвите по разплащателните сметки остават необлагаеми.
Симеон Дянков: Така е, лихвите по всички разплащателни сметки остават необлагаеми. Това беше предложението на финансовото министерство и то беше прието вчера.
Фокус: Какво означава това?
Симеон Дянков: Това означава, че няма двойно облагане. Ще дам пример. Ако заплатата на един работещ се плаща по банков път, тя влиза в разплащателна сметка. Тъй като вече по нея са платени социални осигуровки, то тя не следва да се облага допълнително. Така че лихвите по тази сметка няма да се облагат. Към тази сметка може да има дебитна карта – плащанията по нея също не се облагат. От такива сметки много граждани плащат комуналните си услуги – там също няма да се облагат лихвите.
Фокус: Колко такива сметки има в банките?
Симеон Дянков: Почти всеки български гражданин има разплащателна сметка. Там се превеждат заплати, социални помощи, пенсии. Гражданите могат да са спокойни. Те няма да плащат данък върху лихвите и следователно банките няма да слагат никакви допълнителни такси, както некоректно плаши опозицията. Всичко остава както е сега.
Фокус: Тогава какви сметки ще се облагат?
Симеон Дянков: Само спестовните сметки. Това са отделни сметки, каквито имат около една четвърт от гражданите. Те обикновено започват от около 1000 – 2000 лв. и са срочни – за шест месеца, една или две години. Парите там се замразяват за определен период, без право на ползване от гражданите. След края на този период се получава по-голяма лихва. Тъй като това е нов доход, той ще се облага.
Фокус: Това означава ли, че повечето граждани няма да усетят това разширяване на данъчната основа?
Симеон Дянков: Точно така. Мнозинството граждани имат само разплащателни сметки и за тях няма да има никаква промяна.
Фокус: Възможно ли е някои граждани да закрият спестовните си сметки и да оставят всичките си пари в разплащателни сметки, за да избегнат данъка върху лихвите?
Симеон Дянков: Възможно е, но е малко вероятно. Първо, при всички положения парите остават в банките. Второ – спестовни сметки имат по-заможните и те нямат изгода да прехвърлят парите в разплащателни сметки. Банковият пазар в България е много конкурентен и финансовите институции са изчислили лихвите така, че за хората с повече пари е по-добре да ги държат парите си в срочни депозити. Тази логика не се променя и в бъдеще.
Фокус: От вчера се чуват различни мнения относно това дали ще трябва доходът от лихвите да се вписва в данъчната декларация?
Симеон Дянков: Действително, така предложеният текст би могъл да се третира двусмислено, но между първо и второ четене той ще бъде променен така, че да стане абсолютно ясно, че сумите от лихвите не трябва да се вписват в данъчната декларация.

Print Friendly
FacebookСподели