Сергей Станишев: „Белене” е български проект

| Източник: Агенция "Фокус"

 ТВ7, „Винаги в неделя“

 
Сергей Станишев, председател на БСП

Водещ: Вашият събеседник тази неделя по ТВ7 е Сергей Станишев, лидер на Европейските социалисти. Здравейте, добре дошли.
Сергей Станишев: Добър вечер.
Водещ: 1 април е. Успяхте ли да излъжете днес?
Сергей Станишев: Честно казано, не.
Водещ: Е, как ще пропуснете такова нещо? Това е най-голямото удоволствие – човек да стане рано и да излъже на 1 април. А вие сте професионален политик.
Сергей Станишев: Днес получих голямо удоволствие, защото ме изненада дъщеря ми, която днес проходи.
Водещ: Сериозно?
Сергей Станишев: И не е първоаприлска шега.
Водещ: Тя се роди на 1 май, нали?
Сергей Станишев: На 1 май се роди.
Водещ: И сега на 1 април проходи.
Сергей Станишев: Да. Дори направо протича, бих казал.
Водещ: Добре. Ние снимахме дъщеричката Дария може би преди два дена. Не е ходила тогава, днес е проходила.
Сергей Станишев: Тя ходеше с проходилка и когато я поддържаш малко. Но днес вече е самостоятелна.
Водещ: Имаме новина във „Вашия събеседник” Сергей Станишев – Дария проходи днес на 1 април. Страшно много въпроси. Надявам се на по-кратки отговори, за да уважим нашите зрители, които питат. Започваме с един въпрос силно политически – АЕЦ „Белене“ – това е най-актуалната тема от седмицата. Нашите зрители задават въпроса така – защо има съвпадение на позициите на премиера Борисов и Георги Първанов по темата „Белене”? И двамата обвиняват кабинета „Станишев”, че не е довършил проекта „Белене”.
Сергей Станишев: Преди да отговоря на въпроса, може ли да ви задам една гатанка?
Водещ: На мен? О`кей.
Сергей Станишев: Ще ви прочета един цитат, а вие ще се опитате да познаете на кого е. Цитатът е следния: „Белене” няма, както искат сините, съдим се за 600 милиона евро. 2017-та и 2019-та падат V и VІ реактор на „Козлодуй”, Турция си прави централа. Следващият премиер ще трябва да ме пита защо съм се подвел под натиска на популистите, ликвидирал съм ядрената енергетика в България и съм дал на Турция да направи централа, от тях да купуваме ток. Няма ли да се срути икономиката и да фалира държавата? Това е национална сигурност”.
Водещ: Това го е казал някой премиер. Кои бяхте премиери? Вие и Борисов напоследък, няма кой друг.
Сергей Станишев: Това го е казал господин Бойко Борисов на 8 април миналата година. Ако някой не ми вярва, може да влезе в YouTube, участие в „Панорама”.
Водещ: Е, сега, няма да излъже Сергей Станишев на 1 април!
Сергей Станишев: И тези думи важат днес. Аз споделям тази негова позиция, затова за мен е абсолютно неразбираемо, честно ви казвам, тази промяна в позицията и такова безотговорно отношение и към парите на данъкоплатците, и към цената на тока в бъдеще. Защото трябва да е ясно – без „Белене” ще внасяме ток, без „Белене” цената ще бъде много по-скъпа, без „Белене” българската ядрена енергетика най-вероятно ще приключи. И всички тези приказки за това как ние ще си платим, ще купим един реактор, ще го сложим на „Козлодуй“, това не може да стане по-рано от след 12 години, ако изобщо стане.
Водещ: Вижте другата страна на въпроса. Като беше толкова хубав проект „Белене”, защо руснаците не извадиха парите и не си го построиха те с техни пари, без да участва България?
Сергей Станишев: Руснаците го предлагаха и по наше време. Но ние търсихме първо диверсификация. Защото първо, трябва да се знае – „Белене” е български проект. „Белене” е български проект с 51% българско държавно участие. Второ, 2008 година имаше конкурс. Той беше спечелен от германския гигант в енергетиката RWE. Те бяха готови да инвестират в 49% от този проект. И си тръгнаха по време на управлението на господин Борисов, бяха изгонени фактически. Трето, имаше банка, която отговаряше за финансирането, с конкурс – БНП „Париба” – френска банка. Имаше руско участие като изпълнение на проекта. Но това е български проект. Винаги има технически или други проблеми при реализацията на един проект. Искам да кажа защо по наше време не е започнало самото строителство.
Водещ: Защо не е подписан договорът и защо го казва това господин Първанов, след като той имаше пълния комфорт по време на вашето управление и би трябвало солидарно да носи отговорност?
Сергей Станишев: Ами защо господин Първанов го казва сега, не мога да отговоря. Защо не го е поставил този въпрос по време на нашето управление?
Водещ: А вярно ли е, че вие не сте довършили проекта, че вие сте можели да довършите проекта, но не сте го направили – тройната коалиция?
Сергей Станишев: Вижте, един проект не може да стартира изпълнението му, техническото строителство на самата атомна електроцентрала, без да е одобрен техническият проект. Техническият проект – това е една дълга процедура, в момента се одобрява. Имат и руснаците забавяне и затова не можеше да бъде стартиран. Това е обективна реалност.
Водещ: Още един въпрос от господин Първанов. Подписвал ли сте, ваш министър, някакви документи с руснаците, които са били неизгодни за България и са оскъпявали газовия договор? Той за газовия договор говореше.
Сергей Станишев: Газовият договор е подписан на основание на решение на правителството.
Водещ: Не, не за газовия. Сега се сетих, говореше за оскъпяване на проекта АЕЦ „Белене“ и намекваше за господин Овчаров, който сега ви подкрепя, между другото, в битката за партията.
Сергей Станишев: Знам кой за какво намеква. Става дума за следното, че всеки договор, когато се подписва, специално за ядрена електроцентрала, има т.нар. цена OVERLAY, тя е 4 милиарда евро за „Белене”, при условие, че все едно е готова утре централата. Винаги има ескалация и оскъпяване във времето, в годините.
Водещ: И тук е разковничето.
Сергей Станишев: Има инфлационен индекс и с руската страна имахме спорове по това какъв да бъде индексът, но никога не е преговаряно и не е приемано от българска страна тази сума, за която говореше господин Борисов преди една година – за 6 милиарда и 300 милиона евро. Това е твърде голямо оскъпяване. Смятам, че то е необосновано.
Водещ: А това, за което говори господин Първанов, за това, че е подписана някаква ескалация, която не е изгодна за страната?
Сергей Станишев: Ами той, ако е смятал, че е неизгодно за страната, защо не каза: този проект не е изгоден. Аз твърдя и днес, че „Белене” е икономически най-изгодния атомен проект от всички електроцентрали, които се строят в момента. В момента Америка строи два блока нови със същия капацитет като двата блока на „Белене”, с 15 милиарда долара. Тоест е много по-скъп. Искам да ви кажа ясно – крайният резултат от спирането на „Белене” ще бъде много по-скъп ток, в пъти по-скъп ток. Него ще го плащат българите, икономиката ще пострада от това и всички тези приказки как ще местим единия реактор на площадката на Козлодуй – за това са нужни 6-7 години поне, ако изобщо е възможно. А пък газовата централа означава две неща – или, че ще бъде с руски газ, което засилва зависимостта на България от Русия, или, че ще бъде с шистов газ, защото други източници няма.
Водещ: Изненада ли ви това, че руснаците намалиха цените на газа, въпреки спирането на проекта АЕЦ „Белене“?
Сергей Станишев: Това означава, че за нещо друго са се договорили и са получили нещо друго, което за тях е по-важно. Което не зная, но искам да кажа, че в крайна сметка от днес поскъпва цената на газа с 13%. Какъв е ефектът за хората? Никакъв.
Водещ: Вярвате ли на господин Първанов, въпрос на зрител, който е обещал да стартира проекта „Белене”, след като БСП спечели изборите? Това ще стане ли?
Сергей Станишев: Аз смятам, че това е съвсем реалистично и БСП трябва да поеме този ангажимент. Това е моя позиция. Ще го разгледаме на заседание на ръководството на БСП. Също така смятам, че поведението на правителството сега е абсолютно безотговорно и пред националната сигурност, и пред енергетиката на България и нейното бъдеще и по отношение на цените на тока, който ще плащат българите. Това е едно от основанията за възможен вот на недоверие на тема непредсказуема и безотговорна икономическа политика. Но ние ще проведем консултации с другите групи.
Водещ: Кой очаквате да ви подкрепи там? Примерно ДПС не са с вас за АЕЦ „Белене“, те май са доволни от спирането.
Сергей Станишев: Това зависи от темата на вота. Ако тя е малко по-широка, надявам се по този въпрос и сините, и ДПС да вземат отношение. Защото вижте, не става дума само за „Белене”. Наистина в момента икономиката е в пълен хаос. Абсолютно непредсказуема политика има. Нещо повече, аз виждам, че господин Трайков беше уволнен, министърът на икономиката, неизвестно защо. И, между другото, с голям интерес ще следя какво е отношението на правителството към него и дали сега няма да го погнат, защото може би е единственият уволнен министър от господин Борисов, който смее да заяви някаква своя позиция. Защото, ако тръгнат да го атакуват, явно ще бъде за непослушание, за това, че не си трае.
Водещ: Отваряте щит вие сега за Трайков.
Сергей Станишев: Не, аз не споделям много от нещата, които той направи. Но в момента се държи като човек, който има някаква своя позиция. Това заслужава уважение.
Водещ: Въпрос: „Коалиция с Меглена Кунева на БСП възможна ли е”? Ето и Трайчо Трайков, и той отива към проекта на Кунева.
Сергей Станишев: Така ли е, това не знаех. Значи, за БСП най-важното е сега, в това число на заседанието на конгреса, да определи своята политическа линия. Първо е отношението към партията ГЕРБ и към модела на управление, и към това, което се случва в държавата. Затова аз винаги съм казвал и сега настоявам – да се определим и да кажем каква ще бъде политиката до края на този мандат и как ще се отнасяме към ГЕРБ след изборите. Независимо от резултатите.
Водещ: Стоп. Само един въпрос тук на Михаела и на Румен Петков задочно: „Има ли смелост да си признае, че Борисов е по-добрият политик и премиер”, като казахте за ГЕРБ.
Сергей Станишев: Не смятам господин Борисов за по-добър премиер, определено.
Водещ: Румен Петков го заяви. Каза, че е по-добър политически играч от вас.
Сергей Станишев: Ами аз не разглеждам политиката като игра. Аз имам позиция, изобщо съм привърженик на откритото политическо поведение с ясна политика. Не харесвам, често са ми казвали, че това е моя слабост, игри – непрозрачни игри, задкулисни договорки зад гърба на моята партия или на обществото. Има много играчи, които са по-добри в този смисъл. Ако това имате предвид, сигурно господин Борисов и други политици са по-добри играчи от мен. Но не смятам това за почтено към хората.
Водещ: Още един въпрос – книжката на Борисов пазите ли я в партията? Защото той заплаши, че ще се кандидатира – миналата седмица на вашето място беше в това студио.
Сергей Станишев: Ами няма как да се кандидатира господин Борисов, защото отдавна не е член на БСП, въпреки че, доколкото знам, е напуснал МВР, защото не е искал да се деполитизира. Не му пазим книжката.
Водещ: Един ваш съпартиец ми разказа, че повечето партийни събрания в БСП преминавали в дебат „за” и „против” Борисов. Имало много социалисти, които си харесват политиката на Бойко Борисов и го харесват като политик. Това комплимент ли е за вас?
Сергей Станишев: Не. Не смятам, че социалистите харесват господин Борисов. Не смятам така, защото аз познавам добре партията. Защото трябва да е ясно за какво става дума в държавата в момента. Първо, държавата се разпада. Механизмите на държавата се разпадат. И това е изгодно за ГЕРБ и за господин Борисов. Защото, когато няма нормално функциониране на институциите и те не са ефективни, тогава се търси спасителната силна ръка. Както в случая Мадан. Извинявайте, в случая ОЦК-Кърджали. Това, че премиерът раздаде като милостиня едва ли не на хора, които за свой труд не си получават заплатите, това показва, че държавата не функционира. Иначе къде са били досега и в Мадан, и в Кърджали НАП, НОИ, Инспекция по труда? Трябваше ли да се стига фактически до бунтове на хората, за да се намери лично премиерът? Това е неработеща държава.
Водещ: По тая логика, къде бяхте вие пък като премиер, и вашето правителство, и царя, и другите?
Сергей Станишев: Нямаше масово и системно неплащане на заплати. Извинявайте. Второ, като говорим за характеристика на сегашната държава и този модел, защото тя съзнателно според мен всява хаос, за да има единствен спасител, който идва с вертолета, раздава малко пари, дава глътка въздух на хората, но не решава проблема. Това е една репресивна държава, полицейска държава, в която хората вече, както по Живково време, започват, когато става дума за Цветанов или за господин Борисов, да си говорят с по-тих глас. Това не е нормално. Имаме избори, които са скандално проведени миналата есен и стои въпросът за това следващите избори какви ще бъдат, защото извинявайте, ако ние нямаме правото свободно, без страх, без купуване да си упражним вота и да изберем тези, на които имаме доверие, за какво изобщо става дума?
Водещ: Не ви ли прави обаче впечатление, че Борисов го приемат по места хората като рок звезда? Те се снимат с него, взимат му автографи децата. Докато по ваше време не беше така с вас.
Сергей Станишев: Да, прави ми впечатление.
Водещ: Изводът?
Сергей Станишев: Изводът е, че хората живеят толкова трудно в момента… Вижте, обедняването е страхотно. Аз пътувам много из страната и винаги съм пътувал. Особено в провинцията. И всеки някакъв жест, помощ от държавата вече се възприема като манна небесна. И второ, рок звездата е хубав за автографи, ама е лош за управлението, защото крайният резултат какъв е за две години и половина, почти три от управлението на ГЕРБ? Масово обедняване, 400 000 безработни, поскъпване постоянно на всички основни стоки. От днес поскъпва токът, парното, водата. Никаква социална политика. Липса на надежда дори, че нещо може да се оправи.
Водещ: Ина: „Не сте ли прекалено озлобен към ГЕРБ”, пита тя.
Сергей Станишев: Не, не съм озлобен към ГЕРБ. Аз изобщо не съм злобен човек и не съм злобен към моите политически опоненти. Но смятам, убеден съм, че това, което правят е вредно за държавата и после много години ще трябва да се възстановява.
Водещ: Емил Ангелов: „Защо БСП не организира и не участва в протести”? Ай, колко хубав въпрос. Току що казахте за протестите, обаче вас ви няма на тези протести.
Сергей Станишев: Това не е вярно.
Водещ: Дори днес ВМРО водеше протест срещу монополите.
Сергей Станишев: Първо, кои са двата най-големи протеста, които бяха организирани срещу това правителство? И двата бяха организирани от БСП през пролетта на миналата година, ако си спомняте. Второ, наши членове, особено младежкото обединение и други, активно се включиха в протестите срещу ГМО и успяхме да спрем вкарването на ГМО в България, заедно с неправителствените организации; и в протестите срещу АСТА, и в протестите срещу шистовия газ.
Водещ: Сигурно са били маскирани. Ние ги отразявахме тези протести, но бяха млади хора, не политически ангажирани с една или друга партия.
Сергей Станишев: Ние не искаме да яхнем протестите, но ще участваме и участваме във всеки протест, който е обоснован. А има много такива.
Водещ: Вие като бяхте премиер, сигурен ли сте, че Румен Петков като вътрешен министър не ви подслушваше телефона?
Сергей Станишев: Нямам идея, честно казано.
Водещ: Защото казахте преди малко за Цветанов.
Сергей Станишев: Вижте, аз изхождам от презумпцията, че съм подслушван. И преди, и сега. Какво особено ще чуят от моите разговори? Аз си казвам това, което мисля и пред вас.
Водещ: Невинен е само недобре подслушания, нали така беше?
Сергей Станишев: Не, вижте, полицейска държава, пълно безумие стана вече.
Водещ: Фенка, ваша фенка най-вероятно, пита: „Защо вилнеят старите муцуни в БСП”? Има предвид не само Първанов тук, да ви кажа, според мен тази фенка.
Сергей Станишев: Аз не мисля, че вилнеят стари муцуни. Първо, винаги съм се противопоставял БСП да се разделя по възрастов принцип. Защото трябва да знаете – възрастното поколение в БСП, ветераните, огромна част от тях са хора изключително почтени. Те са, ако щете, морален стожер и ориентир за БСП.
Водещ: Е те май харесвали Борисов, по думите на вашия съпартиец.
Сергей Станишев: Не смятам, че е така. Защото те, между другото, много страдат от неговата политика. Но те имат и много здрави политически устои. Те за мен са важна част от БСП. Аз съм човекът, който настояваше и създадохме младежкото обединение. Сега в него има около 6000-7000 млади социалисти. И винаги съм ги подкрепял и ще ги подкрепям. И смятам за необходим процеса на подмладяване, но не самоцелно. Впрочем, в БСП има много млади политици на високи позиции вече. Винаги съм го отстоявал.
Водещ: Да де, но има някакъв поход сега покрай господин Първанов и най-вероятно хората имат логика. Христина Кръстева задава следния въпрос: „Господин Станишев, защо се вслушвахте или изпълнявахте някои искания и препоръки на бившия президент, когато вие и той бяхте на власт”? С други думи – защо не му теглихте една?
Сергей Станишев: Първо, не е в моя стил да тегля една на когото и да било. Второ, винаги съм търсил начина да има диалог, да има комуникация между президентската институция, БСП и Министерски съвет, когато аз бях министър-председател. Защото съм изхождал от разбирането, че сме в крайна сметка част от един отбор. Затова дори, когато сме имали разногласия и несъгласия, съм търсил смекчаване на тези неща. Може би е било грешка, защото някои грешки допуснах в резултат на стремежа да не кажат: ето, те се карат. Давам пример – мажоритарния избор, който беше голяма грешка.
Водещ: Който го наложи Първанов тогава.
Сергей Станишев: Това беше негова инициатива, настояване. Дори имаше риск да не бъде одобрен Законът за изборите, ако няма мажоритарен елемент. Той показа този елемент, че не работи в български условия. И аз принципно съм привърженик, честно казано, на ясна партийна система, където има силни демократични партии, които се състезават.
Водещ: Вълков пита привърженик ли сте на двуполюсния модел в САЩ? Две партии – лява и дясна, и непрекъснато си сменят местата във властта.
Сергей Станишев: Аз съм привърженик на ясен политически модел. Силна, европейска левица; силна, уважавана в Европа десница; силен либерален център. Това е най-справедливото и най-отговарящо на българската действителност. Искам да кажа, според мен членството на основните партии в България в европейските семейства е много важно, за да не се отклоним от европейския начин на правене на политика и да не се свлечем в едно балканско блато от 19-ти или началото на 20-ти век.
Водещ: Един зрител Ви пита…
Сергей Станишев: Или пък в годините на прехода дори.
Водещ: Един зрител Ви пита точно като лидер на европейските социалисти, точно като за лидер на европейските социалисти зададен е въпросът.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Има ли, господин Станишев, успешна социалистическа държава по света?
Сергей Станишев: Зависи, какво се разбира под социалистическа.
Водещ: И успешна?
Сергей Станишев: Искам да ви кажа, че европейският социален модел, който съществува и работи той е отстоян, извоюван от европейската левица с десетки години борба, протести, митинги и политическа дейност. И сега се приема този модел и от десницата. Но има нещо, което се случва в последните две и половина години в Европа и в България. Консервативните, десните правителства, в това число тук в България казват – ние кризата ще я решим по един начин като орежем разходите, най-вече социални разходи.
Водещ: А какво казват социалистите?
Сергей Станишев: Европейските социалисти не приемат това нито в Европа, нито в България. Ние казваме изход от кризата може да има, разбира се при стабилни бюджети и отговорна финансова политика, но само с ясно инвестиране в реалната икономика. В това число публично инвестиране, в подкрепа на тези сектори, които могат да изведат от кризата, създаване на работни места и също така в социална ангажираност.
Водещ: Откъде ще вземете парите, то няма пари никъде вече?
Сергей Станишев: Това не е вярно. Има пари и на европейско ниво и на българско ниво. Аз ще ви дам примера, европейските социалисти предлагат няколко конкретни инициативи, които могат да донесат стотици милиарди за инвестиции. Едната – данъкът върху финансовите транзакции. Около двеста милиарда евро могат да се съберат от него. Той между другото не засяга обикновения гражданин. Това е данък върху спекулациите. Второ, използване на Европейската инвестиционна банка, нейното капитализиране и засилване. Много други инструменти, в това число по-гъвкаво и по-бързо използване на европейските средства. И един важен приоритет за БСП и за ПЕС – борба с младежката безработица, която става много висока и е много опасна и много скъпа. И социално опасна и политически опасна. Затова предлагаме в европейски мащаб и задължително за всяка една страна първо да има програма за младежка заетост. Десет милиарда евро да се заделят от Европейския социален фонд за нея незабавно. Второ, всяка държава да поеме ангажимент за програми за младежка заетост веднага след приключване.
Водещ: Като казахте младежката заетост минаваме на тема деца. Имаме ексклузивни кадри, което сега ще пуснем в този момент от малката Дария, която днес проходи. Това съобщи баща й в нашето студио Сергей Станишев. Дария обаче сме я заснели вчера. Сега ще я покажем. Преди това един въпрос, защото Моника стана Вашата спътница в живота. Стана като, че ли напоследък по-голяма звезда и от Вас. Нушиса пита – професионалните качества на спътницата в живота Ви Моника Янова, така я наричат тук, получиха висока оценка дори от Вашия опонент премиерът Борисов. Кой е най-ценният съвет по политически PR даден Ви от нея? Има и по-неудобни въпроси, но след малко.
Сергей Станишев: Без съмнение Моника е добър професионалист. Това го признават дори всички, които не я харесват или обичат. Тя се държи съвсем съзнателно встрани от БСП и от моята политическа дейност. Това, което се опитва да ми внуши да бъда аз, да говоря това, което мисля, да не говоря с клишета.
Водещ: Тя ли Ви научи да говорите по-малко?
Сергей Станишев: Да и винаги ме е упреква, че говоря твърде дълго, с твърде много обяснения, опитва се да го промени.
Водещ: По една време бяхте станали като Кунева и двамата говорихте много, нищо не ви се разбираше, нищо не казвахте, но Вие много израснахте. Не отговорихте на въпроса за Кунева, ще правите ли коалиция с нея? Борисов си я хареса вече, ще ви я вземе под носа.
Сергей Станишев: Аз мисля, че не, вижте. Първо, искам да кажа за мен е важно БСП да каже – не с ГЕРБ след изборите и не самоцелно, а защото просто това, което се случва в държавата и този начин на управление не го приема. То отдалечава България от европейския модел, прави България една държава, която се управлява като Африка. Бурунди, Руанда или която да е друга страна.
Водещ: За Първанов и за БСП има цял раздел.
Сергей Станишев: За Кунева.
Водещ: За Кунева обаче трябва да ни кажете?
Сергей Станишев: Вижте, аз не приемам нейният подход, аз съм човекът на гражданското общество, а партиите са лошите. Това, което очевидно смята да прави госпожа Кунева, за да участва в изборите е партия. Честно е да се каже – ще правя партия. Второ, за мен е важно сега и аз съм отправил този призив публично към всички други партии извън ГЕРБ. Нека по отношение на честността на избори, тяхното наблюдение, честността на преброяването да направим коалиция, сдружение с гражданското общество. Така, че да бъдат честни.
Водещ: Да видим сега вашата семейна коалиция в действие.
Сергей Станишев: Да видим.
Моника Янова: Сергей е много позитивен човек. Той е много лъчезарен и добър човек. Той е човек, който е много последователен. Когато вземе някакво решение го отстоява докрай и по принцип е човек, който не се страхува от трудните решения. Нещо, което винаги ме е карало да се възхищавам от него.
Водещ: Какъв е бащата Сергей Станишев?
Моника Янова: За мое голямо учудване много случих. Много е спокоен, много търпелив, което е важно за всеки баща. Отделя с радост време на дъщеря си, играе си много с Дария, разхожда се с нея. Пуска й музика, учи я на различни думички. От време така да се каже като за лукс понякога сменя памперси също. Къпе я, което е много важно, почти всяка вечер. Тогава, когато може да се прибере вкъщи, защото е доста ангажиран, особено напоследък. Къпе я и прави масаж с огромно удоволствие. Той е личният й масажист. Най-прекрасния момент беше моментът на самото раждане на Дария. Той беше с мен през цялото време. Нещо, което ме, в интерес на истината първо мислех, че много ще се притесня, но той имаше много дискретно присъствие и същевременно точно в нужния момент, в който ми беше най-трудно ме подкрепи. И така, той даже засне цялото раждане на дъщеря ни и се държа много мъжки. Нямаше такива случаи, в които докторите да свестяват таткото, както сме гледали по филмите.
Репортер: Това, че Дария е родена на 1 май има ли някаква символика за Вас лично, а и за бащата Сергей Станишев?
Моника Янова: За мен просто е една прекрасна дата. Мисля, че за него има и е може би него да попитате.

Водещ: Опасна е Дария, след като проходи ден след като я снима ТВ 7. Като директор на новините Ви питам, колко искате за тези кадри с раждането на дъщеря Ви?
Сергей Станишев: Трябва да се пазарим.
Водещ: Ще се пазарим.
Сергей Станишев: В интерес на истината.
Водещ: Това е рейтинг.
Сергей Станишев:Моника много се противеше на тази идея.
Водещ: За снимане с камера?
Сергей Станишев: За снимането. Аз бях много дискретен, но в един момент просто не й беше до мен и аз се възползвах по един много коварен начин, бих казал.
Водещ: И си извадихте камерата и си заснехте?
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Супер. Има въпроси свързани с Моника и аз Ви ги задавам сега точно преди новините, за да оставим време след това за Първанов. Защо не сте си признали за договора с Хохегер преди вестниците да публикуват копията от договора? Велин Хекимян задава този въпрос.
Сергей Станишев: Аз, какво има да признавам или да не признавам. Има си официални договори, които между другото по договора с Министерския съвет е минала проверка на Сметната палата. И това е изцяло мога да ви кажа абсолютно откровено измислен казус. Който има политически причини и политически цели. Не прави много голяма част, между другото, нито на ГЕРБ, нито на други, които се занимават.
Водещ: Има ли нещо общо този казус дългата ръка на господин Първанов?
Сергей Станишев: Не бих коментирал това, не бих искал да мисля по този начин.
Водещ: Просто, не искате да си мислите, че може да го е направил, но ако си помислите?
Сергей Станишев: Вижте, аз много мога да мисля, но изобщо не искам да си го помислям. Защото смятам, че в политиката и в политическата борба и битка трябва ад има определени правила. Както всеки ако щете спорт, които не бива да бъдат нарушавани. Вижте, искам да ви кажа по този въпрос, за да е ясно. Тази фирма беше наета от българската държава, за да свърши работа. Тази работа според мен беше свършена в огромната си част, защото много добре си спомням, колко трудно беше влизането ни в Европейския съюз и каква антинагласа имаше в европейските медии, в много медии, в много политически среди.
Водещ: Хората обаче искат да знаят плащал ли е с държавни пари Станишев личен PR?
Сергей Станишев: Не.
Водещ: Откога сте с Моника? Това е въпрос, аз го слагам към въпросите – Сергей и Моника. Откога сте с Моника?
Сергей Станишев: Мисля, че.
Водещ: Аз Ви познавам и двамата, не мога да отговоря на този въпрос, не знам, кога стана работата между вас, честно казано.
Сергей Станишев: Моника застана до мен в един много труден за мен период.
Водещ: Това като загубихте властта ли?
Сергей Станишев: Като загубих властта. Ние се събрахме, всъщност, миналата година.
Водещ: Усетихте ли се много сам?
Сергей Станишев: Дария вече беше така вече на идване.
Водещ: Т.е. тя ви събра?
Сергей Станишев: Тя ни събра в голяма степен, да. Тя изключително много промени животът ми и мен ако щете. Отношението към много неща. Защото чувстваме и отговорността към това дете, както и към децата на Моника. И се старая, нали, да съм отговорен и да бъде полезен по този начин.
Водещ: Планирате ли още деца двамата?
Сергей Станишев: Дай Боже.
Водещ: Питат хората, се интересуват?
Сергей Станишев: Дай Боже, аз бих искал да имаме.
Водещ: Ако съм разбрал правилно, Вие се почувствахте много самотен след като загубихте властта и тогава Моника беше човекът, който запълни вакуум в душата Ви?
Сергей Станишев: Да, тя много ми помогна да преодолея един труден момент, когато. Знаете ли, работиш нещо, правиш четири години с добри намерения. Със сигурност съм грешал, кой не греши. Който не работи не греши. Със сигурност съм правил и неща, които са били компромиси с коалиционни партньори в името на някои по-големи неща и цели на моята партия и страната. В един момент четеш вестници, слушаш и не може да разбереш, всъщност, ти ли си това или си някой злодей. И беше много трудно да се преодолее този момент на тотално оплюване на всичко, което е било свършено. Обаче беше свършено много. Аз не съжалявам за тези четири години.
Водещ: За това след малко ще говорим.
Сергей Станишев: Добре.
Водещ: Колко са важни медиите и новините. Сега ще го разберем още един път, докато си говорим със Сергей Станишев в студиото на „Винаги в неделя”. Новините се случват. Какво се случва сега набързо ще ни разкаже Юлия Манолова, за да можем ние с моя гост да сме спокойни, че не сме изпуснали някакво важно събитие.
Новини
Водещ: Господин Станишев, Борисов пак изскочи в новините. Сега е в Грузия.
Сергей Станишев: Да.
Водещ: Докато ние тук с Вас си говорим той е в Грузия, договаря вече нови газови доставки и междувременно се вдига цената на газа в България. Така, че топката ви е удволе.
Сергей Станишев: Това е някаква фантастика, извинявайте, и приказки. Защото Грузия не произвежда газ, тя не добива газ.
Водещ: Но там минава.
Сергей Станишев: Какво минава?
Водещ: Някакъв азиатски газ.
Сергей Станишев: Нищо не минава, извинявайте. Газът се добива в момента около Европа в Русия, в Каспийско море и в Северна Африка и оттам се доставят, а и още в Северно море се добива също за част от Европа. Няма как Грузия да предложи и да гарантира газ. Първо, нямат някаква тръба, която да доставя газ от Азербайджан. Второ, Азербайджан към момента не произвежда такива количества газ, че да може да задоволи много нужди освен своите и някакви регионални. Това са всичко някакви проекти в неопределено бъдеще.
Водещ: Разбирам Борисов защо обикаля по света. Той си има причини като премиер. Вие не се ли притеснявате, че докато обикаляте света като лидер на европейските социалисти, Първанов обикаля села и паланки и ще Ви вземе партията под носа?
Сергей Станишев: Не, не се притеснявам поради няколко причини. Първо, защото най-важното в крайна сметка, какво предлагаш, каква политика. Аз имам амбицията не да бъда просто председател на БСП и не се боря за доверието на делегатите на конгрес, изобщо на партията, за да остана на пост. Искам да продължа промяната в БСП. Искам да развия БСП не като партия на прехода, а да бъде партия на 21-я век в Европейския съюз. Съвременна европейска лява партия.
Водещ: И много добре идва въпросът.
Сергей Станишев: Много добре съм си разпределил времето и силите.
Водещ: С пътуванията?
Сергей Станишев: Да. Една трета от времето ми отнема президентството в Партията на европейските социалисти и мисля, че върша не малко, за да засиля ПЕС като алтернативност на европейската десница и като дейности, и като активности. И АСТА и икономическата алтернатива на европейско ниво. Последно, за БСП също е важно според мен да правим политики, които са синхронизирани с европейската лява политика в момента.
Водещ: Много добре идва тук въпросът на Йорданов. Ето, гледаме сега клипчето с Архара – модерен социалист ли е Първанов, за това, което говорите, като не знае западен език, Йорданов? Коментирайте и западният език, но кажете и за модерния?
Сергей Станишев: Това, доколко си социалист не се определя от знанието на един или друг език. Аз не бих използвал това в, как да ви кажа.
Водещ: В битката?
Сергей Станишев: В състезанието за лидерство. Но за мен е важно действително БСП да има ясни позиции. На конгреса да се кажат основните политически ангажименти и управленски ангажименти. Не, че процесът с разработването на нашата алтернатива ще приключи на конгреса. Но да кажем, че това са нещата от които няма да отстъпим ако получим доверието на българските граждани и, които ще държим да реализираме на всяка цена.
Водещ: Може ли Първанов.
Сергей Станишев: И каква промяна ще направим.
Водещ: Може ли Първанов да обърне курса на БСП към ГЕРБ? Той си е приятел с Борисов. Четохте книгата на Тошо Тошев, каза го там човекът, че по някакъв начин си го харесва. Възможно ли е това да се случи?
Сергей Станишев: Аз затова настоявам да има ясна политическа позиция.
Водещ: Вие кажете Вашето мнение, какво е? Възможно ли е Първанов да обърне БСП към ГЕРБ?
Сергей Станишев: Според мен – да.
Водещ: Това е, това е въпросът.
Сергей Станишев: Разберете, пак говорим за последователност и за достоверност.
Водещ: Вие току-що.
Сергей Станишев: Аз съм бил с.
Водещ: Казахте най-важното в това интервю.
Сергей Станишев: Вижте, като министър-председател аз съм помагал на господин Борисов като кмет на столицата. Държавата тогава плати близо сто милиона, за да се изкарат балите от столицата. Пък не върви на европейска столица едни пирамиди смърдящи да стоят. И платихме и на Пловдив и на Карлово, и на Харманли, и на Силистра, за да вземат балите на Столична община. Но винаги съм имал ясно отношение към партията ГЕРБ и към господин Борисов като политик и съм бил техен опонент политически. Не съм нанасял удари под пояса, не смятам това за достойно политическо поведение и на никого не съм го правил и винаги съм се противопоставял. Те ме обвиняваха, че съм водил битка с господин Борисов. Тя беше за политически личности.
Водещ: Сега не се опитвате да водите битка?
Сергей Станишев: Или, че се опитвам, но съм бил последователен в това отношение. И аз в политиката най-много ценя първо последователността. Второ, откритостта на позициите и ясната аргументация. Не съм човек на задкулисните игри.
Водещ: С това, което казахте преди малко за Първанов изчерпахте абсолютно всичко по темата. Вече нищо друго не ме интересува.
Сергей Станишев: Аз говорих за Борисов в този случай и за отношението.
Водещ: За Първанов обаче казахте, че ще насочи кораба на БСП към.
Сергей Станишев: Не съм казал.
Водещ: Отговорих те – да, така. Връзката на Първанов с Държавна сигурност. Криеше ли от Вас псевдонима си Гоце той или го сподели пред Вас? Имахте ли разговори с него?
Сергей Станишев: По тази тема не мисля, че сме имали разговори. Не смятам това за водещо. В крайна сметка, когато нашето правителство подкрепи отварянето на досиетата целта беше да се знае просто историята. Не да се осъжда, който и да бил.
Водещ: Вие не знаехте, че ще изскочи Първанов оттам?
Сергей Станишев: Не. Не беше целта да се осъжда който и да било, разбирате ли. Там има различни случаи, различни хора. Никой не може да каже. Аз не мога да кажа за себе си. Поставен в определена ситуация, да кажем на натиск, дали не бих се огънал. Дали не биха ме убедили, че се работи за национална сигурност. Но искам да кажа също това, в каквото се превърна историята в досиетата. По отношение на дипломати, по отношение на хора работили за българското разузнаване, за държавата ни. Това е недостойно и това отслабва държавата.
Водещ: Не се самобичувайте.
Сергей Станишев: И никой в бъдеще няма да иска да бъде, как да ви кажа, да служи на българската държава. Защото няма да знае дали при някаква промяна на курса политическия при ново правителство, няма да бъде изкаран.
Водещ: Ще се покае ли БСП за грешките на прехода? Този въпрос го пазех за финал, но сега ми дойде да Ви го задам.
Сергей Станишев: БСП сигурно е партията, която.
Водещ: Кирил Апостолов го задава.
Сергей Станишев: БСП е партията, която много е грешала и много е говорила за това и продължава да говори. Със сигурност ние имаме немалък дял от отговорността за грешките на прехода. Аз мисля, че трябваше.
Водещ: Една грешка, за която ще се покаете на прехода?
Сергей Станишев: На прехода?
Водещ: Ето, с досиетата казахте го, но за кое ще се покаете?
Сергей Станишев: Аз мисля, че не успяхме да отстоим защитата на публичната и държавната собственост в достатъчна степен. Трябваше приватизацията да се направи по друг начин и не толкова масова. Далеч не винаги успявахме да отстоим тези принципи, които са записани в Конституцията по настояване на БСП за социална държава. Имаме много грехове, но знаете ли, какво искам да ви кажа. БСП е партия, която с всичките си грешки, но и със своите постижения е способна да ги осмисля. Аз мога да кажа за себе си, че като премиер със сигурност не съм бил перфектният, но съм работил за България с най-искрено чувство и към хората и към страната ни.
Водещ: Голяма грешка, за която съжалявате като премиер и допуснахте?
Сергей Станишев: Аз не мисля, че съм допускал фатални грешки. Например, не смятам за грешка, че оставихме на това правителство осем милиарда и двеста милиона, та те близо три години живеят от тези пари.
Водещ: Емил Ангелов – защо увеличихте пенсиите на финала, пита той? Защо увеличихте пенсиите на финала?
Сергей Станишев: Пенсиите на българските пенсионери се вдигнаха средно 85% за четири години. Ние приехме закон, закон, който определяше начинът на вдигане на пенсиите. И по този закон пенсиите 2009 година юли месец трябваше да бъдат вдигнати на базата на закона и формулата, която беше записана с 20%. Ние това, което направихме изтеглихме част от вдигането към първи януари, заради кризата, за да помогнем на пенсионерите и реализирахме другото от първи юли.
Водещ: Какво стана с този закон след това, промени ли Борисов или го изпълнява?
Сергей Станишев: Промени го. Отряза тази формула и сега няма индексация на пенсиите, както няма и увеличаване на доходите.
Водещ: Един въпрос за глътка въздух преди финалния.
Сергей Станишев: Т.е. кризата се решава на гърба на хората и за тяхна сметка.
Водещ: Остава ли сега време да тренирате в залата и колко вдигате от лежанка? 145 вдига Борисов.
Сергей Станишев: Не мога да се меря с господин Борисов по лежанка.
Водещ: Изглеждате в добра форма. Не Ви правя комплимент.
Сергей Станишев: Аз се старая да плувам. Това ми е любим спорт. Иначе обичам разходки по планината. Не, че много често го правя, сега ако бъда честен.
Водещ: Разбрахме, че сте отличен масажист на Дария?
Сергей Станишев: И съм запален гмуркач, а иначе съм много добър масажист на Дария. Иначе нямаше как да проходи на 11 месеца.
Водещ: Към финалните въпроси. Вашата оценка за Жан Виденов и за Андрей Луканов. Не знам защо точно за тях питат хората, очевидно това са знаковите фигури, които останаха в БСП без оценка от партията?
Сергей Станишев: Много трудно е да дам точна оценка, защото първо не ги познавам и не съм ги познавал отблизо. Второ, тогава не съм бил в активната политика. Аз съм в политиката от 2000 година, фактически. В активната като политическа фигура. Смятам Жан Виденов за почтен човек.
Водещ: А за Андрей Луканов, пак с една дума или с едно изречение?
Сергей Станишев: Много сериозен, много опитен политик. Със сигурност има и своя принос за демократичния преход. Със сигурност има и своите грешки по отношение на икономическото развитие или политически компромиси са правени. Там знам още по-малко. Хайде да бъда честен. Не искам да оценявам никого.
Водещ: Това е финалът. Може да се обърнете сега към Моника, може да се обърнете сега към БСП-избирателите. Кажете им нещо в две изречения на финал?
Сергей Станишев: Е, към Моника винаги имам възможност да се обърна и вкъщи.
Водещ: Аз Ви давам право на избор, това е демократична телевизия. Тогава към избирателите на БСП?
Сергей Станишев: На избиратели искам да им кажа, че това, че две и половина години устояхме един безпрецедентен натиск е един истински подвиг на хората от БСП, на редовите членове на първа място. Второ, това, че получихме подкрепа на президентски избори много хора извън БСП ни дава шанс. Този шанс не бива да го пропиляваме. Напротив, трябва да се борим ежедневно и да доказваме на тези хора и на други, които все още не вярват или се съмняват в БСП, че сме си извлекли поуки. От нашите собствени грешки и слабости, че продължаваме да се променяме и, че искаме да направим нещо добро за България. Нещо по-различно и нещо по-добро от това, което се случва днес.
Водещ: Още един въпрос на Стефанова. Наистина, след това, което казахте, спокойно ли заспивате, пита тя?
Сергей Станишев: Да. Аз имам чиста съвест.
Водещ: Господин Станишев, Вие бяхте много интересен събеседник във „Вашия събеседник”. Отговаряхте 45 минути на въпросите на нашите зрители основно. Добавих няколко въпроса от себе си. Благодаря Ви за това участие. Надявам се пак да се видим в този ефир и в този формат.
Сергей Станишев: С удоволствие. Надявам се, че бях по-кратък този път.
Водещ: Бяхте много добър събеседник, казвам Ви го. След като на този стол седнаха Христо Стоичков, Бойко Борисов и Сергей Станишев другата седмица във „Вашия събеседник” и то на връх именния си ден ще отговаря на вашите въпроси вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той ще е гост другата седмица. В неделя след 18 заповядайте в ефира на ТВ 7.

Print Friendly
FacebookСподели