Сергей Станишев оглави европейските социалисти

Лидерът на БСП застава на мястото на Пол Расмусен за период от една година  Полина Паунова Лидерът на БСП Сергей Станишев бе избран в четвъртък следобед за председател на Партията...
| Източник: Mediapool.bg

Лидерът на БСП застава на мястото на Пол Расмусен за период от една година

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе избран в четвъртък следобед за председател на Партията на европейските социалисти от нейния президиум. Гласуването бе единодушно и по този начин бившият български премиер ще е временен председател на ПЕС до следващия й конгрес, който ще се проведе на 28-29 ноември в Букурещ.

 

Родният социалистически лидер застава на мястото на настоящия лидер Пол Нируп Расмусен.

 

Расмусен, който оглавява партията от седем години, обяви преди дни, че възнамерява да подаде оставка и да се оттегли от председателското място.

 

По този повод в четвъртък се събра Съветът на ПЕС, който гласува новия председателстващ европейската левица до редовния конгрес на формацията след една година.

 

Както винаги, в БСП съществуват две тълкувания на събитията. Част от членовете на ръководството на левицата смятат, че председателството на ПЕС е подготовка от страна на Станишев да се оттегли от лидерското място в БСП с мотива, че е много зает с европейските си дела. По този начин бившият министър-председател щял да избегне сблъсъци с президента Георги Първанов, който няколко пъти вече направи индиректна заявка, че възнамерява да си върне влиянието сред социалистите като напусне поста на държавен глава.

 

Другото тълкувание на събитията е, че председателството на ПЕС ще бъде ясен знак към българската левицата, че европейските й партньори припознават Станишев, а не Първанов, който не е добре приет на Запад.

 

Според двете крила в БСП единственото сигурно нещо е, че това е сериозно рамо към социалистите след изборната загуба. “Имаме нужда от подобна инжекция “доверие”, за да бъдем по-уверени след загубата на местните и президентските избори, а председателството на ПЕС е именно това”, обясниха от “Позитано” 20.

 

Според представители на социалистите, след като премиерът Борисов непрекъснато изтъква евроконтактите и одобрението към него от страна на европейските лидери, е добре Станишев да се превърне в европейски лидер.

 

=============================================

Новият президент на ПЕС Сергей Станишев: Нужни са балансирани общества, не само балансирани бюджети

 Агенция „Фокус“
Брюксел. За мен е изключителна чест да получа доверието на ПЕС. Решението ни дава увереност и е чест за моята партия. Това заяви новоизбраният президент на ПЕС и председател на НС на БСП Сергей Станишев в речта си пред Съвета на ПЕС, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той припомни времената, когато БСП не беше член на ПЕС и Социнтерна и имаше мисии, които бяха скептични, че партията може да се промени и модернизира. Сега БСП е част от това семейство и споделя общите ценности на ПЕС.
Станишев обеща да развие започнатото от досегашния президент на ПЕС Пол Расмусен. Той очерта няколко приоритета в своята бъдеща работа като президент на социалистическото семейство. Първият- социалистите да покажат ясна алтернатива в рамките на ЕС за излизане от кризата, защото Европа е в грешни ръце. Сергей Станишев изтъкна, че десницата в Европа промени програмата на ЕС в негативна посока- късни решения, забавяне- което задълбочи икономическата криза. „Не само бюджетите трябва да са балансирани, но и обществата”, изтъкна Станишев.
Като свой втори приоритет новият президент на ПЕС очерта битката срещу все по- тревожната тенденция да се нарушават основни демократични принципи. Той изрази своята тревожност от дефицита на демокрация в европейски мащаб и изтъкна, че много десни правителства правят сериозно отстъпление от основни принципи.
Като следващ свой приоритет Станишев очерта необходимостта ПЕС да демонстрира солидарност към левите партии, на които им престоят тежки предизборни битки, защото по думите му: „Трябва да променим тенденциите на национално ниво, за да променим Европа”.
Сергей Станишев каза пред заседанието на Съвета на ПЕС, че никой не може сам да се справи с тези тежки приоритети и разчита заедно с колегите си да очертаят алтернатива, за да се промени тенденцията в Европа.
==================================================================
Сергей Станишев за избора му за председател на ПЕС

25 ноември 2011 | 21:43 | БНТ, „Панорама“
Начало / Мнение
Сергей Станишев, председател на ПЕС, в предаването „Панорама“ на БНТ.

Водещ: А сега на телевизионният ни мост от Брюксел е новият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той е първият източноевроеец, който става шеф на европейската левица. Добър вечер.
Сергей Станишев: Добър вечер.
Водещ: Вие какво мислите? Защо избраха вас?
Сергей Станишев: Мога да ви кажа, че за мен това е огромно предизвикателство, много голямо доверие от страна на всички социалистически и социалдемократически партии в ЕС и много висока оценка и за моята партия – БСП, за нейната модернизация през последните 10 години, за това как стоим и каква политика водим и в България и в ЕС и огромна възможност, освен всичко останало, и БСП да се утвърди още повече в семейството на европейските социалисти и гласът на България и интересите на нашата страна да бъдат добре разбрани от второто по големина политическо семейство в ЕС, което има 186 европейски депутати.
Водещ: В българските коментари най-често се чува следното – „Бетонира се начело на БСП” и в тази връзка се споменава името на Георги Първанов. Чувствате ли се бетониран срещу Георги Първанов?
Сергей Станишев: Не, това не е съществено. Важното за мен, когато получих поканата, предложението от досегашният лидер на ПЕС Пол Нюруп Расмусен, е отношението към нашата партия. Аз дори поисках от него няколко дни за размисъл, за да преценя дали мога да съчетавам двете функции, двете отговорности на лидер на моята партия, която за мен е приоритет, и лидер на ПЕС. Имаме конкретни уточнения. Ще трябва да работя двойно по-усилено през следващите месеци и година, за да свърша и двете неща. Все едно, че предизборната кампания не е свършила, защото така се работи по време на кампания и трябва да създам много добра организация и в БСП, и в парламентарната група, и в екипа на ПЕС тук, в Брюксел. Но смятам, че ще справим, защото би било, как да кажа, безотговорно, глупаво, такова отношение да бъде пропуснато от моя страна, защото ще кажа: „Ами вижте, ще ми е трудно, ще имам много работа и задължения. Искам малко по-свободно да живея”. Не става така. Като си поел ангажимент, трябва да го изпълняваш. Още повече и пред БСП и пред ПЕС стои една обща алтернатива , общо предизвикателство – да покажем и ние, като партия в България, и ПЕС в европейски мащаб, че тази рецепта, която десните правителства, доминиращи в Европа, и дясното в Европейския парламент и Европейската комисия предлагат на гражданите на Европа, не работи. За последните две години кризата не се преодоля с мерките за финансова консолидация, по отношение на орязване на европейските граждани. Напротив, тя се задълбочи и се задълбочава буквално с всяка седмица през последните месеци. И трябва друг подход, който, разбира се, има отговорна финансова политика, но я съчетава и с инвестиции, със създаване на работни места, с икономически растеж. Защото време е да се разбере, че само рязането, само макроикономическата картинка не стимулира реалната икономика, а оттам се влошават и финансовите показатели. В крайна сметка хората живеят все по-бедно, безработицата расте и в Европа и в България два пъти за две години, и трябва различна политика. Тази политика ПЕС я формулира последователно вече две години. и вчерашният съвет на ПЕС взе конкретни решения в тази посока. И ще работим за това тази действителност да се промени. Защото иначе вървим в погрешна посока и за Европа и за всяка една страна, където управляват десните.
Водещ: Ако толкова са добри рецептите на левицата, защо гражданите на Европа не искат да ги слушат? Десницата има 17 премиери, вие имате само 3. Кризата в Европа се съпътства с може би небивала криза на европейската левица. Как вие, Сергей Станишев от България, ще обърнете нещата?
Сергей Станишев: Нещата се обръщат и могат да се обърнат само с общи усилия. Защото трябва да се разберат няколко неща. Първо, в началото на кризата много хора смятаха, да, десните са отговорни, те ще консолидират бюджетите и бързо ще преодолеят кризата и ще живеем постарому. Но тези рецепти, които се прилагат оттогава и сега избраните десни правителства, не работят. Малкият и среден бизнес е смазан. Безработицата расте. Режат се социални придобивки. Изобщо се казва, вижте, европейската социална държава е прекалено скъпа. Същевременно не се приемат работещи предложения на левицата. Именно ПЕС предложи данък върху финансовите транзакции, който може да донесе в европейския бюджет и разпределение като националните страни-членки около 250 млрд. евро. Ние даваме конкретни работещи предложения. Още повече, има и логика на политическия процес. По време на кризата като правило се сменят правителства – там, където са били леви, идват десни. Където са били десни, а в повечето страни са десни, идват леви. Но за нас е важно не само да дойдат социалистически и социалдемократически правителства. Ние това очакваме да се случи във Франция през следващата година и в много други страни – в Словакия, където също ще има избори и т.н. Но важното е да се промени политиката. Иначе Европа ще бъде изправена пред още по-голяма криза и десните рецепти като това, което предлага госпожа Меркел през последните дни за отваряне на Лисабонския договор наново, не решава днешните проблеми – кризата се задълбочава като спирала надолу, а създава потенциално още по-големи проблеми в бъдещето заради една кутия на Пандора, която може да бъде отворена сега. Не сега е времето.
Водещ: Господин Станишев, Мартенс ви желае успех. Бойко Борисов ви поздравява. Как ще си говорите за тези неща с европейската десница. И ако употребите и в Брюксел думата „сопи”, кяоот употребихте в България, как точно ще я преведете на английски.
Сергей Станишев: Ами, на английски може да се преведе като „pressure” [прешър]. Вижте, всички виждаме…
Водещ: ”Натиск” е това, не „сопи”.
Сергей Станишев: Точно така. Сопите се използват за натиск. Обаче зависи от това кого имаш насреща. Защото не е възможно и не е нормално правителствата и институциите да не реагират върху кризисни ситуации, които засягат интересите на хората ежедневно. И ако институциите, било то българско правителство, било то европейски институции, в това число Европейски съвет, не намерят правилните решения в диалог със социалните партньори, с гражданите на Европа, тогава ще има още повече протести. Защото хората искат политиците да им решават проблемите, а не са де се оплакват. Това е съвсем нормално и това е амбицията на Партията на европейските социалисти – да започнем една промяна в политиката. Ние, между другото, не сме спрели през последните две години, и като ПЕС, и като БСП, да променяме нас си, защото много добре разбираме, че доверието трябва да се печели. То трябва да се доказва, че партиите също трябва да се променят – и в своята конкретна политика, и в своите ангажименти за бъдещето и в начина, по който функционират. Това, което се случва тук днес, с 2000 активисти от трийсет и няколко партии, десетки неправителствени организации в Брюксел, е израза на силата на ПЕС и способността да се чува гражданското общество.
Водещ: Два много кратки въпроса – оттук нататък в България, повече ще стачкувате, или повече ще пътувате?
Сергей Станишев: Аз лично ли? Аз лично повече ще пътувам из страната, защото лидерът на БСП трябва много повече да се среща с хората, искам да дам още повече самочувствие, кураж, на нашите членове, на нашите симпатизанти, има много работа да се свърши в партията, ще го съчетавам с много ангажименти и в Партията на европейските социалисти по максимално добрия начин, а иначе говорих и за ситуацията в България – ако правителството действа по този начин, по който действа – между две четения на бюджета да обявява, че от първи януари ще се вдига възрастта за пенсиониране без социален диалог, без съгласие, без изслушване на разумни аргументи срещу това и търсене на други решения, еми тогава хората ще стачкуват. Ако продължат по същия начин и със железничарите – когато преди изборите водиха диалог, обещаваха, че ще търсят разумни решения, плавна реформа, приключиха изборите, веднага казаха „Няма нужда от диалог. Това, което сме решили, ще го направим” – тогава пак ще има стачка. Защото правителството трябва да разбере – по този начин да се управлява само със сила, без разговор с другите мнения – със синдикати, с опозиция и изобщо с хората, с браншовете – няма да стане – кризата така само ще се изостри и управляващите само ще губят от това.
Водещ: Накрая само са да или не. Ще се кандидатирате ли за председател на европейските социалисти на редовния конгрес до година. Все пак постът вие е временен в момента.
Сергей Станишев: Засега, когато говорихме с Пол Нируп Расмусен, аз съм пол ангажимента за този близо едногодишен период за председателстване на ПЕС, защо ясно му казах – „За мен първи приоритет е моята партия, за мен амбицията, каузата е БСП да възстанови и да спечели доверието на българските граждани и аз съм готов сега да работя активно, всеотдайно и за нашето голям семейство – ПЕС, за да стане и тя по силна, да подготвим добър, силен конгерес с ясни послания към европейските граждани и това е вторият ми приоритет в тази година, която ме очаква.
Водещ: Сергей Станишев, новият шеф на европейската левица, благодаря ви за разговора.
Сергей Станишев: Благодаря ви, приятна вечер.

Print Friendly
FacebookСподели