Сервитьорът ще носи салатата до 10 минути след поръчката

| Източник: mediapool.bg

Министерството на туризма пусна новата наредба за категоризация на обектите за обсъждане

Салати, студени предястия и аперитиви трябва да бъдат поднесени в ресторанта до 10 минути след поръчката, а за основните ястия сервитьорът трябва да предупреди посетителите, ако приготвянето им ще се забави. Това предвижда новата Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране действието и прекратяване на категорията. Тя е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма.

За първи път с нея се въвежда и регламент за условията, на които трябва да отговарят апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости – нещо, за което част от бизнеса настоява от години заради нелоялна конкуренция.

Очакваните резултати от приемането на наредбата са създаване на ясни правила за работа от страна на хотелиери и ресторантьори, и предлагане от тяхна страна на висококачествени туристически услуги, посочват от Министерството на туризма. Това ще доведе до увеличаване приходите от туризъм и повишаване броя на туристите в страната, е посочено още в съобщението.

След влизането в сила на наредбата местата за настаняване и заведенията за хранене ще имат 6-месечен гратисен период, за да приведат дейността си в съответствие с изискванията. Всички нови обекти, които бъдат пуснати в експлоатация след датата на обнародването й, ще се категоризират по новите изисквания.

Заведенията за хранене

Новата наредба въвежда ред по отношение на обслужването и предлаганите услуги в заведенията за хранене и развлечения.

Предвижда се времетраенето за изпълнение на поръчката да зависи и от звездите на обекта. Така поръчка за студени предястия, салати и аперитиви трябва трябва да бъде изпълнена до 10 минути в заведенията пет и четири звезди, и до 15 минути в заведенията три и две звезди.

За отделни видове аламинути и ястия с по-сложна технология сервитьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето им ще се забави. За всички категории ще важи изискването отварянето на бутилираните напитки – безалкохолни, бира и вино, да се извършва пред погледа на клиента при поднасянето им.

Хостелите

Предоставяне на безплатна карта на града, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi – това трябва да очакват посетителите, когато се настанят в хостел, предвижда наредбата.

Хостелите са популярни предимно след младежите. Ползват се и от хора с по-ниски доходи, както и такива, които предпочитат приключенията и общуването.

Къмпингите

Въвеждат се и минимални изисквания за къмпингите, както и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани, кемпери, палатки или с изградени бунгала.

Наредбата предвижда в къмпингите задължително да има електрическа инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица. Къмпинговата единица за палатки следва да има съответна маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м – за къмпинг категория три звезди, 40 кв. м – за две звезди и 32 кв.м – за една звезда. Мястото за каравани също трябва да е маркирано и да е оборудвано с излази за вода и електричество.

Апартаментните туристически комплекси

За първи път с наредба се въвеждат изисквания и към апартаментните туристически комплекси като е предложена възможност за припокриване с изискванията за хотели. За това от дълги години настояват различни браншови организации в туризма, които виждат нелоялна конкуренция от страна на апартаментните комплекси и ги обвиняват в укриване на данъци.

По-специфичните изисквания към апартаментните комплекси са свързани с изграждането на обекта и въвеждането на съставните му части в експлоатация като жилищни сгради.

В наредбата апартаментните туристически комплекси са поставени в една категория с хотели, мотели, вилни селища, туристически селища и вили. Те попадат в т.нар. клас А.

По-високи изискванията към луксозните хотели

С новата наредба се завишават изискванията към луксозните хотели, свързани с осигуряване на комфорта на туриста. Той трябва да получава като подарък за добре дошъл фруктиера с плодове, бутилка вина, бира или бисквити. Ментови и дребни бонбони няма да се признават за комплимент към гостите.

В наредбата е предвидено петзвездните хотели задължително да предлагат вечерно подреждане на стаята, известно като „Turn Down” обслужване. Услугата е във вечерните часове гостите да получават подгъване на завивките; дърпане на завесите; почистване на стаята; изхвърляне на кошовете ; подреждане или подновяване на хавлиите.

Освен това скъпите хотели задължително трябва да предоставят безплатно на гостите си поне два различни вестника – един на местен и един на чужд език. Те трябва да са в достатъчно количество, за да задоволят търсенето на гостите. Наредбата допуска, вместо редовните вестници да има предварително заредени електронни книги/таблети, на разположение във фоайето.

Въвеждат се и специални правила към изграждането, обзавеждането и оборудването на хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата „ол инклузив”, към съдържанието на румсървиза и др.

Опростяване на изискванията към почивни станции и къщи за гости

Опростяват се и се намаляват формалните изисквания към местата за настаняване клас Б, където попадат семейните хотели, хостелите, пансионите, почивните станции, къщите за гости, стаите за гости, апартаментите за гости, бунгалата и къмпингите, ресторантите, заведенията за бързо обслужване, питейните заведения, кафе-сладкарниците и баровете.

По този начин се създават по-добри възможности за семеен или малък бизнес, смятат от Министерството на туризма.

Единен вътрешен телефонен номер

С наредбата се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции. Целта на това ново изискване е туристът да бъде максимално улеснен, особено ако му се наложи да потърси бърза или спешна помощ, посочват от Министерството на туризма.

Към всички обекти и категории има разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които трябва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

След изтичането на 14-дневния законов срок, постъпилите предложения по наредбата ще бъдат обсъдени и обобщени, а нормативният документ ще бъде предложен за приемане от Министерския съвет.

Министерството на туризма вече е на финала в работата и по новата наредба за балнеолечебни, спа и уелнес услуги. В нея ще бъдат детайлно разписани процедурите по сертифициране на обектите, които ги предлагат. По тази причина в наредбата за категоризация отпадат като подвид хотелите „балнеохотел“, „СПА-хотел“ и „уелнес-хотел“.

Print Friendly
FacebookСподели