Кабинетът „Борисов” оцеля

  Агенция „Фокус“ Кабинетът „Борисов” оцеля 26 юли 2011 | 19:40 | Агенция „Фокус“ Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен. Гласуваха 235 депутати, „за“ – 91, „против“ – 143-ма, един...
| Източник: Агенция "Фокус"

  Агенция „Фокус“

Кабинетът „Борисов” оцеля

26 юли 2011 | 19:40 | Агенция „Фокус“
Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен.
Гласуваха 235 депутати, „за“ – 91, „против“ – 143-ма, един се въздържа.
Основната част от депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция напуснаха пленарната зала. „Най-недостойно е да станат и да си излязат, след като са ни приканили тук. Цинично е да се подпишеш за вот на недоверие и когато председателят на партията говори, да е празно“, каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна. Срамота е целият кабинет да дойде – и те да станат, и да си заминат – и в синьо, и във виолетово, каза Борисов.

Агенция „Фокус“
Бойко Борисов: Срамота е целият кабинет да дойде – и те да станат и да си заминат

Най-недостойно е да станат и да си излязат, след като са ни приканили тук. Цинично е да се подпишеш за вот на недоверие и когато председателят на партията говори, да е празно. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Срамота е целият кабинет да дойде – и те да станат, и да си заминат – и в синьо, и във виолетово, каза Борисов.
Когато чувам такива обиди, такива ругатни, това се пренася на парламента като институция, каза още премиерът.
Върнах се, за да може българските граждани да видят уважение, сътрудничество от българските институции, заяви Борисов.

Агенция „Фокус“
Ахмед Доган: Държавата потъва във всяко едно отношение

Държавата потъва във всяко едно отношение, най-вече в икономическо, и е време гражданското общество да се мобилизира да се сложи край на този процес. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Ахмед Доган, който присъства на гласуването по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Доган управляващите от ГЕРБ са дошли на власт чрез манипулации. Попитан дали ДПС ще подкрепи внасянето на четвърти вот на недоверие към кабинета на Борисов за провал в цялостната политика, Ахмед Доган отговори положително. Мандатът на управляващите е изчерпан и той се състои главно в пи-ар акции, а българинът не е толкова глупав, за да продължи да подкрепя такова управление, заяви Доган. Той подчерта, че изходът от тази ситуация е само предсрочен парламентарен вот. Лидерът на ДПС каза, че гласуването на вот на недоверие е просто една парламентарна процедура и знакът, който се дава на цялото българско общество с него е много по-важен от самия вот. „Ако се базираме на математиката досега вотовете бяха 60-70-90, а преминавайки границата от 90, това е още по-тежък знак на гражданското общество, че нещата вече са стигнали до неуправляемост”, каза Доган. На въпрос дали ДПС има ресурса да попречи на ГЕРБ да спечели президентските избори, лидерът на партията отговори с думите: „С ваша помощ”.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус“
Павел Шопов: След 20 години стана ясно кой къде е

Днешният ден е забележителен в най-новата история, след 20 години стана ясно кой къде е, защото в политиката това е най-важното – да се знае кой къде е. Това каза депутатът от „Атака” Павел Шопов, който обясни отрицателен вот при гласуването на вота на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Шопов заяви, че Синята коалиция с гласуването си днес се присъедини към ДПС.

Агенция „Фокус”
Марио Тагарински: Обещахме дясно управление на България и не сме изневерили на това

Не сме изневерили на това, което сме обещали, аз съм обещал на моите избиратели дясно управление на България. Това каза независимият депутат Марио Тагарински, който обясни отрицателен вот при гласуването на вота на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Тагарински заяви, че е гласувал против вота, защото счита, че министърът на вътрешните работи е сред най-добрите министри на вътрешните работи.

Агенция „Фокус”
Основната част от депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция напуснаха пленарната зала

Основната част от депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция напуснаха пленарната зала, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен.
Гласуваха 235 депутати, „за“ – 91, „против“ – 143-ма, един се въздържа.

Агенция „Фокус”
Искра Фидосова: Гласувах против, защото категорично не приемам Доган, Костов и Станишев да претендират за морал

Гласувах против, защото категорично не приемам Доган, Костов и Станишев да претендират за морал, отговорност и борба с корупцията. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Всички помним, кой раздаваше порциите в политиката, каза Фидосова.
Хората дадоха своя глас на 5 юни 2009 година. Те оцениха вашите предизборни лозунги, заяви тя.
Днес сте тук и причината за вота е, че имате нова Тройна коалиция. Да ви е честито отляво и отдясно на всички новата Тройна коалиция, каза тя.

Агенция „Фокус”
143 гласа отхвърлиха вота на недоверие

Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Гласуваха 235 депутати, „за“ – 91, „против“ – 143-ма, един се въздържа.

Агенция „Фокус”
Гласуването на вота на недоверие към кабинета на премиера Бойко Борисов ще се излъчва пряко по БНТ и БНР

Гласуването на вота на недоверие към кабинета на премиера Бойко Борисов ще се излъчва пряко по националната телевизия и националното радио, решиха депутатите, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Лидерът на РЗС Яне Янев помоли за ред в залата. „Виждам хора, които не се държат като отговорни народни представители, а мучат като стадо. Това е характерно за други сгради, а не за българския парламент”, каза той. Янев предложи гласуването по вота да не се излъчва по БНР и БНТ.
Според Янев, вчера българският данъкоплатец е изхарчил хиляди левове за „безсмислените словоблудства” на вътрешния министър Цветан Цветанов. По думите му, българинът е плащал с часове, за да слуша Цветанов. „Спестете тези пари в условия на криза – БНТ и БНР да плащат, за да слушат изречения, започващи в среден род и завършващи в множествено число. Ако, г-жо председател, уважавате парламента и народа, можете да се намесите, за да не слушат нещо до болка втръснало”, призова Янев председателя на парламента Цецка Цачева.
„Тук има хора, които виждат богове в лицето на премиера и вътрешния министър. Наистина ги възприемате като такива“, заяви Янев на депутатите от управляващото мнозинство, което го освирка. Според него, превъзбудеността на депутатите сочи приближаващият край на правителството. „Искате само с апаратни хватки и купени депутати да крепите властта, но краят идва“, заяви независимият депутат Янев.
„Днес сме в хипотеза на нов дневен ред с нова точка, по която няма действащо решение относно това да се предава пряко заседанието или не”, обясни Цачева.
В пленарна зала са 191 депутати. Там са и премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на финансите Симеон Дянков и други министри.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Депутатите от ПГ на ГЕРБ посрещнаха с аплодисменти лидера на ДПС Ахмед Доган в пленарната зала

Депутатите от ПГ на ГЕРБ посрещнаха с аплодисменти в пленарната зала лидера на ДПС Ахмед Доган, който е в парламента за гласуването на вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Повече от 45 минути продължи заседанието на ПГ на ДПС с нейния председател Ахмед Доган.
Той отказа да отговаря на журналистически въпроси, но стана ясно, че след гласуването на вота ще се спре при представителите на медиите.
Пленарната зала е пълна и всеки момент ще започне процедурата по гласуването на вота на недоверие срещу кабинета на премиера Бойко Борисов.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Бойко Борисов: Вече е видно – БСП разчита на Доган, Синята коалиция разчита на Доган

Вече е видно – БСП разчита на Доган, Калфин разчита на Доган, Синята коалиция и Румен Христов разчита на Доган. Той идва да каже, че е срещу мен, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който дойде в парламента за предстоящото гласуване на вота на недоверие, внесен от ПГ на Коалиция за България и ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Бойко Борисов коментира идването на Ахмед Доган в парламента с думите: „Това ли е събитието в една държава – че един депутат е дошъл на работа?”. Премиерът апелира представителите на медиите да отидат и да питат тези, които са говорели за Конституция, за спазване, за правов ред – „да ви обяснят, защото ние сме всеки ден тук”.
Той призова журналистите да не продължават със спекулациите.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Лидерът на ДПС Ахмед Доган е в парламента за гласуването на вота на недоверие

Лидерът на ДПС Ахмед Доган дойде в парламента за гласуването на вота на недоверие към кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Идването на Доган беше очаквано, тъй като той е първият депутат, подписал се под проекторешението за гласуване на третия поред вот на недоверие към правителството. Лидерът на ДПС не разговаря с представители на медиите при идването си и в момента заседава заедно с другите депутати от Парламентарната група около час преди да започне гласуването на вота. Успоредно с това се провежда и заседание на Парламентарната група на „Атака”, където вероятно 16-те депутати ще гласуват окончателното си решение какъв ще бъде вотът на групата.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: Не чух нищо смислено по време на дебата по вота на недоверие

Вчера видяхте един абсолютно безсмислен дебат и несъответстващ на проблемите, които опозицията поставя, и които трябва да бъдат дискутирани. Това каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов по повод дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На въпрос – дали при дебатите вчера е чул обективна критика от опозицията, която може да се вземе предвид за подобряване на работата на МВР, Цветанов посочи: „Вчера чух въпроси, които можеха да бъдат поставени в петъчния парламентарен контрол. Не чух нищо смислено по време на дебата, който беше широко прокламиран и готвенето на опозицията в рамките на седмици”.
„За мен е по-важно, че имахме възможност да използваме и полезното от дебата вчера, да отчетем всичко, което е направено от МВР през последните две години, за което им благодаря”, подчерта вътрешният министър. Той допълни, че ще присъства на вота на недоверие довечера.
Аделина ГЕОРГИЕВА

Агенция „Фокус”
Парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството на извънредно заседание

Парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството на извънредно заседание днес. Гласуването ще бъде от 19.15 часа.
Седем часа продължиха дебатите по вота на недоверие към правителството в областта на вътрешната сигурност вчера.
Час и половина от тях продължи изказването на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заяви, че прави и отчет за свършеното в сектора през двете години управление на ГЕРБ.
Дебатите очертаха и баланса на силите. За вота на недоверие ще гласуват Коалиция за България и ДПС, които са вносители, както и Синята коалиция. Правителството ще подкрепят ГЕРБ, „Атака” и независими депутати.
Първа точка от дневния ред на заседанието на парламента днес е второ четене на Наказателния кодекс, следва второ четене на законопроекта за Кодекса на труда и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.
Последната точка е гласуването на вота на недоверие с вносители Ахмед Доган и група народни представители.

 
 
============================================
 
Седем часа продължиха дебатите по вота на недоверие към правителството в областта на вътрешната сигурност. Час и половина от тях продължи изказването на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заяви, че прави и отчет за свършеното в сектора през двете години управление на ГЕРБ. Думата взеха и други министри от кабинета. Премиерът Бойко Борисов гледа дебатите по вота на недоверие от кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Дебатите очертаха и баланса на силите. За вота на недоверие ще гласуват Коалиция за България и ДПС, които са вносители, както и Синята коалиция.
Правителството ще подкрепят ГЕРБ, „Атака“ и независими депутати. Контрабандата на цигари, Шенген, обвинения кой какво не е свършил за годините на прехода, бяха основни теми в изказванията.
Гласуването по вота на недоверие ще бъде във вторник от 19.15 часа

БНТ
Премиерът Бойко Борисов: Нямаше дебати, за два часа и половина една смислена дума не можах да чуя

Нямаше дебати. Виждате ли как започнаха всички – ние не искаме да пада правителството, ще правим всичко да не падне правителството, но имаме вот на недоверие. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БНТ.
Стоях два часа и половина, една смислена дума да чуя – не можах да чуя и дойдох да си върша работата. Най-смисленото, което чух, представяте ли си, господин Ахмед Доган за първи път се бил подписал. Взел химикалка и се подписал. Това беше най-голямата радост на депутатите от ДПС, на БСП, даваха ги за пример. Така че нека да говорим сериозни работи, каза Борисов.

Агенция „Фокус”
Татяна Буруджиева: Работи се за понижена активност на изборите и за максимално значение на твърдите избиратели

Няма синхрон между вносителите на вота на недоверие към правителството, всяка от парламентарните групи има сдвой акцент. Това заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” политологът Татяна Буруджиева. „Синята коалиция се фокусира върху приходите в бюджета, борбата с контрабандата, парите, които МВР харчи, лявата опозиция е фокусирана върху несправянето с дребната битова престъпност и липсата на сигурност у хората”, допълни Буруджиева. Според нея фактът, че този път министър-председателят Бойко Борисов присъства на вота, но не в залата, а в кабинета на председателя на парламента е много показателен. Според Татяна Буруджиева са възможни две тълкувания, че на премиера му е неприятно да се появява на подобни дебати или че няма желание да стои до Цветан Цветанов, както и че счита, че вицепремиерът е достатъчно силен да се справи сам с дебата. „Определено има проблеми и тези проблеми не ги е фиксирала само Европа в нейния доклад, те се усещат от хората, а се изпадна в детайли по време на дебата и той се превърна в махленска свада”, посочи още Буруджиева.
Според нея три месеца преди изборите нещата не са такива, каквито изглеждат. Всичко на повърхността е скандал, а под нея има преструктуриране на политическа власт и влияние.
По думите й се работи за понижена активност на предстоящите избори и за максимално значение, което придобиват твърдите избиратели.
Това обаче работи за много малко партии, защото твърди избиратели имат малко партии.

Агенция „Фокус”
Седемчасови дебати по вота на недоверие без изненада за темите и силите (ОБЗОР)

Седем часа продължиха дебатите по вота на недоверие към правителството в областта на вътрешната сигурност.
Час и половина от тях продължи изказването на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заяви, че прави и отчет за свършеното в сектора през двете години управление на ГЕРБ.
Думата взеха и други министри от кабинета. Премиерът Бойко Борисов гледа дебатите по вота на недоверие от кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Дебатите очертаха и баланса на силите. За вота на недоверие ще гласуват Коалиция за България и ДПС, които са вносители, както и Синята коалиция.
Правителството ще подкрепят ГЕРБ, Атака и независими депутати. Контрабандата на цигари, Шенген, обвинения кой какво не е свършил за годините на прехода, бяха основни теми в изказванията.
Гласуването по вота на недоверие ще бъде утре от 19.15 часа.

Дебатите започнаха с процедурни хватки – поради липсата на кворум отложиха началото им. Впоследствие председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че без ГЕРБ опозицията не може да направи едно заседание.

Ако вие сте потъпкали общоприети принципи за да правите безпринципни коалиции, това в ПП ГЕРБ не е на дневен ред и никога не е било. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите на министъра – политиката на ГЕРБ е добра за промяната на статуквото.
Това, което направи Костов, което направи Станишев, ДПС даде възможност да се оформи истинската Тройна коалиция за бъдещото управление. Ако се притеснявате за ГЕРБ – ГЕРБ е допринесла да имате коалиционен партньор, да си мине г-н Костов при вас, каза той.
Цветанов заяви, че като министър изпълнява политиката на ПП ГЕРБ.
Всеки един от нас работи в екип, каза той и посочи, че никой от министрите не е солов играч.
Знам, че вие няма как да го направите, защото сами участвахте в създаването, генериране на организираната престъпност, каза Цветан Цветанов. Той посочи, че ако вносителите на вота бяха задали смислени въпроси, са щели да получат смислени отговори.
Цветанов заяви, че предишните управляващи са имали проблем с тежката организирана престъпност и тя е сочена за емблематична за тяхното управление. Нямахте интерес да работите срещу организираната престъпност, защото бяхте част от нея, каза той.

Ще гласувам убедено за вота на недоверие. Това заяви съпредседателят на Синята Коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов по време на дебатите по вота на недоверие. Кабинетът и изобщо управлението на ГЕРБ се превърнаха в голямо разочарование за българските граждани, тъй като не направиха необходимото, за да има справедливост за престъпленията, извършени от Тройната коалиция, посочи Костов.
Според него – разочаровани са огромен брой икономически активни лица, като ГЕРБ не се противопостави, а насърчи монополистите да вдигат цените, да контрабандират и да отнемат пазари на малките фирми във вреда на домакинствата. Монополистите са поставени в ролята на недосегаеми от закона ментори и дарители.
Кабинетът на г-н Борисов се превърна в голямо разочарование за нас от Синята коалиция, заради пълната си неспособност да проведе належащите реформи в сектора за сигурност, каза Костов. По думите му – по вина на Тройната коалиция сме влезли в ЕС като член под „карантина”. Сега поради същите причини продължава да стои заплахата от налагане на предпазна клауза.
Изпълнителната и законодателна власт на ГЕРБ извървяха срамен път, като станаха защитници на статуквото в съдебната система чрез скандални назначения във ВСС.

Не мога посмъртно да застана до хора като Доган, Станишев и Румен Петков и ще гласувам против този вот. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров по време на дебатите за вота на недоверие към правителството на ГЕРБ. Нашето виждане по въпроса за управление на България все повече се очертава като единственото в този парламент, посочи Сидеров. Той визира политиките свързани със сигурността и защитата на националното ни достойнство, независимо дали са по отношение на Турция, САЩ или Брюксел. Сидеров заяви, че политиката от страна на ЕК за сега е – за България препоръки, за Гърция – милиарди. Според него е необходимо България да се управлява от националисти, които да защитят българското.
Лидерът на „Атака” посочи, че вотовете на недоверие са рутинна практика в Народното събрание. Сидеров заяви, че когато се водят политически дебати, те трябва да се водят за идеи. Той посочи, че вотовете са право на опозицията.
„Целта на един вот е падане на кабинета. Ако вотът успее, пада кабинетът, не пада вътрешният министър”, посочи Сидеров и визира изказването на Мартин Димитров. „За мен това е раздвоение на политическото съзнание. Ако искаш падане на кабинета, трябва да знаеш какво следва след това, когато се води спор дали един модел е добър или не трябва да се каже каква е алтернативата, досега аз не чух такава”, посочи Сидеров.
По думите му, когато една опозиция претендира, че може да свали едно правителство, тя би трябвало да излезе с модел. Той посочи, че „Атака” неведнъж е настоявала, че в България колониалният модел трябва да се смени и допълни: „не виждам такава готовност”.

Вотът на недоверие вече е успешен дори преди да е разискван и гласуван. Това каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. „При този вот вие нямате проблем само с ДПС и РЗС. Вие имате проблем с кризата на доверието в управлението”, заяви Местан. Мотивите на вота се споделят и от българските граждани, допълни той.
Лютви Местан заяви, че изясненият профил на властта е вторият успех на вота. „Стана ясно защо на 5 юни 2009 г. избрахте не ценностите на християндемокрацията, не формата на ЕНП, а съюзът с крайния национализъм. След изборите 2009 г. явно идеята ви е била да наложите един порочен модел на властта, при който необходимостта от силно управление в условия на криза се подмени с принципа на силовото управление.
Политиката на правителството се характеризира с остър дефицит на компетентност и тотална неспособност да се продуцират адекватни консенсусни решения. Направи се отчаян опит експертно компетентните дефицити на управлението да бъдат компенсирани с медийно преекспониране с харизматичните ресурси на персоната на министър-председателя. Той с охота прие тази роля, но няма как да се постави по-високо от механизмите на функциониране на правовата държава и на гражданското общество. За успешното управление само харизма и само дори политическа воля не стигат. Понеже изразът трайна политическа воля се чете и в докладът на ЕК и понеже вие с охота ни го представяте като неоспорим позитив за управлението, ние ще припомним, че акцентът в доклада на ЕК не е върху трайната политическа воля, а върху последващия й израз – тази воля не е довела до забележими съществени резултати, това е акцентът в оценката на ЕК. Точно поради тази причина докладът на ЕК е още един неоспорим аргумент за вота на недоверие”, каза Местан.

Този вот на недоверие е срещу лицемерието на ГЕРБ. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Коалиция за България и лидер на БСП Сергей Станишев. Това, което чухме от вицепремиера в лекция от час и половина, показва, че той по никакъв начин не е разбрал за какво е този вот. Министър Цветанов мисли, че този вот е лична атака, за да отслаби ГЕРБ преди изборите. Вицепремиерът е най-яркото олицетворение на политиката на ГЕРБ в сектора, в който имаше най-много очаквания, каза Станишев. По думите му – от тази лекция е видно, че има сериозен проблем – на политиката, морала или експертността.
Сергей Станишев заяви, че вътрешният министър е открил война срещу съда и се е опитал да подчини Прокуратурата, стигна се до кадруване в съдебната система, резултатите обаче не са налице.
Характерно за работата на вицепремиера е показността, каза Станишев и заяви, че за двете години управление са изслушани десетки наименования на шумни акции, но резултатите са твърде скромни.
2 млрд. лева не влизат в бюджета от контрабанда и министър Цветанов е първият министър, който е обвинен от шефа на митниците, в едни небезизвестни разговори, че покровителства контрабандата. Много се говореше за миналото, миналото е грешно и вие не сте безучастни към него, в това число и настоящият министър-председател.

Ще гласуваме „за” вота на недоверие, защото трябва да бъдат взети спешни мерки. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и лидер на СДС. Димитров заяви, че от СДС ще направят това, но не за да падне правителството и е ясно, че то няма да падне. Причината за гласуването са необходимостта от мерки.
СДС очаква правителството след този вот да представи пътна карта на дълго отлаганата модернизация на МВР, ограничаване на приложението на СРС, които да не бъдат насочени срещу гражданите, а срещу организираната престъпност, бюджетът за подслушване да бъде намален наполовина и останалото да се даде за култура установяване на всички знакови кадри на БСП от управлението в сектор Сигурност, специални мерки за справяне с контрабандата на цигари и истинско реформиране на съдебната система, включително нов ВСС, избран по прозрачен начин.
Полицейщината започна да се връща навсякъде, заяви Мартин Димитров.
По думите му – проблемите в сектора за сигурност започнаха да се натрупват.

Дори и премиерът Бойко Борисов не иска да даде оценка на сектора сигурност, защото вижда, че в системата на МВР има един плъх, който прегризва всички връзки и по хоризонтала и по вертикала за юридическото управление на системата, каза лидерът на РЗС Яне Янев, който от парламентарната трибуна представи „новата” по думите му абревиатура на МВР. Откакто министър Цветанов е в това министерство – неговата абревиатура е „Мракобесие, война с гражданите, резултати нулеви”, заяви Яне Янев и представи дълъг списък на операциите, проведени от МВР. По думите му министърът на вътрешните работи не се е занимавал с нищо друго освен с груб лобизъм и шантаж.

Агенция „Фокус”
Антоний Гълъбов: Големият въпрос на вота е дали правителството ще коригира политиките си, а не дали ще оцелее

Големият въпрос при поредния вот на недоверие към правителството на ГЕРБ, който депутатите обсъждат в парламента е не дали правителството ще оцелее, а дали политиките на управляващата партия ще бъдат коригирани. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” политологът Антоний Гълъбов. Според него е важно дали политиките на управляващите ще бъдат ориентирани в стратегически план или ще продължаваме да отчитаме определен брой операции, определен брой къса цигари, определено количество хероин и други наркотици, задържани на границата. „Този начин на говорене прави до известна степен невидима съществена част от организираната престъпност в България. България има проблем с организираната престъпност и това не трябва да се забравя. Организираната престъпност не се изчерпва с бандитските групи, които организират покушения срещу хората, отвличания или кражби на автомобили.
Организираната престъпност е трайно установена в българския публичен живот и това много ясно трябва да се разбере и от управляващите и от опозицията”, посочи Гълъбов. По думите му години наред структурите на организираната престъпност са се вкоренявали на всички равнища на публичните институции и те не могат да бъдат преодолени само с двугодишните усилия, на който и да е министър. Според Антоний Гълъбов има нужда от постигане на политическо съгласие за стратегическо противодействие, за цялостно решаване на проблема с организирана престъпност, но точно този дебат липсва както при днешните дебати в парламента, така и през изминалите седмици.
Днешният вот на недоверие към правителството няма да е последният преди изборите, прогнозира политологът. По думите му ще има поне още един, в който обаче отново ще доминира предизборната риторика.

Агенция „Фокус”
Ужасен съм от нивото на парламентаризма, заяви Георги Терзийски

Ужасен съм от нивото на парламентаризма – днес три пъти се опитах да кажа какви са мотивите на вота на РЗС. Това каза Георги Терзийски, който обвини министъра на вътрешните работи, че час и половина е чел лекции на народните представители, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Миналата седмица аз взех този шрапнел, който изтръгнах от стената”, заяви Терзийски.
Георги Пирински се обърна към председателстващия пленарното заседание с думите, че председателят на Народното събрание може да определи времето – вие днес допуснахте едно пълно опошляване на парламентарен дебат.
Вие носите лична отговорност за това, че днес обществото не получи сериозен дебат. Той посочи, че след като премиерът не е влязъл в пленарна зала по този начин той е погазил член първи на Конституцията. Дръжте се така, всичко което правите ще се обърне срещу вас.
Георги Божинов посочи, че ако Цветанов остане в правителството на ГЕРБ – следващите избори трудно ще бъде партньор, на която и да е политическа сила. Изберете и гласувайте оставяте ли този човек в политиката или си осигурявате бъдеще, каза още Божинов.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: В ГЕРБ не е на дневен ред правенето на безпринципни коалиции

Ако вие сте потъпкали общоприети принципи за да правите безпринципни коалиции, това в ПП ГЕРБ не е на дневен ред и никога не е било. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на министъра – политиката на ГЕРБ е добра за промяната на статуквото.
Това, което направи Костов, което направи Станишев, ДПС даде възможност да се оформи истинската Тройна коалиция за бъдещото управление. Ако се притеснявате за ГЕРБ – ГЕРБ е допринесла да имате коалиционен партньор, да си мине г-н Костов при вас, каза той.
Цветанов заяви, че като министър изпълнява политиката на ПП ГЕРБ.
Всеки един от нас работи в екип, каза той и посочи, че никой от министрите не е солов играч.
Знам, че вие няма как да го направите, защото сами участвахте в създаването, генериране на организираната престъпност, каза Цветан Цветанов. Той посочи, че ако вносителите на вота бяха задали смислени въпроси, са щели да получат смислени отговори.
С това дебатите бяха закрити. Гласуването по вота на недоверие ще бъде утре от 19.15 часа.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Сергей Станишев: Този вот на недоверие е срещу лицемерието на ГЕРБ

Този вот на недоверие е срещу лицемерието на ГЕРБ. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Коалиция за България и лидер на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това, което чухме от вицепремиера в лекция от час и половина, показва, че той по никакъв начин не е разбрал за какво е този вот. Министър Цветанов мисли, че този вот е лична атака, за да отслаби ГЕРБ преди изборите. Вицепремиерът е най-яркото олицетворение на политиката на ГЕРБ в сектора, в който имаше най-много очаквания, каза Станишев. По думите му – от тази лекция е видно, че има сериозен проблем – на политиката, морала или експертността.
Сергей Станишев заяви, че вътрешният министър е открил война срещу съда и се е опитал да подчини Прокуратурата, стигна се до кадруване в съдебната система, резултатите обаче не са налице.
Характерно за работата на вицепремиера е показността, каза Станишев и заяви, че за двете години управление са изслушани десетки наименования на шумни акции, но резултатите са твърде скромни.
2 млрд. лева не влизат в бюджета от контрабанда и министър Цветанов е първият министър, който е обвинен от шефа на митниците, в едни небезизвестни разговори, че покровителства контрабандата. Много се говореше за миналото, миналото е грешно и вие не сте безучастни към него, в това число и настоящият министър-председател.
Лидерът на БСП каза още, че за да постигнеш членство в Шенген, трябва да съществува доверие, а има очевидна тенденция към нагласяване и селективност.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Мартин Димитров: Днешният ден не премина в дебат за конкретен план за реформа в сектора сигурност

Съжалявам, че днешният ден не премина в дебат за конкретен план за реформа в сектора сигурност. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Мартин Димитров попита защо ГЕРБ подкрепя Кирил Йорданов след като това е бил най-критикуваният кмет от депутатите от ГЕРБ. Мартин Димитров попита защо Петко Сертов, който е бил шеф на ДАНС, застава начело на борбата с корупцията в БОРКОР. „Обяснете ми защо този виден представител на БСП пак се бори с корупцията. Тези хора от ЕНП не ви ли се обаждат и не ви ли питат. Вие критикувате БСП, но слагате техни знакови лица на постове”, посочи Димитров. Михаил Миков, засегнат от изказването на министър Цветан Цветанов, заяви, че е чел закона за МВР, но освен закона за МВР е чел и други книги в ранната възраст – и все още чете книги. Относно принтерите, той посочи, че са осигурени консумативите им за три години и настоя, че те излизат по-евтини. Цветанов отговори, че когато Миков е купил 1000 принтера, не е осигурил компютри. „За да имате пълната конфигурация, е хубаво да имате и компютри”, каза Цветанов.
На Мартин Димитров той отговори, че очевидно той е жертва на влиянието и обсебването от активите, които е взел Иван Костов, когато си е направил ДСБ.
„Стилът на работа на Иван Костов е да разделя и да владее – опита се да го направи и с този кабинет”, заяви Цветанов.
Трябва да ви призная, че ми се обадиха много симпатизанти на десните, за да ме подкрепят за това, което съм направил и като министър, каза още Цветанов.
Той припомни, че Кирил Йорданов по предложение на Филип Димитров е бил областен управител. Цветанов посъветва Мартин Димитров, за да има все пак нещо, което да отчете пред избиратели да гласуват и подкрепят кандидатите на ГЕРБ, дори и Кирил Йорданов.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Сергей Станишев: В парламента няма невинни, иначе българските граждани щяха да бъдат доволни

Имаше много оплаквания от лошото наследство и 20-те години преход. Без съмнение тук няма невинни, иначе българските граждани щяха да бъдат доволни, заяви от парламентарната трибуна председателят на Коалиция за България и лидер на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кой управляваше МВР от 2001 до 2005 година? Няма как да приема, че политическа воля не е имало, а главният секретар го е приемал мълчаливо, заяви Станишев. По думите му – именно на този период се падат най-много неразкрити поръчкови убийства, тежали на предишното и на настоящото управление.
Станишев заяви, че когато вицепремиер казва в чужбина, че България е приета рано в ЕС, няма какво да се чуди, когато ключови партньори заявяват, че не ни вярват, въпреки усилията по техническата част за Шенген. Министърът на вътрешните Цветан Цветанов попита – защо се въведе механизмът за правосъдие и вътрешни работи за пръв път за България и за Румъния.
По отношение на времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР, Цветанов заяви, че кадровата политика се води от министъра на вътрешните работи.
Когато излизате от тази трибуна да говорите – говорете с това, което направихте и което оставихте. Оставихте една система – разграден двор, заяви Цветанов. Той каза, че е получил в наследство от предшественика си Михаил Миков 18 пепелника, които веднага е махнал, защото не е пушач.
Не загубихме нито едно евро от ЕК по инструмента Шенген, заяви Цветанов.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Мая Манолова: Обратното броене за ГЕРБ започна

Обратното броене за ГЕРБ започна. Това каза депутатът от Коалиция за България Мая Манолова от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Има едно-единствено обяснение за уникалната наглост, която демонстрирате от тази трибуна – че разбирате, че обратното броене за ГЕРБ започна. Вероятно разчитате на поговорката, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина, се обърна Манолова към вътрешния министър Цветан Цветанов.
Знам, че ви дразня и вас, и парламентарната ви група, защото имам смелостта да разобличавам безобразията, които вършите, но не очаквах, че ще превърнете това във вендета. В момента ме следите, подслушвате, разработвате, както правите с редица мои колеги. Не може да смачкате българските граждани, макар че ги биете, унижавате човешкото им достойнство, заяви Манолова.
Министър Цветан Цветанов попита Манолова – какви мерки е предприела тя като депутат, за да опази черешовата реколта в Кюстендилски регион, което е сериозен проблем за хората там.
Хората трябва да спят по домовете си, а не в градините, на черешите. Вие не знаете, какви са проблемите на хората, каза Цветанов.
Объркахте жанра, и човека – не е моя отговорността да опазвам черешовата реколта. Доказахте, че сте започнали лична битка срещу тези, които ви критикуват, отговори Манолова.
Четин Казак от ДПС заяви, че упражняването на едно право се превръща в злоупотреба с него и председателстващият заседанието Анастас Анастасов е трябвало да ограничи времето за изказвания на представители на кабинета.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: След този вот правителството ще излезе много по-силно

След този вот правителството ще излезе много по-силно и искам да благодаря на „Атака” за подкрепата. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Искам да ви пожелая успех във вашата популистка дейност”, обърна се Цветанов към левицата. Според него по никакъв начин да няма хора, които да излизат и да спекулират, че министърът на вътрешните работи е председател на предизборния щаб и ще бъдат опорочени изборите, тъй като явно по думите му такава е била практиката на предишните управляващи. Цветанов изрази удовлетвореност, че днес са успели да спазят една традиция и да функционира предизборният щаб така, както е функционирал през последните шест години с регистрацията на ПП ГЕРБ.
Знам, че в тази кампания вие ще участвате много активно не с политики, а с компромати. Националният предизборен щаб няма да отговори на тези ваши спекулации, защото ние искаме да предлагаме политики, заяви Цветанов.
Само ще ви върна на това, което направи МВР – имаме възможност да усвояваме повече средства от ЕС – това, което внася страната ни като членка е 600 млн. евро, а това, което получава като европейска солидарност 150
Бяха усвоени 2 млрд. и 50 млн. евро от оперативните програми, заяви Цветанов.
Вотът, който ще бъде в предстоящите избори, ще е вот за личностите, за партиите, за идеите. Ние се стремим към резултат минимум, който сме постигнали 2000 г. на предишните избори, посочи Цветанов.
Премиерът бе тук и смяташе, че ще има истински дебат, дебат обаче нямаше, посочи Цветанов. Искам да благодаря, че парламентарният дебат не се води в редовно заседание, а бе в извънредно, не бе редно тези глупости, които изрекохте да са част от редовно заседание, каза той.
Относно темата дарения в МВР, Цветанов заяви, че 2008 г. са сключвани договорите за дарение.
Разбира се, че това е било една порочна практика – има остра нужда МВР от остатъчен финансов ресурс, каза още той.
Цветанов каза още, че се надява, когато се гласува бюджетът, народните представители да подкрепят тези средства, които в момента идват като дарения да бъдат осигурени. По думите му голямата си част дарители – това са общините и хората, които са доволни от това, което МВР дава като услуга.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: Премиерът Борисов, заедно с всички структури на ГЕРБ спечели изборите, защото искахме да променим статуквото

Когато премиерът Борисов, заедно с всички структури на ГЕРБ спечели изборите, е защото искахме да променим статуквото. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов от парламентарната трибуна при дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов заяви, че днес има подкрепа, която Бойко Борисов не е имал като главен секретар на МВР.
Тук има носене на политическа отговорност от ГЕРБ, каза Цветанов. Той посочи, че никой не е обръщал внимание, когато министри от предишния кабинет са били на яхтата на Иван Тодоров – Доктора и Борисов е говорел за това.
Той постъпи мъжки, отиде и подаде оставка, защото не искаше да прави компромиси, тя не беше приета. После дойде един министър, известен със шадравани, ходене до Монако и пътуване зад граница, каза Цветанов. По думите му – Бойко Борисов не е можел да работи по този начин.
Имахме една цел –или ще борим системата на организираната престъпност или ще напуснем, каза Цветан Цветанов.
Излязохте от политиката богати, но морално бедни, ние влязохме в политиката със състоянието, което сме декларирали. Минете през същия процес, за да се види какво сте направили вие, каза министърът.
Цветанов заяви, че днес министърът на вътрешните работи не иска да работи в зависимости от организираната престъпност.
Политическата воля е политическата партия ГЕРБ, независимите и „Атака”, каза той.
Няма безгрешни хора, всеки един да си направи равносметка от свършеното през тези две години. И аз сигурно съм допуснал грешки, но винаги съм си извличал поука, каза още Цветан Цветанов.
Да не би престъпността да се е появила сега?! Хубаво е, че ви свърши мандатът, защото Шенген нямаше да го коментираме днес, заяви министърът.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Отстраниха депутата Ремзи Осман от пленарното заседание заради реплики към Цветан Цветанов

Председателстващият пленарното заседание Анастас Анастасов отстрани Ремзи Осман от пленарна зала, заради отправените реплики от място по време на изказването на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус” . „Нали искате да ви направя отчет за последните две години управление на ПП ГЕРБ”, попита Цветанов. Той посочи, че т.нар. поправка „Ванко 1” е била подкрепена от Мая Манолова, Христо Бисеров.
Относно полицейското насилие, Цветанов заяви, че миналата седмица се е срещнал с момичета и момчета от Черноочене, Джебел. Той посочи, че изпитва огромно уважение и респект от тях. „От вас не бих могъл да изпитам такова, обърна се към депутатите Цветанов.
С тази подкрепа, която получавам от ПГ на ГЕРБ и „Атака” в Народното събрание в борбата с престъпността – това е кураж за България, каза Цветанов. Той посочи, че политическата воля е ПП ГЕРБ, независимите и „Атака”.
Относно изказванията в зала на Ремзи Осман, който въпреки че бе отстранен не напусна пленарното заседание, вътрешният министър се обърна към него с думите: „Когато решавахте проблемите на Кърджали, защо не направихте водното огледало или пътя. Но българските граждани са оценили и 2009 г. са дали мандат на това управление.
Тук има носене на политическа отговорност от ПП ГЕРБ”.
Относно въпросът, защо Бойко Борисов, докато е бил главен секретар не се е справил с престъпността, Цветанов посочи: „Представяте ли си как се е чувствал главният секретар, когато на един от контрабандистите Иван Тодоров Доктора – на яхтата бяха министри от предишния кабинет. Тогава Бойко Борисов подаде оставка, но тя не е била приета”. Изказването на министър Цветанов продължава близо час.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: За мен е гордост, че днес съм министър на вътрешните работи

Полицията днес е много по-различна отпреди. За мен е гордост, че днес съм министър на вътрешните работи точно на тези служители. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов заяви, че 100 % от средствата по инструмента Шенген са усвоени при управлението на ГЕРБ.
Г-н Миков съкрати точно тези звена, които трябваше да осъществяват контрола по външна граница, каза той и напомни, че през 2007 година по годишната индикативна програма за Шенген не са усвоени никакви пари.
Цветанов заяви, че при посещението си в Германия е изпитал удоволствие от истинския парламентаризъм, който не е популистки и от отговорите, които е дал заедно с правосъдния министър Маргарита Попова. По думите му – днес Германия и Франция имат доверие на България.
Една част от необходимите промени в НК и НПК, знаем какво направихте вие когато беше вносител Министерски съвет – вие напуснахте, без въобще да гласувате, защото тези промени бяха задължителни, за да има реална борба с организираната престъпност, каза Цветанов. Той заяви, че сега тези текстове се прилагат по делото „Килърите” в Шуменския съд.
Може би не проявявате интерес по „Килърите”, за да не изплувате някъде в делото, посочи министърът. Днес много по-малко са делата, които се връщат за доразследване от Прокуратурата и МВР. Недейте да смятате, че оценката в сектор сигурност е същата, каквато искате да бъде, каза Цветанов.
Когато приведеш към известност тежката организирана престъпност и криминалния контингент – това беше модел на работа, който беше успешно реализиран със задържане на групата по случая с кражбата от трезора на банка ДСК.
За мен е важно, когато има извършено престъпление с тежък обществен резонанс, да не приемаш, че лицето е чак толкова болно, защото след един месец то отива пак да краде, каза министърът. Цветанов заяви, че няма как да има купуване на гласове, ако това не е било въведено в предишния период.
Оставихте толкова объркано наследство, че е чудно кой носи политическата отговорност, каза още той.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Министър Цветан Цветанов: Последните 20 години никога не са били защитавани правата на жертвите на престъпления

Правителството на ГЕРБ успя да ликвидира и да неутрализира групата за отвличанията. Това каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер на страната Цветан Цветанов, който опроверга мотивите по внесения от опозицията вот на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов попита бившия вътрешен министър Михаил Миков дали знае по негово време как са се чувствали българските бизнесмени, когато е имало 18 отвличания и това си е било един много доходоносен бизнес. Цветанов заяви, че когато е бил отвлечен Гунински е станало ясно, че нямало нито една локализирана групи и не е имало оперативна работа от страна на полицейските служители. „Имаше граждани, които искаха да споделят определена информация, но нямаше на кого”, посочи Цветанов. Относно поръчковите убийства, Цветанов попита защо те не са направили нещо, когато дори така нареченият съветник на президента – Кюлев е бил убит. Когато текат процесите в Шуменския окръжен съд става ясно, че има лица, които се ползват с вашата протекция, се обърна Цветанов към опозицията. Пешо Сумиста бе ваш съветник в Коалиция за България, заяви Цветанов. Той е бил човекът на президента по въпросите на спорта и това сте го правили 20 години, заедно със Синята коалиция – вие сте ги толерирали всички тези процеси – винаги сте защитавали престъпниците, но никога не сте защитавали човешките права на жертвите на престъпления.
Поне споменете една две операции, които да кажете, че са добри за България, каза той.
Когато говорите за тази престъпност – Мартин Димитров, Иван Костов – не сме направили всичко възможно да заключим тези, които са източили държавния бюджет.
Цветанов попита какво управление са взели в ръцете си, когато са дошли на власт сините. „Вие взехте разбит банков сектор, може би вие сте се облагодетелствали от тази конфигурация, до какво се стигна от това бездействие на управляващите. Създадоха се условия, за да има мотив за поръчкови убийства – адвоката Лупов, Кюлев. Това не се случи, защо нямаше политически дебат, когато бяха отвличанията или когато бе убийството на адвоката Петър Лупов”, каза Цветан Цветанов.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов към опозицията: Нямахте интерес да работите срещу организираната престъпност, защото бяхте част от нея

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че предишните управляващи са имали проблем с тежката организирана престъпност и тя е сочена за емблематична за тяхното управление. Нямахте интерес да работите срещу организираната престъпност, защото бяхте част от нея, каза Цветанов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът посочи, че предишните управляващи са стигнали до парадокса да се създават дублиращи функции и да се правят две диаметрално противоположни реформи в рамките на един мандат. Вие, дами и господа, през тези 20 години си отгледахте много представители от организираната престъпност и успяхте да ги имплантирате в държавния апарат.
Днешното противодействие на организираната престъпност няма граници и можеш да го реализираш само когато си заедно с партньорите и те имат доверие в България, изтъкна Цветанов. Той каза, че този вот на недоверие е възможност да даде отчет за двугодишното управление в сектора вътрешен ред и сигурност.
Цветанов заяви още, че има с какво да се похвали за свършеното и да обори глупостите, изговорени в последните часове по време на дебата по вота на недоверие в сектора.
Министърът посочи, че са направени няколко кръгли маси преди ГЕРБ да влезе
в управлението, ползвани са експерти от евроатлантическите партньори за България, за да може в българския парламент първите законопроекти да бъдат в сектора за сигурност.
Беше изчистен профилът както на МВР, така също на Държавната агенция за национална сигурност. Цветанов заяви, че целите, които си поставят и МВР, и закритото Министерство на извънредните ситуация бяха почти идентични.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: Влизането на страната в ЕС стана с цената на огромен компромис

Има само две партии, които не са участвали в управлението на страната и това са ГЕРБ и „Атака”, която е единствената политическа сила, която не е искала в замяна на подкрепата политически постове. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който последен от министрите поиска думата, за да опровергае мотивите на внесения вот на недоверие към правителството в областта на вътрешния ред и сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тук е много важно да се знае, че някои от вашите лидери в партията ви и хората, които управляваха, бяха част от вашите шефове на предизборни щабове и водеха заседанията на вашите партийни форуми”, посочи Цветанов. Иван Костов излъга – заяви Цветанов. Когато говорите за организирана престъпност – от 27 членки, две са новоприетите страни, които им заложиха механизъм за оценка и една Румъния няма този критерий за наблюдение на организираната престъпност, заяви вътрешния министър.
Той посочи, че въпреки звездите, които си приписват предишните управляващи за влизането на България в Шенген, влизането в ЕС е станало с цената на огромен компромис – именно този механизъм за оценка. Той припомни предходни доклади на ЕК, в които се констатират сериозни трудности, които срещат българските власти по отношение на справянето с организираната престъпност и корупцията.
Цветанов посочи, че 2011 г. ЕК констатира решителност и ангажираност при осъществяването на тези реформи.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Цветанов: Вотът на недоверие към правителството за вътрешната сигурност е безсмислен

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че вотът на недоверие към правителството за вътрешната сигурност е безсмислен, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Знам, че този вот е безсмислен и вие го знаете по-добре от мен. Ако вие бяхте добри – и отляво, и отдясно може би нямаше днес да е необходимо да коментираме подобни теми. Когато говорим за вот на недоверие нека отчитаме реалностите и всичко, което се нарича организирана престъпност. Вие сте толерирали и сте били част от всичко, наречено политическа класа и организирана престъпност, заяви Цветанов.
По думите му – ако имаше политическа воля 20 години, нямаше да се говори за СИК, ВИС, Империал. Ако сте били толкова добри, защото сте ги създавали? Те не са се появили след 2009 година, това са последствия на вашето отглеждане на тези групировки – СИК – БСП и ВИС – СДС, каза още вътрешният министър.
Дебатите по вота на недоверие продължават повече от четири часа.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Михаил Миков: Това правителство се провали в най-силно обещавания си приоритет – борбата с престъпността

Дискусията днес е за мястото на България в общата система на европейска сигурност – Европа не допуска сигурност, в която правата се нарушават. Това каза депутатът от Коалиция за България Михаил Миков по време на дебатите за вота на недоверие в областта на вътрешния ред и сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Заблудата, която дълго време се насажда, че ние сме изпълнили техническите критерии, ако вие прегледате решенията на Министерски съвет ще видите, че милиони се дават за неизпълнените технически мерки по Шенген. Повечето от тези мерки са заложени към края на годината – 20 млн. лв. от българския данъкоплатец”, каза Миков. Той посочи, че в последния доклад на ЕК няколко пъти повече България се споменава в контекста на организираната престъпност и ясната констатация, че влизането в Шенген крие опасност за системата на сигурност на Съюза.
Две години бяха пропилени във война с миналото, две години бяха пропилени със самовлюбения пиар на премиера, посочи Миков.
Депутатът посочи, че Липсата на реални резултати в борбата с организираната престъпност трудно може да бъде компенсирана. Утре ще гласуваме третият вот на недоверие и независимо от математическите сметки – основанията за този вот са за всичко сторено от това правителство през последните две години, заяви Миков.
Ние от Коалиция за България ще участваме активно, защото това правителство се провали в най-силно обещавания си приоритет – борбата с престъпността.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
За размера на контрабандата на цигари спориха депутати по време на дебатите по вота на недоверие

За размера на контрабандата на цигари спориха депутати по време на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Контрабандата е едно от основанията да искаме този вот на недоверие, заяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Вие създадохте умишлено условия за увеличаване на контрабандата на цигари, като увеличихте акциза от 64 на 76 евро за 1000 къса, каза депутатът. По думите й – приходите в бюджета не са повече, българите не са по-здрави, защото масово пушат контрабандни цигари, които са по-вредни за здравето.
Нинова заяви, че изследване на контрабандата от миналата година показва, че у нас тя е 34 %, а сега е повече. През 2009 година май месец приходите от акцизи са 664 млн. лева при нисък акциз, а през май тази година при висок акциз – 615 млн. лева.
Нинова заяви, че тези условия, създадени от ГЕРБ, стимулират организираната престъпност.
Депутатът Цветомир Михов от ГЕРБ заяви, че Нинова говори за цигари, когато става дума за образование, здравеопазване.
От контрабанда крадете 2 млрд. лева, отговори Корнелия Нинова и посочи, че всеки пенсионер може да получи от тази сума 500 лева, 1000 лева за детски добавки, да се насочат пари за българските университети, и за БАН.
Според Иван Иванов от ГЕРБ – наглост и късопаметие е да се говори, че контрабандата започва от това правителство. Според него контрабандните канали продължават дейността си и в миналото са извършвали дейността си не без съглашателство на десни политици. Иванов заяви, че тези канали упражняват голям натиск, а островите около Гърция се явяват разпределители на цигари от Китай и Индия.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Парламентът ще гласува вота на недоверие към правителството на извънредно заседание утре

Депутатите гласуваха проекторешение на Народното събрание за провеждане на извънредно пленарно заседание утре вторник – 26 юли, предаде репортер на Агенция Фокус. Първа точка от дневния ред е второ четене на Наказателния кодекс, следва второ четене на законопроекта за Кодекса на труда и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.
Последната точка е гласуването на вота на недоверие с вносители Ахмед Доган и група народни представители. По време на дебатите Тунчер Кърджалиев от ПГ на ДПС заяви, че вотът на недоверие е акт, който е парламентарен израз на едно по-голямо недоверие на обществото към управляващите. Кърджалиев посочи, че проучванията на общественото мнение сочат, че критична маса хора вече не одобряват това правителство. Една от причините е това, че в България има отстъпление от демократичните устои, заяви той. Кърджалиев каза, че в България е факт, че ескалира полицейщината и цитира данни, изнесени от главния прокурор Борис Велчев за ръста на досъдебните производства срещу полицейски служители – 283. По думите му полицейският служител си изгражда фалшиво самочувствие. Той посочи, че под въпрос е правото на вероизповедание. По думите му две години се продуцира политика на базата на омраза, което по думите му може да не е породено от управляващата партия, но никакви ефективни мерки не се взимат. Той визира случилото се пред джамията в София.
Станислав Станилов от ПГ на „Атака”, заяви, че единственият провал на правителството е, че тези, които разориха за 20 години отечеството ни не са в затвора, а се изказват от трибуната. Той посочи, че най-голямата слабост на това правителство е липсата на стратегия за технологичното развитие на страната. По думите му, ако има такава стратегия, след десетина години страната ни ще се превърне в една наистина цветуща България.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Иван Костов: Ще гласувам убедено за вота на недоверие

Ще гласувам убедено за вота на недоверие. Това заяви съпредседателят на Синята Коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов по време на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Кабинетът и изобщо управлението на ГЕРБ се превърнаха в голямо разочарование за българските граждани, тъй като не направиха необходимото, за да има справедливост за престъпленията, извършени от Тройната коалиция, посочи Костов.
Според него – разочаровани са огромен брой икономически активни лица, като ГЕРБ не се противопостави, а насърчи монополистите да вдигат цените, да контрабандират и да отнемат пазари на малките фирми във вреда на домакинствата. Монополистите са поставени в ролята на недосегаеми от закона ментори и дарители.
Кабинетът на г-н Борисов се превърна в голямо разочарование за нас от Синята коалиция, заради пълната си неспособност да проведе належащите реформи в сектора за сигурност, каза Костов. По думите му – по вина на Тройната коалиция сме влезли в ЕС като член под „карантина”. Сега поради същите причини продължава да стои заплахата от налагане на предпазна клауза.
Изпълнителната и законодателна власт на ГЕРБ извървяха срамен път, като станаха защитници на статуквото в съдебната система чрез скандални назначения във ВСС.
Вот на недоверие заслужава и насадената омраза към лекарите, каза Костов.
По думите му – ГЕРБ заслужава вот на недоверие и затова, че успя да превърне страха и клеветите на бившата ДС в основно оръжие на своята вътрешна политика, като съчетава в едно ролята на политика, прокурора, съдията и полицая.
Успя до такава степен да забрави предишните си обвинения, че издигна заподозрени кметове на бившата Тройна коалиция като свои кандидати. Успя да създаде реална заплаха за предстоящите наесен президентски и местни избори, каза Костов.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Румен Петков: С парите, с които е ощетен бюджетът от контрабандата всеки един пенсионер можеше да получи по 550 лв.

С парите, с които е ощетен бюджетът от контрабандата всеки един пенсионер можеше да получи по 550 лв., а всяко едно дете по 1000 лв. Това каза Румен Петков в репликата си към народния представител от ПГ на ГЕРБ Николай Коцев, който изрази убеденост, че дори избирателите не разбират казаното от Румен Петков и не могат да изведат три изречения, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Петков заяви, че няма амбицията хора като Николай Коцев да го разберат. „Хубаво е, когато хората имат шанса да видят една такава интелектуална мощ”, каза още Петков. Той изрази увереност, че усещат с джоба си и с хладилниците си случващото се. Петър Курумбашев от БСП заяви, че държавата трябва да отвоюва нещо от сивата икономика и попита: „Държавата във Врачанско ще отвоюва ли нещо от Империал?”.
Николай Коцев заяви, че Империал е групировка, създадена в зората на демокрацията. Аз нямам вашите школи, но и вашите избиратели не ви разбират, не манипуилирайте, каза Коцев.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Продължават дебатите по вота на недоверие към правителството в областта на вътрешната сигурност

Продължават дебатите по вота на недоверие към правителството в областта на вътрешната сигурност в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Най-тежкият провал е невлизането на България в Шенген и настоящият кабинет носи основна вина за това, заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков.
Първият проблем е политически, оценката на нашите партньори за постигнатото. Втората група проблеми са свързани със социално-икономическата страна и контрабандата, от която щетите за бюджета са за около 1 милиард лева, което е „върхово постижение”. Всеки един пенсионер би могъл от тези пари да получи допълнително 500 лева, а всяко дете – 1000 лева.
Третата група проблеми са свързани с техническата ни готовност за членство в Шенген. По думите му – мит е усвояването на средствата и изпълнението на техническите критерии. От август 2009 година насам са сключени договори за едва 34 млн. евро, и това е видно от регистъра на обществените поръчки, каза Румен Петков.
Корупцията е привилегия на управляващите, на тези, които са във властта. Това каза депутатът Йордан Бакалов от парламентарната трибуна по време на дебатите по вота на недоверие. По думите на Бакалов – след две години упражняваме на властта, министър-председателят може да прочете декларацията, с която е встъпил в длъжност като – има воля, но няма резултат, България е най-бедната държава в Европа, няма осъдени престъпни босове, отбеляза Йордан Бакалов. Той заяви, че министърът на вътрешните работи произнася присъди и нарушава основния закон на държавата, като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ е зает да защитава собствената си партийна безопасност.
Тезата на виновността или справедливостта е матрицата на спасителите в съвременните политически митове, според Христо Бисеров от ДПС. Време е да си отивате, дано на вашето място да не дойде нов политически мит, каза Бисеров. По думите му – вина на премиера Бойко Борисов е, че България е най-бедната страна в ЕС. Нека главният прокурор си застане на мястото в борбата с корупцията на най-високите етажи на властта. Избирателите на ДПС не са забравили, че премиерът и потенциален кандидат за премиер е пряк участник във възродителния процес като командир на батальон, заяви депутатът. По думите му – основните принципи на демокрацията като разделение на властите, презумпцията на невинността до доказване на противното, ненакърнимостта на основните права и свободи, значат много по-малко, отколкото във всяка друга държава от ЕС. Вместо да се спрат, управляващите са решили да превземат и местната власт, и президентската институция, каза Бисеров.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Ивайло Калфин: Правителството много ще сбърка, ако не обърне сериозно внимание на това, което говори опозицията

Имаме сериозен проблем в целия сектор на сигурността, особено вътрешната сигурност и борбата с престъпността и независимо какъв ще бъде резултатът от вота се надявам поне диалогът да бъде достатъчно добър, защото трябва да се търси доста по-широк консенсус. Това каза кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин пред журналисти в парламента по повод вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. С указания от страна на управляващите не се получава, очевидно е, посочи Калфин. Той определи забавеното от ГЕРБ начало на дебата като „поредна подигравка с институциите”. „Известни са становищата на премиера за парламента за хора, които са бездарници, за институция, която му губи времето – сега бе подчертано още един път, че 240 депутати трябва да изчакат премиера, за да дойде точно когато се гласува вота”, заяви Калфин. Той коментира още, че ГЕРБ ще сбъркат много, ако не се вслушат в аргументите на опозицията, тъй като има логика в тях. „Отново ще кажа, даже да не се стигне до падане на правителството, правителството страшно много ще сбърка, ако не обърне сериозно внимание на това, което говори опозицията”, посочи Калфин.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Волен Сидеров: Не мога да застана до Доган, Станишев и Петков и ще гласувам против вота на недоверие

Не мога посмъртно да застана до хора като Доган, Станишев и Румен Петков и ще гласувам против този вот. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров по време на дебатите за вота на недоверие към правителството на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нашето виждане по въпроса за управление на България все повече се очертава като единственото в този парламент, посочи Сидеров. Той визира политиките свързани със сигурността и защитата на националното ни достойнство, независимо дали са по отношение на Турция, САЩ или Брюксел. Сидеров заяви, че политиката от страна на ЕК за сега е – за България препоръки, за Гърция – милиарди. Според него е необходимо България да се управлява от националисти, които да защитят българското.
Лидерът на „Атака” посочи, че вотовете на недоверие са рутинна практика в Народното събрание. Сидеров заяви, че когато се водят политически дебати, те трябва да се водят за идеи. Той посочи, че вотовете са право на опозицията.
„Целта на един вот е падане на кабинета. Ако вотът успее, пада кабинетът, не пада вътрешният министър”, посочи Сидеров и визира изказването на Мартин Димитров. „За мен това е раздвоение на политическото съзнание. Ако искаш падане на кабинета, трябва да знаеш какво следва след това, когато се води спор дали един модел е добър или не трябва да се каже каква е алтернативата, досега аз не чух такава”, посочи Сидеров. По думите му, когато една опозиция претендира, че може да свали едно правителство, тя би трябвало да излезе с модел. Той посочи, че „Атака” не веднъж е настоявала, че в България колониалният модел трябва да се смени и допълни: „не виждам такава готовност”.
Инициаторите на вота, нито един от тях не се е обърнал да търси отношение към този вот от „Атака”, посочи Сидеров. Той каза, че Ахмед Доган е първият подпис под вота.
Сидеров попита избирателите на „Атака” – биха ли го подкрепили да застане до този, който е виновен за турцизацията на България.
Сред нашите 400 хил. избиратели няма нито един, който да подкрепи моето заставане в отбора на Ахмед Доган. Следващият подпис на Сергей Станишев, тук ще прескоча характеристиката, заяви Сидеров. Не знам какво оръжие трябва да има изобретено, за да застана до Румен Петков, който впрегна цялата държавна машина, за да ме унищожи, посочи Сидеров.
Нашата подкрепа е най-принципната в тази зала, каза още Сидеров и апелира мнозинството на ГЕРБ да не бърза с приватизацията, както правят някои министри.
Депутатът от БСП Румен Петков посочи, че се гордее с факта, че няма как да бъдат един до друг с Волен Сидеров и няма как да бъдат на една магистрала.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Кирил Добрев: Обещанието за силна ръка и морал в политиката се превърна в разчистване на лични сметки

Депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев заяви при дебатите за вота на недоверие, че ГЕРБ е дошла на власт преди две години с обещание за силна ръка и морал в политиката, което се е превърнало в разчистване на лични сметки, придобиване на къщи и коли, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Добрев заяви, че има нарастване на битовата престъпност. Голямата сериозна престъпност започва и завършва с Алексей Петров, каза депутатът и заяви, че редица други фигури не са обект на работа от страна на МВР.
За две години освободихте 26 от 28-те регионални директори на МВР. Животът е спирала, явно всичко в политическия живот се връща, каза той.
Защо вкарвате системата на МВР във ваши лични битки, се обърна Добрев към вътрешния министър Цветан Цветанов.
Добрев заяви, че 132 лева струва смяната на масло на една полицейска кола и е научил това от полицаи, които заедно събирали пари, за да направят това и да работят.
Хората са отвратени и демотивирани, гръбнакът на системата не ви уважава, заяви той.
Къде бяхте преди четири-пет години, отговори депутатът от ГЕРБ Цветан Сичанов. Системата благодарение на вашите управленски решения стигна дотам. Разкриваемостта се увеличава тогава, когато хората имат опит, каза той.
Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че в България продължава да броди призракът на демагогията, популизма и лъжата.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Сичанов: Не може да се приеме обвинението за липса на експертен потенциал на правителството в сферата на сигурността

По никакъв начин не може да се приеме обвинението за липса на експертен потенциал на правителството в сферата на сигурността. Това каза депутатът от ГЕРБ Цветан Сичанов от парламентарната трибуна по време на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Сигурността на гражданите е поставена в центъра на политиката на Стратегията за национална сигурност. Въпреки че тази политика остава основна отговорност на държавата, тя не е неин монопол, заяви Сичанов. Стратегията е насочена към повишавана на ефективността в сферата на сигурността.
Концепцията за национално сигурност от 1998 вече беше загубила своята актуалност, опитите на други правителства поради една или друга причина не дадоха резултат, вероятно е липсвала политическа воля. Съзнаваме, че кадрите в сигурността не се създават за година или две или за цял мандат, отбеляза той.
Сичанов заяви, че публичното обсъждане на проекта на стратегията е дало възможност за широко обсъждане и вземане предвид на максимално много мнения.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Димитър Чукарски: Правителството успя да изпълни много повече от техническите изисквания за членство в Шенген

Правителството успя да приеме стратегия за национална сигурност и успя да изпълни много повече от техническите изисквания за членство в Шенген. Това каза независимият народен представител Димитър Чукарски, предаде репортер на Агенция Фокус. Според депутата МВР е приело много повече функции, занимавайки се с Шенген и нагърбвайки се дори с политически лобизъм за членството на България в Шенген.
Чукарски апелира към съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров да изясни позицията си и да е наясно със себе си. Той визира думите на синият лидер, че ще подкрепи вота на недоверие, но няма да допуснете правителството да падне. „Искам да ви помоля наистина да бъдете наясно със себе си и да кажете – вие искате правителството да си отиде или вие подкрепяте това правителство”, попита Чукарски.
Мартин Димитров се обърна към депутата с думите: „Твърде много партии сменихте и не може да претендирате хора, които са били само в една партия да бъдат наясно със себе си. Разбрахме колко независими народни представители са се записали към партия ГЕРБ”.
Мартин Димитров припомни случилото се с лекарите в Горна Оряховица и попита: „Вие видяхте ли, г-н Чукарски, някой друг в парламента отиде ли да ги види тези хора”.
„Най-добрите ни приятели са тези, които ни казват проблемите. Целта на днешния вот е да бъдат казани проблемите в сектора сигурност – целта е да има промяна в България, а не да бъде дадена такава сляпа подкрепа. Вие се правите, че не виждате проблемите. Ако вие не се научите на малко самокритичност, нещата ще отиват от зле на по-зле”, посочи той.
Лично обяснение поиска депутатът от БСП Румен Петков. Той заяви, че днешният вот е към това правителство. „Ние нашият вот го получихме юли 2009 година и е добре да се концентрираме върху истинския дебат”, заяви той. Говорите за Шенген, но твърде плахо. Да погледнем обществените поръчки, за да се види, че от август насам са използвани 34 млн. евро, каза Петков. Той заяви, че условно от времето на хан Аспарух започва вината за провала за Шенген.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Мартин Димитров: Ще гласуваме „за” вота на недоверие, защото трябва да бъдат взети спешни мерки

Ще гласуваме „за” вота на недоверие, защото трябва да бъдат взети спешни мерки. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и лидер на СДС от парламентарната трибуна по време на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Димитров заяви, че от СДС ще направят това, но не за да падне правителството и е ясно, че то няма да падне. Причината за гласуването са необходимостта от мерки.
СДС очаква правителството след този вот да представи пътна карта на дълго отлаганата модернизация на МВР, ограничаване на приложението на СРС, които да не бъдат насочени срещу гражданите, а срещу организираната престъпност, бюджетът за подслушване да бъде намален наполовина и останалото да се даде за култура установяване на всички знакови кадри на БСП от управлението в сектор Сигурност, специални мерки за справяне с контрабандата на цигари и истинско реформиране на съдебната система, включително нов ВСС, избран по прозрачен начин.
Полицейщината започна да се връща навсякъде, заяви Мартин Димитров.
По думите му – проблемите в сектора за сигурност започнаха да се натрупват.
Преди 20 години поискахме милиционерщината да си отиде, защото за нас основна ценност е свободата. Независимо кой как е гласувал, мнозинството си оставаме хора с общи ценности, не искаме да ни управляват бившите комунисти от БСП, но и не искаме десните политици да ни управляват по същия начин, каза той.
По думите му – министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е трябвало да се извини за това, че е нарекъл лекарите в Горна Оряховица – убийци, за пребиването на невинно семейство в Кърджали, но вместо това е започнал да твърди, че това е нормално. Може ли Петко Сертов да е вашия борец за борба с корупцията, колеги от ГЕРБ, попита той.
Дори и премиерът Бойко Борисов не иска да даде оценка на сектора сигурност, защото вижда, че в системата на МВР има един плъх, който прегризва всички връзки и по хоризонтала и по вертикала за юридическото управление на системата, каза лидерът на РЗС Яне Янев, който от парламентарната трибуна представи „новата” по думите му абревиатура на МВР. Откакто министър Цветанов е в това министерство – неговата абревиатура е „Мракобесие, война с гражданите, резултати нулеви”, заяви Яне Янев и представи дълъг списък на операциите, проведени от МВР. По думите му министърът на вътрешните работи не се е занимавал с нищо друго освен с груб лобизъм и шантаж.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Корман Исмаилов: Бивши щатни и нещатни сътрудници на ДС внасят вот на недоверие

В основата на трупаните и сложни за разрешаване проблеми на сектора сигурност, стоят фигурите, схемите и разработките на елементи от бившата Държавна сигурност и точно тук се натъкваме на един от парадоксите на настоящия вот, че бивши щатни и нещатни сътрудници на ДС внасят вот на недоверие. Това каза независимият народен представител Корман Исмаилов при разискванията на дебатите за вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус” . По думите на Корман Исмаилов те търсят сметка за нерешените и натрупани във времето проблеми, без да отговорят на въпроси като как се създаде и укрепна организираната престъпност и контрабандата в страната и ролята на ДС, как се развиха корупцията и търговията с влияние, как икономическата престъпност влезе в симбиоза с политическите кабинети и доведе до бързото забогатяване на видни представители на политическите елити. Парадоксът се разширява, че редом с бившите сътрудници на ДС се нареждат и традиционните представители на десните партии, които много добре би трябвало да знаят отговорите на тези въпроси, смята депутатът.
Вторият парадокс се състои в това, че подписалият под номер 1 вносител, търси сметка на правителството за несправяне с корупцията по високите етажи на властта и търговията с влияние, когато самият той легитимира политическите хонорари, допълни Исмаилов.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Йордан Цонев: Горко й на тази страна, която дава повече за полиция, отколкото за образование

Горко й на тази страна, която дава повече за полиция, отколкото за образование. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Йордан Цонев каза, че разходите за Академията за МВР, са повече от тези на УНСС, а разходите за институтите на МВР – повече от тези на БАН. По думите му – системите за сигурност и имат двупосочна връзка с бюджета. Те са най-голям бенефициент от всички останали – над 1.5 млрд. лева са разходите за органите и системите на вътрешния ред и сигурността на страната пред 2010 г.. 220 млн. лева от тях са разходи, направени еднократно по инструмента Шенген, но и оставащите средства са абсолютен рекорд по разходи за този сектор. Това е повече от 3.75 % от БВП, повече от средното за Европа, което доказва, че усвоихте огромен бюджетен ресурс за това, което трябваше да свършите, а не го свършихте. Дори само бюджетът на МВР – над 1 млрд. лева държи рекорд у нас и е сред първите в Европа, посочи той.
Цонев заяви, че контрабандата от началото на управлението на ГЕРБ е стигнала до неописуеми размери. По думите му – тази контрабанда е покровителствана от най-високо място. Той заяви, че 2.5 млрд. лева по-малко от началото на управлението на ГЕРБ са приходите от ДДС и това не се дължи на кризата.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция „Фокус”
Премиерът Бойко Борисов ще гледа дебатите по вота от кабинета на Цецка Цачева

Премиерът Бойко Борисов ще гледа дебатите по вота на недоверие от кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Явно при изготвянето на мотивите за внесеният вот на недоверие сте си спомнили за всички негативни явления като поръчкови убийства, отвличания, ширеща се корупция на всички нива и множество други подобни примери, които съпътстваха управлението на едно друго правителство. Това каза при дебатите за вота на недоверие Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вотът на недоверие няма да мине, заяви Ципов. „Жалко е точно вие, господа от опозицията, да говорите за провал точно на този министър и точно в този сектор“, заяви Ципов.
Депутатът от управляващата партия критикува опозицията, че иска вот на недоверие срещу сектора за вътрешен ред и сигурност, който бил сериозен пропуск, когато те били управляващи.
Срещу критиката на опозицията за „личния режим на премиера Бойко Борисов“, Ципов припомни, че предишният кабинет, който управлявал като Триумвират, бил създаден на безпринципна основа.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Лютви Местан: Вотът на недоверие вече е успешен дори преди да е разискван и гласуван

Вотът на недоверие вече е успешен дори преди да е разискван и гласуван. Това каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан при представянето на мотивите за внасянето на вота на недоверие към правителството на ГЕРБ в областта на вътрешния ред и сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „При този вот вие нямате проблем само с ДПС и РЗС. Вие имате проблем с кризата на доверието в управлението”, заяви Местан. Мотивите на вота се споделят и от българските граждани, допълни той.
Лютви Местан заяви, че изясненият профил на властта е вторият успех на вота. „Стана ясно защо на 5 юни 2009 г. избрахте не ценностите на християндемокрацията, не формата на ЕНП, а съюзът с крайния национализъм. След изборите 2009 г. явно идеята ви е била да наложите един порочен модел на властта, при който необходимостта от силно управление в условия на криза се подмени с принципа на силовото управление.
Политиката на правителството се характеризира с остър дефицит на компетентност и тотална неспособност да се продуцират адекватни консенсусни решения. Направи се отчаян опит експертно компетентните дефицити на управлението да бъдат компенсирани с медийно преекспониране с харизматичните ресурси на персоната на министър-председателя. Той с охота прие тази роля, но няма как да се постави по-високо от механизмите на функциониране на правовата държава и на гражданското общество. За успешното управление само харизма и само дори политическа воля не стигат. Понеже изразът трайна политическа воля се чете и в докладът на ЕК и понеже вие с охота ни го представяте като неоспорим позитив за управлението, ние ще припомним, че акцентът в доклада на ЕК не е върху трайната политическа воля, а върху последващия й израз – тази воля не е довела до забележими съществени резултати, това е акцентът в оценката на ЕК. Точно поради тази причина докладът на ЕК е още един неоспорим аргумент за вота на недоверие”, каза Местан.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Пленарното заседание и дебатите по вота ще се предават пряко по БНТ и БНР

Със 180 гласа „за” депутатите приеха процедурното предложение, направено от народния представител от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова, пленарното заседание и дебатите по вота да се предават пряко по БНТ и БНР, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Хората имат право да видят зле режисирания театър, който сте им приготвили, както и циркаджийските номера, с които започнахте това заседание, заяви Манолова.
Времето, с което разполага парламентарната група на ГЕРБ е 40 минути, 25 минути – Коалиция за България, 24 минути – ДПС, 21 минути – „Атака”, 20 минути – Синята коалиция; 15 минути – независими народни представители.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Красимир Велчев към опозицията: 20 години създавахте организирана престъпност и искате това да го оправим за 2 години

Абсурдното тук в случая е, че точно вие, които 20 години създавахте организирана престъпност, създавахте кръгове и кръгчета на корупция, съсипвахте държавността и искате това нещо да го оправим за две години. С тези думи председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев се обърна към опозицията в началото на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Заседанието на парламента започна с 15-минутна почивка, заради липса на кворум.
„Днес е много важен ден за вас, но както видяхте без нас едно заседание не може да направите. Вие искате правителства да сваляте, а не може да съберете и да доведете хората си на работа, дори и в този ден”, заяви Велчев. „Две години вие се опитвате да убедите и медиите и нас, че проблемът с кворума в залата е проблем на управляващите, сега чий проблем е – всички трябва да работим и най-важното най-лесно се пречи, трудно е обаче да съградиш нещо”, каза той.
„Четох, че БСП вече е готова да управлява държавата. Хора вижте, лесно е да яхнеш едно конче и да препускаш с него, друго е да го отгледаш, да го изправиш на крака и тогава да го яхнеш”, заяви Велчев. Той се обърна към представителите на Левицата с думите да изчакат да изправят това конче на крака и тогава да бързат да го яхнат.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Липса на кворум отложи дебатите по вота на недоверие

Поради липсата на кворум отложиха началото на дебатите по вота на недоверие в областта на вътрешния ред и сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вотът е внесен от ДПС и БСП и е подкрепен от Синята коалиция. Дебатът по вота започна с фалстарт. В парламента пристигна и премиерът Бойко Борисов. Началото бе отложено за 12,15 часа.
Десислава АНТОВА

Агенция „Фокус”
Бойко Борисов наложи стил в българската политика, който все още не среща достоен отговор, според политолог

Бойко Борисов наложи стил в българската политика, който можем да оценяваме като неефективен или дори опасен, или да приветстваме и насърчаваме, според пристрастията си, но който все още не среща достоен отговор. Това каза за Агенция „Фокус” политологът Борис Попиванов. По думите му – нормално е, когато идват избори, политическите партии да изразяват по-ясно и категорично своите позиции и да отправят по-настойчиви послания към избирателите.
Но изборите, които предстоят, не са парламентарни, а президентски и местни. Ние като че ли започваме да ги смесваме. И да ги превръщаме в своего рода референдум „за или против ГЕРБ”. Би могло, стига някой да може ясно да разкаже какво точно означава „против ГЕРБ”. А докато няма кой, тази дилема не помага на опозицията. Опозицията има основания постоянно да повтаря – и трябва да го прави – как заплахата за независимостта на съдебната власт и за съхраняването на демократичните правила е реална. Ако тази заплаха не получи шанс, ще се запази възможността, ще ги има предпоставките да се появи и алтернатива на сегашното управление. Българските политици, каквото и да говорят, не са революционери по душа. Те не биха предприели радикални действия, ако не усетят, че зад себе си имат мощна обществена подкрепа, че има концентрирана социална енергия, търсеща промяна. Много слабо вероятно е това да се случи през 2011, посочи той.
Според Борис Попиванов – вотът на недоверие позволява да се проследи до каква степен управляващата партия навлиза в етап на парламентарна изолация.
Вярно е, че „Атака” отказа да подкрепи вота, но изявленията на нейния лидер вече не позволяват да се говори за безрезервна подкрепа. ДПС чрез този вот дава заявка за нараснало самочувствие, за поне временно превъзмогване на вътрешнопартийните сътресения около оставката на Касим Дал. Иван Костов, който със своите публични участия е основен виновник за избора на точно тази тема за вот на недоверие, е длъжен да покаже класа и излезе като централна фигура в дебата, оставяйки в сянката си БСП, каза той.

Агенция „Фокус”
Борис Попиванов: Опитът сочи, че има тенденция към кампанийно вдигане на шум в сектора, където е поискан вот на недоверие

Опитът сочи, че има тенденция към кампанийно вдигане на шум в сектора, където е поискан вот на недоверие, към показни мероприятия, целящи да демонстрират, че работа се върши и положителните промени са налице. Това каза за Агенция „Фокус” политологът Борис Попиванов. По думите му – в някои случаи дори „падат глави” – ако не министерски, то на по-ниско равнище. Според него обаче е съмнително, че това ще се случи сега – заради това, че предизборната кампания вече е в ход и баланса на силите в правителството между двамата вицепремиери.
Но Борисов трябва сериозно да се замисли дали антисоциалната икономическа линия, провеждана с милиционерска безпардонност, не се е вече превърнала в гербова марка на това правителство. Той прави впечатление на човек със социална чувствителност. Ако това е така, сигурно съзнава, че както Цветанов, така и Дянков го водят по лош път, каза Борис Попиванов.
По думите му – вотът на недоверие насочва общественото внимание, макар и в рамките на един ден, върху ключови въпроси за положението на страната и нейното бъдеще. Вътрешната сигурност е тема, която отдавна присъства както в критиките на опозицията, така и в констатациите на международни фактори и граждански организации.
Не бива да забравяме, че това правителство дойде на власт до голяма степен благодарение на общото убеждение, че ще въведе ред и справедливост, че ще възстанови законността, че ще намали корупцията. Месеци наред това убеждение се подхранваше и подклаждаше от операциите на МВР. Две години са достатъчно време, за да проверим имало ли е основание за гласуването на подобно доверие, каза той.

Агенция „Фокус”
В парламента ще се състоят дебатите по вота на недоверие към правителството

Разискванията по внесения от парламентарните групи на Коалиция за България и на ДПС вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов ще се проведат от 12.00 часа днес в Народното събрание. Провеждането на дебатите по вота на недоверие ще бъде в рамките на извънредно пленарно заседание.
Мотивите за гласуването на вота на недоверие на кабинета на Борисов са за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основните човешки права.
Наложен бе порочен модел на властта, при който необходимостта от силно управление в условия на криза се подмени от антидемократичния принцип на силовото управление и хаотични действия, се посочва в част от мотивите към вота. Вносителите посочват още, че политиката на правителството се характеризира с остър дефицит на компетентност, тотална неспособност да се продуцират адекватни, консенсусни решения.
По правилник, гласуването на внесения вот на недоверие към правителството, ще се проведе минимум 24 часа след приключването на дебатите. След гласуването трима депутати ще имат право да обяснят отрицателния си вот.
Очаква се вотът да бъде подкрепен от ДСБ. „Атака” ще гласува против. В подкрепа на правителството против ще гласуват и 12 независими депутати, които обявиха това в декларация. Те заявиха, че декларират подкрепа за кабинета на Бойко Борисов, „за да не се реализира сценарият правителството отново да стане заложник на Волен Сидеров и кукловодите му“.

Агенция „Фокус”
Искра Фидосова: Когато прочетох за първи път мотивите за вота на недоверие, бях изумена

Аз, когато прочетох за първи път мотивите, бях изумена. Това каза Искра Фидосова, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ в интервю за предаването на Нова телевизия „На четири очи”. Тя поясни, че мотивите за вота на недоверие започват с това какво се случва през лятото на 2009 година и казват, че има еднолично управление. „Няма еднолично управление, а има еднолично носене на отговорност от политическа партия ГЕРБ и от премиера Бойко Борисов. За първи път. Защото досега имаше размиване на отговорността. С този вот на недоверие се появи една нова тройна опозиция, която има заявка за нова управляваща тройна коалиция, забележете, в лицето на господин Станишев, господин Доган и господин Костов”, допълни Фидосова. Тя заяви, че има допускани грешки в определени акции на полицията и „от тези грешки е нужно да се направят анализи, да се видят къде и защо се допуснаха грешки, от кого и да не се допускат повече”. Искра Фидосова изрази несъгласие с мотива „Несправяне с темата присъединяване на България към Шенген”. „България изпълни всички изисквания, които бяха поставени. Когато дойде нашето правителство завари за 2008 година нула процента усвояване на тези средства, които бяха за изпълнение на техническите показатели. В момента имаме 100% изпълнение”, каза още председателят на правната комисия в парламента.

Агенция „Фокус”
Разискванията по вота на недоверие ще се проведат от 12.00 часа на 25 юли

Единодушно, с 82 гласа „за” парламентът реши разискванията по внесения от ПГ на Коалиция за България и ДПС вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов да се проведат от 12.00 часа в понеделник (25 юли), предаде репортер на Агенция „Фокус” .
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева насрочи датата, като решението за това е било взето на заседание на председателския съвет.
Провеждането на дебатите по вота на недоверие в понеделник ще бъде в рамките на извънредно пленарно заседание. По правилник, гласуването на внесения вот на недоверие към правителството, ще се проведе минимум 24 часа след приключването на дебатите. След гласуването трима депутати ще имат право да обяснят отрицателния си вот.
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и продължават с първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча.
Христина ДОБРЕВА

Агенция „Фокус”
12 независими депутати ще подкрепят правителството при гласуването на вота на недоверие

12 независими депутати заявиха в декларация, че ще гласуват против внесения вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, както и че го подкрепят, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Валентин Николов, Венцислав Върбанов, Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски, Касим Дал, Кирил Гумнеров, Корман Исмаилов, Марио Тагарински, Огнян Пейчев, Стоян Иванов и Тодор Великов заявяват, че категорично се противопоставят срещу опита за реанимиране на Волен Сидеров от страна на Ахмед Доган, Иван Костов и Георги Първанов.
„Искаме да покажем, че правителството има необходимата подкрепа и не е нужно да става заложник на нечисти сделки и намерения. По този начин няма да се реализира сценарият правителството отново да стане заложник на Волен Сидеров и кукловодите му“, посочват още те в декларацията си.
Те припомнят, че Волен Сидеров пръв поискал от парламентарната трибуна оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, „заради проявената от него безпристрастност и принципност при отстояване на закона по повод инцидента пред джамията в София“.
Христина ДОБРЕВА

Print Friendly
FacebookСподели