Светослава Тадаръкова започва „Мистериите на Странджа”

| Източник: nessebar-news.com

 Известната българска телевизионна водеща и автор на много успешни предавания, започва поредица за Странджа под загравието „Мистериите на Странджа”. Предаването е възложено от БиБиТи и е предназначено за изключително популярната рубрика „Разследване”.

В центъра на поредицата ще бъде създадения през 80-те години от Людмила Живкова и Александър Фол – Програмно-координационен център за научни изследвания – Екопан в гр. Малко Търново. Телевизионната журналистка е получила достъп до неговите архиви, по повод  писмо на Председателя на БАН до Областния управител на Бургас К. Гребенаров.

За първи път ще бъдат огласени загадките около предстоя на персийския владетел Дарий, голямото тракийско светилище на Мишкова нива, експедицията на Оксфордския университет в района на вътрешна Странджа през 30-години на миналия век, престоя на съветника на Михаил Горбачов – акад. Станислав Шаталин през 1981 година в Малко Търново, връзката между Странджа, Иран и Хималаите, напътствията на пророчицата Ванга за изгубеното знание на човечеството и холограмите в м. Градището и центъра на исихазма – Парория.

Работата на телевизионната публицистка ще продължи през целия летен сезон. Тя е придружена от екип от консултанти и учени, като към нея на различни етапи ще се присъединяват и доброволци – студенти.

Интерес към телевизионната продукция са заявили медии от съседна Турция и европейски страни. Излъчването на телевизионната поредица „Мистериите на Странджа” започва от 19 юни 2011.

На снимката:                       

  Родовата къща на Дякови в Малко Търново. През 80-те години тя е реставрирана и адаптирана за база на Програмно-координационния център за научни изследвания – Екопан. В тази къща Ал. Фол написва знаменития си труд „Тракийския орфизъм”.  Днес забележителния паметник на местната архитектура се владее от католическата Екзархия  и Ордена на отците въскресенци, чието седалище е в Полша.

Print Friendly
FacebookСподели