СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ 31 МАЙ

| Източник: nessebar-news.com

Мотото за 2011г., определено от Световната здравна организация, е “Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация”, а кампанията тази година ще се проведе под надслов: “Предай нататък”

 Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на Световната здравна организация (СЗО) е първият международен договор за обществено здраве в света, влязла в сила на 27 февруари 2005г. – 90 дни, след като 40 държави я приемат, утвърждават, ратифицират и се присъединяват към нея. Днес, през 2011г. РККТ е ратифицирана от 172 страни от целия свят.

Световната здравна организация приема РККТ, решена да предпази настоящите и бъдещите поколения от консумацията на тютюн и излагане на тютюнев дим, с дълбока загриженост относно увеличаването разпространението на тютюнопушенето и други форми на употреба на тютюн в световен мащаб и с убеждението, че конвенцията е новаторска стъпка към напредване на националните, регионалните и международните действия и глобално сътрудничество за защита на човешкото здраве от пагубното въздействие на тютюна и излагането на тютюнев дим.

В рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето през годините са реализиранимножество дейности.

От 1 януари 2005г. в България са въведени текстовете на всяка опаковка, информиращи пушачите за вредата от тютюнопушенето, в съответствие с Директива 2001/37/ЕО на Европейския парламент и на Съвета.

Разработен е и предстои да бъде обсъден и приет нормативен акт на правителството, с който да бъдат въведени цветните предупредителни илюстрации върху опаковките на тютюневите изделия с отпечатване на единния телефонен номер на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България.

България спазва поетите ангажименти и през 2010г. съдържанието на катран в една цигара е вече 10 мг, на никотин – 1мг, а на въглеродния монооксид – 10мг. Оценката за съответствието на съдържанието на катран, никотин и въглероден монооксид се извършва на база стандарти, определени с акт на Министерския съвет, като се следват европейските нормативни документи.

Министерството на здравеопазването подкрепи в организираната от Европейската комисия обществена дискусия разширяване на обсега на Директива 2001/37/ЕО на Европейския парламент и Съвета за сближаване на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите-членки относно производството, представянето и продажбата на тютюневи изделия. То се противопостави на използването на онези съставки на тютюневите изделия, които не са необходими на технологичния процес при производството на тютюнево изделие, но с аромат, подслаждане или охлаждане (например, чрез ментол) водят до по-голямо привличане от или пристрастяване към тютюневите изделия. Съвременната цигара пристрастява много по-бързо, като 10% от нейното тегло е съставено от по-силно пристрастяващи и с по-голяма привлекателност съставки.

Обществеността трябва да осъзнае, че тютюневата индустрия манипулира гражданите с неверните изрази “леки”, “меки”, “екстра”, “ултра”, “слим” (водещи до елегантност), “измерени с машина за цигари” и др. Изрази за цигарите, оцветява със светли цветове опаковките на цигарите, за да внушава лекота и безвредност. Дори една цигара води до стартиране на възпаление на тъкани в тялото, които неспирно биват раздразвани и впоследствие подложени на израждане от тютюневия дим, в който са идентифицирани вече 8400 химически вещества, 69 от които са канцерогенни.

Ръководна насока за прилагане на РККТ е да бъдат забранени допълнителните съставки, включително енергетизиращите, за подобряване на вкуса и аромата на тютюневите изделия, увеличаващи атрактивността им, без които и без това е възможен производствения процес на тютюневи изделия.

Преди пет години бяха създадени 28 кабинета за отказ от тютюнопушене към РЗИ (бивши РИОКОЗ), като работещите в тях редовно са обучавани. Освен тях има и кабинети към отделни лечебни заведения, неправителствени организации и фирми.

Чрез разпоредбите на Закона за тютюна и тютюневите изделия в страната се забранява продажбата на тютюневи изделия на територията на детски ясли и градини, училища, общежития за ученици, лечебни и здравни заведения, както и на лица под 18 години.

Обществеността трябва да осъзнае, че нейната подкрепа в противодействието на продажбата на тютюневи изделия на лица до 18г. е необходима, значима и ценна.

През 2007г. бе направено нацинално преставително изследване по поръчка на Министерството на здравеопазването, реализирано от Националния център по опазване на общественото здраве, за разпространение на тютюнопушенето сред населението от 25 до 64 години, в резултат на което се установи, че в България пушат 52% от мъжете и 38,1% от жените.

В края на 2008г. бе проведено Европейско здравно интервю, реализирано от Националния статистически институт, част от Европейската система за здравни изследвания в рамките на Европейската статистическа система, като са анкетирани всички лица на 15 и повече години в домакинството. Регистрирани са общо 38,8% пушачи, от които 29,2% редовни и 9,6% епозодични пушачи. Мъжете настоящи пушачи са 50,3%, от които редовни пушачи са 40,5%. От жените насточщи пушачки са 28,2%, от които редовни пушачки – 18,9%.

Данните от публикувано изследване на “Евробарометър”, проведено през 2009г., макар и с друга методика, сочат че 39% от българските граждани употребяват тютюневи изделия.

РККТ въплъщава желанието и ангажимента на много правителства и милиони хора по света да живеят в свят, свободен от тютюнев дим. Страните, ратифицирали РККТ, са задължени да я прилагат изцяло. Гражданите трябва да окуражават техните правителства да изпълняват своите задължения относно РККТ, която трябва да се оцени като повратна точка в историята на общественото здраве и като най-важен инструмент за контрол на тютюна. Световната здравна организация насърчава страните, ратифицирали РККТ, да я поставят в сърцето на своите усилия за контрол на глобалната тютюнева епидемия в резултат използването на тютюневите изделия.

Print Friendly
FacebookСподели