Руся очаква плодове от присъствието си в Сирия

| Voice of America Снимка: АФП Неотслабващото военно присъствие на Русия в Сирия притеснява службите на САЩ за отбрана и разузнаване, според които руските намерения са всичко друго, но не...
| Източник: Агенция "Фокус"
| Voice of America
Руся очаква плодове от присъствието си в СирияСнимка: АФП

Неотслабващото военно присъствие на Русия в Сирия притеснява службите на САЩ за отбрана и разузнаване, според които руските намерения са всичко друго, но не и прозрачни, и които остават подозрителни към непрекъснатите призиви на Москва за директни преговори между военните на двете страни.

Действията на Москва карат някои представители на САЩ да признаят, че Русия неминуемо ще има думата в процеса на разрешаване на кризата в Сирия. „Русия ще бъде партньор в процеса, защото кара думата й да се чува“, казва анонимен американски представител. „Ние сме отворени за диалог. Сега руснаците трябва да ни кажат какво правят“, добавя той.

Според разузнаването и отбраната на САЩ руските приготовления при въздушната база в Латакия изглеждат „с отбранителен характер“. Те обаче предупреждават, че това положение бързо може да се промени. Според американските представители два големи руски товарни самолета „Кондор“ се приземяват всеки ден в базата в Латакия, носейки нови доставки. Руски товарно кораби също правят доставки. Последните включват два руски хеликоптера за нападение Ми-24, два транспортни Ми-15 и около 6 танка.

Повече войски

Руснаците също така изпращат и нови войски за подкрепление на 200-те морски пехотници в Сирия. Москва е пратила и допълнителни съоръжения за подслоняване, вероятно за 2000 души, което поражда подозрения, че Русия може би засилва военното си присъствие.

САЩ имат резерви към предложението на Русия за преки преговори за военно и техническо сътрудничество, като заявяват, че зад кулисите руските власти са много по-уклончиви и отказват да разкрият каква е целта на военното им разгръщане в Сирия и как се надяват да си сътрудничат с Вашингтон.

Подобни военни разговори биха били първите с Русия, откакто министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пое поста и откакто Вашингтон преустанови военното си сътрудничество с Москва, след като руските сили влязоха в Крим и Източна Украйна. „Знаем за интереса на Русия. Министър Картър се консултира с колегите си по националната сигурност, за да определят какви са най-добрите следващи стъпки“, заяви прессекретарят на Пентагона.

Губещ облог

В четвъртък Белият дом остави отворена врата пред възможността за „тактически и практически разговори“ с Русия, ако те са фокусирани върху борбата с терористичната група, позната под името „Ислямска държава“. „Предупреждаваме ги да не увеличават подкрепата си към режима на Асад. Това е губещ облог и за Русия, и за Сирия“, заяви говорителят на американската администрация.

Руснаците обаче може и да не смятат така и да мислят, че силното увеличаване на подкрепата за сирийския президент ще помогне за това сирийският им съюзник и тяхното влияние в региона да останат непокътнати. „Това дава на режима на Асад аура на стабилност и дори на дълготрайност, която досега то нямаше“, казва Кристофър Хармър – бивш командващ от американската морска пехота, който сега е анализатор в Института за военни изследвания.

Хармър посочва, че комбинацията от нови руски оръжия и обучение заедно с психологическата подкрепа, която руското присъствие вероятно ще окаже на силите на Асад, може да бъде достатъчна, за да промени не само събитията на бойното поле, но и политическата реалност. „Това гарантира напълно, че няма да има политическо решение, което да предвижда в обозримо бъдеще Башар Асад да напусне Сирия“, обобщава той.

Превод и редакция: Нина Лесева

Print Friendly
FacebookСподели