Русия забрани вноса на всякакви български селскостопански стоки

Сертификатите им били фалшиви От 1 септември Русия е забранила вноса на всички продукти с фитосанитарни сертификати, издадени в България, съобщи руският регулатор „Росселхознадзор“, цитиран от агенция ТАСС. Причината е,...
| Източник: mediapool.bg

Сертификатите им били фалшиви

От 1 септември Русия е забранила вноса на всички продукти с фитосанитарни сертификати, издадени в България, съобщи руският регулатор „Росселхознадзор“, цитиран от агенция ТАСС. Причината е, че всички разрешителни за износ и реекспорт, представяни на руската митница, са били фалшиви.

Това е признато в официално писмо от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

„Росселхознадзор“ забрани на 25 април допускането на руския пазар на такава продукция, реекспортирана с български фитосанитарни сертификати. Ставаше дума основно за плодове, за които по документи се твърди, че идват от Китай, Бразилия и Мароко.

Съмненията на Москва бяха, че това е продукция от Европейския съюз, подлежаща на руски санкции.  „Подлежаща на карантина“ е всякаква растителна продукция, опаковката и тарата, почва или организми, обекти или материали, които може да станат носители на вредни организми или да спомогнат за разпространяването на такива организми. За тези продукти е необходимо издаването на фитосанитарни сертификати.

За първото полугодие целият внос в Русия от България е бил за малко над 211 млн. долара. Отчита се свиване на износа с 33.6% спрямо предходната година.

Print Friendly
FacebookСподели