РОДОЛЮБИВА ИНИЦИАТИВА НА СДРУЖЕНИЕ „ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА”

| Източник:

60 учени и специалисти се отзоваха на поканата на Сдружение „Черноморска Странджа” за участие в Четвъртия форум на тема: „Успешни модели за опазване и социализиране на културното наследство”. Кръглата маса се открива в Ахтопол на 7 юни 2014 г., съобщават от центъра „ЕКОПАН”.

Сред заявилите участие с доклади на кръглата маса – привличат внимание имената на: доц. д-р арх. Йорданка КАНДУЛКОВА, УАСГ; д-р Миланка ПАТАК;  проф. Диана ГЕРГОВА, НАИМ към БАН;  д-р Христина АНГЕЛОВА, Център по подводна археология, Созопол; Зоя АНЧЕВА, експерт; проф. Валери СТЕФАНОВ – СУ, Председател на Съюза на колекционерите; Андрей МЛАДЕНОВ, ДАНС; доц. Бони ПЕТРУНОВА, НАИМ към БАН; Веселин ХАДЖИАНГЕЛОВ, завеждащ Музеен комплекс – с. Белчин;  Ивелина ИВАНОВА, директор на музея в Малко Търново и  кап. Дочо НИКОЛОВ, Военно-географска служба.

На 7 юни 2014 г., по покана на Илиян Янчев – кмет на Община Малко Търново, участниците в кръглата маса ще посетят общината и ще се проведе среща с Общинския съвет за по-нататъшното развитие на научната програма Странджа, чийто Координационен център се намира тук.

Участие в програмата на кръглата маса е заявил проф. Иван Илчев – ректор на най-старото ни висше училище – СУ „Св. Климент Охридски”. Очаква се  – по покана на Обществения съвет на Сдружение „Черноморска Странджа”, в срещата в Малко Търново да се включи и Павел Маринов – областен управител на Бургаска област.

 

 

На снимката :

Вътрешна Странджа – море от гори, сред които е разположена община Малко Търново. Поглед от вр.Голямото градище (709,6 м н.в.), на който е ситуиран все още неизследван напълно комплекс от крепост, антични рудници и светилища. Те говорят убедително, че в района на днешното Малко Търново е съществувал важен духовен център, създаден още преди няколко хилядолетия. През 1980 г., известния български специалист по историческа картография ст.н.с. Петър Коледаров изказа предположение, че тук се намира Додона Тракийска. Още Херодот в своята „История” споменава за това голямо светилище на траките, по повод на  пътуването на хиперборейците за Делос, покрай черноморския бряг.

 

Print Friendly
FacebookСподели