Рибата и други морски храни са основни източници на омега-3 мастни киселини

Всички знаем колко е полезна рибата за нашия организъм, но често забравяме да я включим в менюто си. Продуктите от риболов и аквакултура са не само вкусни, но и осигуряват...
| Източник:

Всички знаем колко е полезна рибата за нашия организъм, но често забравяме да я включим в менюто си. Продуктите от риболов и аквакултура са не само вкусни, но и осигуряват редица незаменими здравословни компоненти като протеини, минерални вещества, витамини и микроелементи.

 

Рибата и други морски храни са основни източници на омега-3 мастни киселини, които човек не е в състояние да произвежда сам и е необходимо да получава с храната. Съществуват неоспорими доказателства, че консумацията особено на по-мазна риба като скумрия, херинга, сьомга и др. действа благоприятно на сърцето и на кръвоносните съдове, тъй като регулира нивата на лошия холестерол в организма, понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт. Различни изследвания доказват, че консумацията на риба и продукти от аквакултура подобрява концентрацията, стимулира паметта и способносттa за овладяване на стресови ситуации. Много видове риба и морски дарове съдържат голямо количество протеини и малко мазнини, което ги превръща в особено подходяща храна за хора, наблягащи на диетичното хранене. Препоръчителното количество риба, което лекарите и специалистите по хранене съветват е да бъде поне два пъти седмично.

 

Настоящата публикация е част от проект „ПРОМОЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ПРЕСТИЖА НА ПРОДУКТИТЕ ОТ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРА В ОБЩИНА ПОМОРИЕ“ осъщественa с финансовата помощ на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013 г., по мярка 1.1. „Повишаване на конкурентоспособността на рибарската област“, сектор 3 „Промоционални кампании“ от стратегията на „МИРГ Поморие – Несебър” за периода 2007 – 2013 г., подкрепена от Европейския фонд за рибарство.

Print Friendly
FacebookСподели