РЕЗОЛЮЦИЯ на Управителния съвет на ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЯВА ПАРТИЯ

Към нов етап в борбата за спиране на строгите икономии и срещу социалното и демократичното разграждане на Европа   РЕЗОЛЮЦИЯ на Управителния съвет на ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЯВА ПАРТИЯ   След конгреса...
| Източник:

Към нов етап в борбата за спиране на строгите икономии и срещу социалното и демократичното разграждане на Европа

 

РЕЗОЛЮЦИЯ на Управителния съвет на

ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЯВА ПАРТИЯ

 
След конгреса в Мадрид през декември 2013 г., Европейската левица / ЕЛ / разшири дейността си за предлагане на алтернатива на строгите икономии, за обединяване на левите сили за излизане от финансовата криза, и за социално и демократично възстановяване на Европа. По време на предизборната кампания за ЕП с кандидатурата на Алексис Ципрас, ЕЛ направи крачка напред, засили своя глас и увеличи политическата тежест на парламентарната си група в ЕП – GUE/NGL – която сега наброява 52 души, които са с 18 повече от предишните 34.

Въпреки тези успехи обаче трябва да се отчете, че резултатите бяха постигнати в контекста на трайно влошаване на икономическото и социалното положение в Европа, на засилване на политиките за икономии и на задълбочаване на политическата и демократичната криза; също така на развитието на много популистки и крайно десни сили; и на увеличаване на опасностите за мира. Европа все още остава потънала в дълбока криза, с масова безработица, силно увеличаване на бедността и неравенството, социалния дъмпинг и ниски публични инвестиции. Навсякъде има стагнация, рецесия, дори дефлация.

На този етап, в тази ситуация в Европа, инициативността на Европейската левица е по-необходима от всякога. Тя трябва да даде ясни леви алтернативи на политиката в отговор на кризата.
Управителният съвет на Европейската левица проведен в Атина взе следните решения, с цел да направи 2015 г. полезна за европейските народи, както и да даде нов политически напредък на Европейската левица:
1) Партиите от ЕЛ да работят активно навсякъде за прекратяване на политиката на строги икономии, за социално и екологично възстановяване, за младежката заетост и засилване на публичните услуги.

 

 

 

 

ЕЛ настоява за прекратяване на фискалния пакт на ЕС, за европейско споразумение за премахване на голяма част от държавните дългове, за приемане на план за оздравяване на

дълговете по солидарен начин, за една нова роля на Европейската централна банка /ЕЦБ/, за финансиране на мащабни инвестиции за ново тип социално и екологично развитие. По повод на дебата за плана на Юнкер, ЕЛ ще обсъди в цяла Европа своите предложения за реална алтернатива на строгите икономии.
2) Засилване на кампанията срещу TTIP/CETA/TISA.

Първият Европейски ден на действие се проведе на 11 октомври. Европейската гражданска инициатива, предложена от социалните движения беше отхвърлена и сега се води т нар. самоорганизираща се европейска инициатива на гражданите (stop-ttip.org), която ЕЛ изцяло подкрепя. ЕЛ реши да засили работата си за разкриване на съдържанието на TTIP, както вземайки участие в организираните граждански кампании и в неинституционалната петицията, така и чрез действия, предприемани от леви политици на всички нива в институциите. ЕЛ ще участва във всички видове кампании и ще постави особен акцент на този въпрос на Европейския форум за алтернативи, който ще се проведе през месец май в Париж.
3) За защита на правата на жените.

Феминистката победа срещу закона на Gallardon в Испания за забрана на правото на аборт ни насърчава да продължим борбата си в цяла Европа. ЕЛ ще продължи борбата за правото на свободен аборт и контрацепция, за отпуск по майчинство, за информираност на жените. В тази връзка ЕЛ стартира нова кампания за трудовите права на жените, тъй като те са първите жертви на политиката за икономии и социалния дъмпинг.
4) За мир и международна солидарност.

ЕЛ предупреждава за заплахите, които империалистическите агресивни политики представляват за световния мир, включително и за Европа. ЕЛ ще увеличи усилията си за мир в Украйна, срещу действия на открито фашисти групи, срещу НАТО-визирането на Европейския съюз; за признаване на държавата Палестина; за освобождението и обединението на Кипър, за солидарност с хората в Kobane и правата на кюрдското население в една демократична автономия.

ЕЛ ще засили в този дух и международните си отношения с левите сили в Латинска Америка, в средиземноморските райони (по специално със следващата средиземноморска конференция), в Китай и в други развиващи се региони и страни.

 

5) За опазване на околната среда и срещу промените в климата.
ЕЛ реши да направи нови стъпки за политическото сближаване в Европа:
2015 ще бъде година на голяма политическа конфронтация в Гърция. Победата на СИРИЗА е напълно възможна. Победата на СИРИЗА обаче е предизвикателство за цялата Европейската левица.

В Атина беше обсъдено, че всички сили на ЕЛ са загрижени и трябва да се ангажират да подкрепят предложенията, представени от СИРИЗА, за да се сложи край на кризата. Победата на Сириза и благоприятното решение за народа на Гърция ще бъде началото на решения за всички европейски народи.
ЕЛ планира да проведе Европейски форум за алтернативи в Париж.
Предложението е форумът да се организира на 30 и 31 май
във връзка с 10-годишнината от победата, свързана с отхвърлянето на Европейската конституция във Франция ( на 29 май 2005г.). Подготовката на форума ще бъде широко отворена за всички леви сили, които са готови да работят с нас за изграждане на лявата алтернатива на строгите икономии, за силите от парламентарната група в Европейския парламент, за други леви и екологични сили, с които сме във връзка; за движенията, инициативите и мрежите на гражданските организации, за синдикатите.
На 24 януари 2015г. в Барселона ще се проведе форум за излизане на Южна Европа от кризата. Той се организира по инициатива на СИРИЗА и Обединената левица в Испания и Каталуния. ЕЛ подкрепя тази инициатива и ще вземе участие в нея, като ще представи предложението си за сътрудничество за социално излизане от кризата в Европа.

 

Среща на Parlacon през есента на 2015 г. в Хелзинки.

Ние предлагаме да се организира ново издание на Parlacon, което да събере депутатите от националните и местните парламенти на Европейската левица и по този начин да допринесе за засилване на координацията на нашата борба срещу строгите икономии.

 

ноември 2014 г.

АТИНА, ГЪРЦИЯ.

Print Friendly
FacebookСподели