Старото кметство на община Несебър ще се възстанови изцяло обновено/ВИДЕО/

ВИДЕО : YouTube-1 В Стария Несебър бе направена първа копка по проект „Преизграждане, преустройство, реконструкция и промяна на предназначението на „Сграда на община Несебър” в „Обществена сграда с представителни функции”“....
| Източник: Пресцентър община Несебър

ВИДЕО :

YouTube-1

В Стария Несебър бе направена първа копка по проект „Преизграждане, преустройство, реконструкция и промяна на предназначението на „Сграда на община Несебър” в „Обществена сграда с представителни функции”“. Копката направиха кметът на община Несебър Николай Димитров, зам. кметът по туризъм и търговия Лазар Япаджиев и зам. кметът по бюджет и финанси Иван Гургов.

В средата на месец октомври 2012 г. започна спасителното археологическо проучване на терена на „Старата община” в Стария Несебър. Разкопките се финансираха от община Несебър, която е и инвеститор на строителството на нова обществена сграда. Разкопките бяха проведени от Музей „Старинен Несебър” под научното ръководство на доц. Анелия Божкова (НАИМ – БАН) и Петя Кияшкина (Директор на Музей „Старинен Несебър”). Проучванията се извършват във връзка с изискванията на чл. 147 от ЗКН и съгласно „Предписанията за опазване на територията на археологически резерват „Несебър”. Към днешна дата разкопките са финализирани и теренът е готов за изграждането на новата сграда.

Съществуващата сграда е ситуирана на улица „Рибарска”№8 в непосредствена близост до пристанището и църквата – паметник на културата „Св. Иван Неосветени”. Обектът представлява четири етажна застройка с височина на корниза 11,60м. При преустройството и преизграждането, ситуирането на сградата не може да се променя, тъй като целта на проекта е сградата да се преизгради без да се променя нищо по обема и фасадите, като се променят само помещенията и функциите им в съответствие с желанията на община Несебър и Законовата нормативна база за проектиране. Сградата преди години е била почивна станция на Светия Синод, в последствие там се е помещавала администрацията на община Несебър.

Проектът за обществената сграда съчетава няколко функции със съответните прилежащи помещения. В сградата ще бъдат разположени ритуална зала, официална приемна на община Несебър, конферентна зала и офис помещения. В нея е предвидено да има и асансьор, а всички тоалетни ще бъдат оборудвани за ползване от хора в неравностойно положение. В проекта е предвидено подходящо оформяне на дворното пространство и вертикална планировка. Проектът се проектира в съответствие с действащата нормативната база и е съобразен с особеностите на  съществуващия терен и околни сгради. Носещата конструкция на сградата е безгредова от стоманобетон. За сградата са предвидени всички хидро и топлоизолации в съответствие с нормативите.

Проекта ще се финансира изцяло от община Несебър, а стойността му е 975 000 лева с ДДС.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели