Първанов си връща членството в БСП

Станишев доволен от бързата реакция на Борисов заради Мировяне Христина Добрева Лидерът на БСП Сергей Станишев потвърди, че доскорошният президент Георги Първанов е подал документи за връщането си в червената...
| Източник: Vsekiden.com

Станишев доволен от бързата реакция на Борисов заради Мировяне

Христина Добрева

Лидерът на БСП Сергей Станишев потвърди, че доскорошният президент Георги Първанов е подал документи за връщането си в червената партия. Соцшефът обаче уточни, че по право бивши премиери, държавни глави и парламентарни председатели могат да се върнат към партията и да участват в заседанията на Националния съвет.

Връщайки се официално на „Позитано” 20, Първанов ще може да седне на първия ред на следващия червен пленум, но двамата със Станишев обаче все още не били разговаряли за бъдещето на партията. Попитан дали не му се е обидил от критиките за лидерството, соцлидерът бе категоричен – „В миналото всеки може да търси кусури”.

Първанов е подал документите си в партийния клуб „Георги Кирков” при Любка Герасимова, която бе един от поддръжниците на Ивайло Калфин за кандидат-президент на левицата.

Междувременно червените заплашиха кабинета, че ще поискат вот на недоверие в парламента заради зачестилите според тях случаи на полицейско насилие.

Лидерът на БСП Сергей Станише още в понеделник поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според него органите на реда показвали все по-голяма немощ. Той даде за пример полицейския гаф със семейство Начкови от Мировяне и добави, че това бил първият случай, в който се потвърждавали опасенията на социалистите за едни от последните промени в Наказателния кодекс. Когато бяха изравнени наказанията за подготвяне на отвличане и на убийство, ексвътрешният министър в кабинета на Станишев – Михаил Миков предупреди, че това махало преградите за убийците, защото за тях било все едно дали ще отвлекат човек или ще го убият.

За случая в Мировяне обаче соцлидерът бил доволен от бързата реакция на премиера Бойко Борисов, който поиска наказания за полицаи и техните шефове. Станишев разкритикува ответния отговор на вътрешния министър, който приложи мярка „мъмрене”, вместо да поиска някой в полицията да бъде освободен. И попита дали Цветанов изобщо се съобразява с мнението на началника си Борисов.

Тази сутрин шефът на силовото министерство цитира случай в село Скравена, при който младежи надраскали 15 къщи със свастики и били задържани, а по-късно родителите им се оплакали от полицейско насилие. Станишев реагира на информацията и сподели, че една от майките е отишла в червената централа и е показала на социалистите съдебно-медицинската експертиза за побоя над сина й. Младежът бил бит с електрошокови палки, оставили му огромни петна от изгаряне по цялото тяло.

Освен полицейското насилие, Изпълнителното бюро на БСП е обсъждало и предстоящото заседание на Европейския съвет на 30 януари заради новия междуправителствен пакт за фискална стабилност. Червените настояват премиера Бойко Борисов да бъде изслушан за него още следващия петък, за да се разбере позицията на България в договора. Соцдепутатите ще лобират и новият президент Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата.

Иначе Станишев пак заяви, че бил доволен от словата на държавния глава и сподели, че не е разговарял с доскорошния президент Първанов за плановете му. Попитан дали не му се е обидил от критиките за лидерството, соцлидерът бе категоричен – „В миналото всеки може да търси кусури”.

Print Friendly
FacebookСподели