Путин от Крим: Членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с нея

България била „много близка в духовен и исторически план страна“ Путин по време на заседанието в Ялта Членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения...
| Източник: mediapool.bg

България била „много близка в духовен и исторически план страна“

Путин по време на заседанието в Ялта

Членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с тази страна. Това обяви в Ялта, на анексирания от Москва украински полуостров Крим, руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС в понеделник. Изказването му бе направено по време на заседание на президиума на Държавния съвет, посветено на развитието на туризма в Русия.

Путин отбеляза, че членството на България в НАТО е свършен факт, но не трябва да се казва, че това притеснява Москва.

„Не знам дали самата България се радва (на членството). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например Южен поток“, каза руският президент по време на работна визита в Ялта, Крим. Той припомни, че София се е отказала от този проект.

„Това не значи, че ние не възнамеряваме да развиваме отношения с България“, заяви руският държавен глава.

По думите на Путин Русия смята България за много близка в духовен и исторически план страна и възнамерява да развива с нея отношения във всички направления.

По време на заседанието на президиума на Държавния съвет, посветено на развитието на туризма в Русия той предложи да се разреши продажбата и пиенето на вино в санаториумите, както и да бъде опростен визовият режим за туристически групи от страни от групата БРИКС (Бразилия, Индия, Китай, Република Южна Африка).

Той посочи като пример отношенията с Израел – след отмяната на визите израелските туристи в Русия са се увеличили над два пъти. Подобна е и ситуацията с Турция и Южна Корея, туристите от които са се увеличили със съответно 41 процента и 40 процента.

Руската агенция по туризма (Ростуризъм) предложи да бъде въведена задължително вземане на пръстови отпечатъци при издаването на визи за европейци като отговор на процедурата, въведена от европейските страни. Органът обаче призна, че подобна мярка ще доведе до незабавно намаляване на туристическия поток.

Путин предложи също така да бъде създаден единен регистър на туристическите агенции, за да се засили прозрачността на пазара.

Той призова да бъдат потърсени начини за привличане на частния бизнес към инвестиции в сферата на туризма, включително в регионите на руския Далечен изток. За развитието на вътрешният туризъм обаче е необходимо да бъде увеличена достъпността на вътрешните превози, отбеляза Путин.

В рамките на работното посещение в Кримския федерален окръг утре руският държавен глава ще участва в проявите по случай 170-тата годишнина на Руското географско дружество, отбелязва ТАСС.

Украинският президент Петро Порошенко написа в понеделник във Фейсбук, че визитата на руския президент Владимир Путин в Крим продължава да засилва напрежението в Източна Украйна, съобщи Ройтерс.

„Пристигането на Путин в украински Крим без съгласуване с украинските власти е предизвикателство за цивилизования свят и продължение на сценария за нагнетяване на обстановката в Донбас“, написа Порошенко. „Подобни посещения означават по-нататъшна милитаризация на украинския полуостров и ще доведат до още по-голяма изолация за него. Само в Украйна Крим има бъдеще, в това число в областта на туризма“, гласи постът на украинския президент.

Print Friendly
FacebookСподели