Путин: Никой не може да говори с Русия с ултиматуми

| Източник:

 

„Позволете ни сами да определяме нашите интереси и потребности, изхождайки от нашата история и култура“, заяви Путин

 

Още по темата

  • Сметките на руските посолства в Брюксел са замразени
    Преди 1 ден
  • Русия била готова да обсъди помощ за Гърция
    Преди 20 часа

Западните страни не трябва да се намесват в работите на Москва и никой не бива да говори с Русия с ултиматуми, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Той говори в дискусията на първото пленарно заседание на открилия се в Санкт Петербург международен икономически форум.

Постоянно се опитват да ни налагат свои стандарти и решения, без да се съобразяват с нашите интереси. На практика ни казват: „Ние (т.е. САЩ) по-добре знаем“ какво ви е нужно.

„Позволете ни сами да определяме нашите интереси и потребности, изхождайки от нашата история и култура“, заяви Путин.

По думите му „САЩ се опитват да влияят, като се намесват в нашите вътрешнополитически процеси, включително и чрез финансиране на неправителствения сектор, налагайки решения в сферата на международната сигурност“.

Той припомни обсъждането на положението в Ирак преди изпращането на международни сили там. „Който не е с нас – той е против нас“, обобщи той модела, по който САЩ са водили дискусията.

„Това не е диалог, а ултиматум“ и не е начин да се разговаря с нас, предупреди руският президент, цитиран от ТАСС.

Според него именно действията на САЩ водят към нова Студена война.

„Към Студена война водят не локалните конфликти, а глобалните решения, като например едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана“, каза Путин в отговор на друг въпрос, зададен му в дискусията.

„Това наистина е крачка, която ни тласка към нов кръг от надпреварата във въоръжаването, защото той променя глобалната система за сигурност“, подчерта той.

Русия не води агресивна политика и не претендира за хегемония и за статут на свръхдържава, и на никого не налага своите модели на поведение и развитие, отбеляза той в отговор на критиките за агресивния характер на руското поведение.

Според него Москва просто „е започнала по-последователно и настойчиво да отстоява своите интереси“.

„Ние дълго време, може да се каже – десетилетия, спокойно мълчахме и предлагахме различни елементи на сътрудничество, но нас постепенно все повече ни притискаха и притискаха – и ни доведоха до чертата, зад която повече не можем да отстъпим“, продължи той.

Москва иска „равноправни, равноценни отношения с всички участници на международната общност – и със САЩ, и с европейските партньори, и в Азия – ще изграждаме нашите отношения на равноправна и взаимноуважителна основа.

Е ще отстояваме принципите на международното право и неговите фундаментални основи на базата на Устава на ООН“, посочи Путин.

Според него общите глобални задачи на Русия и САЩ все пак ще им позволят да изгладят отношенията си.

„Обединява ни желанието да работим срещу общите заплахи, каквито са тероризмът, разпространението на наркотиците и много опасната тенденция за възможно разпространение на средствата за масово унищожение, както и борбата със сложни и много тежки инфекциозни заболявания, поразяващи цели региони“, добави президентът.

„Има и въпроси, свързани със световната икономика, енергетиката, има и други сфери, в които сме установили като цяло нелошо взаимодействие“, отбеляза той.

„Разчитам, че това ще послужи като база, която да ни позволи да възстановим предишното равнище на връзки със САЩ и да се движим по-нататък, подчерта Путин.

Източник: БТА
Print Friendly
FacebookСподели