Професор и доцент обучаваха учители в Несебър

| Източник: Мара МОМЧИЛОВА

 

Всички преподаватели от СОУ”Любен Каравелов”-Несебър преминаха през обучение на тема : „Нова епоха на мислене и успешна интелигентност на екипа”.  То беше ръководено от проф. Красимир Петров и доц. Дарина Илиева.

 

     Мотивирани от принципа да можем и да знаем педагозите участваха активно в занятието като решаваха казуси и тест и  изразяваха лична позиция по разискваните теми. Всички бяха единодушни, че независимо от незавидното финансово и обществено положение българските учители са високо квалифицирани, като по знания, умения и опит не отстъпват на своите колеги по света. Като елит на нацията те са призвани да управляват елитарно като никога не влизат в спор с ученици и родители, а в дискусии.                                                                                                                                                           

     Именно там се раждат идеи, които могат да се трансформират в управленски решения.

     В хода на обучението несебърските учители научиха,че има шест вида усмивки – емоционална, коректна, динамична, безразлична, страстна и подла. Интерес предизвика и максимата, че в управлението няма приятели, а обединение на интереси. От дебатите стана ясно, че приятелите в управлението пречат и не са желателни. В същото време „врагът” може и да е полезен и в решителен момент да ти стане съюзник.

      Разгледани бяха и 14 принципа на управлението, водещи сред които се оказаха личност, власт, линия на властта, ред, централизация и единно командване.

      Всички се обединиха около тезата, че за просперитета на образованието трябва да се обединят усилията на учители,  родители и ученици. Опитът,стажът и знанията на учителите водят до правилното формулиране на основните правила за изграждане на личността на ученика.

     Заключителният тест на обучението показа, че преподавателите в несебърското училище работят в конкурентна среда и избягват губещата позиция.

Print Friendly
FacebookСподели