ПРОТЕСТ „СПРЕТЕ БАНКОВИЯ ПРОИЗВОЛ!”

| Източник: Пресцентър на ПП „Свободен народ”

ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА  БНБ  И ПОЛИТИЧЕСКИЯ „ЧАДЪР” НА  МВР  НАД  „ИНВЕСТБАНК“

 

Днес, 1 април 2012 г.  от 12.00 ч. пред Централния офис на „Инвестбанк“ на бул. „България” 85 в София Инициативният комитет на политическа партия „Свободен народ“ организира протест „СПРЕТЕ БАНКОВИЯ ПРОИЗВОЛ!”. Въпреки лошото време около 60 души се включиха в протестното шествие по столичния булевард „България” от паркинга на магазин „Била” до Централния  офис на „Инвестбанк”. Протестиращите носеха транспаранти с надписи:  „Свободен народ протестира!”, „Свободен народ – протест!”, „БНБ защо спиш?”, „Петя Славова в затвора!”, „Цветанов, колко взе от „Инвестбанк”? ”.

 

Теодор Дечев, от Инициативния комитет, произнесе емоционално слово, в което обяви, че „това е част от последователната борба на ПП „Свободен народ” срещу произвола на банките и отбеляза, че ако повечето банки са некоректни към своите клиенти и кредитоползватели и унищожават малкия и среден бизнес с политиката си, в „Инвестбанк” се извършват криминални деяния – кражба на пари от депозитни сметки на клиенти, увеличанане на капитала на банката с измама, отвличане на главния счетоводител на банката, политически натиск върху общини, държавни институции и фирми да прехвърлят сметките си в „Инвестбанк””.

 

Протестиращите отправиха обвинения срещу БНБ и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заради произвола на Петя Славова и „Инвестбанк”. Теодор Дечев критикува остро БНБ, която дори с регулярна проверка може да установи нарушенията, а министър Цветанов   обвини, че е създал политически „чадър” над „Инвестбанк”.

 

Протестиращите носеха и траурен венец  от гербери и магарешки бодли от благодарните ограбени.  Теодор Дечев обясни, че герберите са символ на политическата закрила на ПП „ГЕРБ” и прикриването на криминалните престъпления, които се извършват в „Инвестбанк” и се извини на магарешките бодли, които са много полезни, но в случая символизират магарешкия инат на БНБ, която не иска да изпълни функциите си и да направи проверка в банката.

 

ПП „Свободен народ” благодари на полицията за проявения професионализъм при  охраната на протеста, независимо че в края на   събитието възникна остър спор между полицията и протестиращите, на които не им бе разрешено да поставят венеца пред сградата на „Инвестбанк”.  Един от протестиращите дори предложи на полицаите да постави венеца пред сградата на „Инвестбанк“ и ако с това действие нарушава обществения ред, да го арестуват. Накрая венецът беше положен  в близост до сградата на банкта върху общински терен.

 

Във Варна също се проведе протест пред Клон „Варна” на „Инвестбанк”  на ул. „Любен Каравелов” 7.

 

Подкрепеният от симпатизанти протест в Пловдив по неизвестни до момента причини не се състоя. Вероятните причини са лошото време и фактът, че  част от солидаризиралите се с протеста граждани са били  „профилактирани” от представители на МВР. 

 

 

 Пресцентър на ПП „Свободен народ”

Print Friendly
FacebookСподели