Протести срещу „финансовия тероризъм”

| Източник:

 Агенция „Фокус“
Масови демонстрации срещу политиката на властите под общото име „Окупирай Уолстрийт” преминаха в Ню Йорк и някои от най-големите мегаполиси в САЩ. Демонстранти в азиатския тихоокеански регион се присъединиха към световните демонстрации в срещу Уол Стрийт и движения на негодувание. Жители на Япония, Китай и Филипините излязоха по улиците в подкрепа на протестите срещу „финансовия тероризъм”, провеждащи се редовно в Ню Йорк и други големи американски градове.
Планирани са митинги в повече от 950 града в 82 страни в Европа, Северна Америка, Южна Америка, Азия и Африка в демонстрация на сила от движението, създадено на 15 май, когато демонстрацията на централен площад в Мадрид „Пуерта дел Сол” запали вълна на протести в страната, а после и в други страни.
Седемдесет души бяха ранени при сблъсъците в Рим, които избухнаха по време на масовите социални протести, състоянието на трима от ранените е сериозно. На 25 души е оказана помощ в мобилна клиника близо до площад „Сан Джовани ин Латерано”, където бяха по-голямата част от сблъсъците между протестиращи и полиция. 45 бяха настанени в отделения на бърза помощ в Рим.
Кулминация на протестната акция срещу финансовите институции в белгийската столица бе хвърлянето на обувки по брюкселската борса

Полицията в Ню Йорк арестува 70 протестиращи
Полицията в Ню Йорк арестува около 70 участници в протестната акция „Окупирай Уолстрийт”, когато те се опитаха да достигнат Таймс Скуеър, предаде Би Би Си.
45 души бяха задържани в района на площада, а още 24 участници в акцията са арестувани пред един от филиалите на „Ситибанк” в центъра на града.
Протести срещу финансовите институции и държавните мерки за бюджетни икономии се проведоха в събота в много градове по света. В Рим най-малко 70 души бяха ранени, след като група агресивно настроени младежи започнаха да трошат витрини на магазини и да палят автомобили и се наложи да се намеси полицията.

„Индипендънт”: Расте негодуванието по цял свят срещу корпоративната алчност и социалната несправедливост
Протестите срещу корпоративната алчност, социалната несправедливост и бюджетните съкращения започнаха да се сливат и вчера се превърнаха в световно движение, десетки хиляди хора излязоха по улиците в цял свят. Движението „Окупирай Уолстрийт”, което започна в Канада и се разпространи в САЩ, недоволството в Испания и демонстрациите срещу бюджетните съкращения в Гърция се обединиха и през вчерашния ден се проведоха митинги и шествия в 82 страни, пише „Индипенднънт”.
Някои от акциите бяха малки, като например в Токио, където се събраха едва 200 души; други бяха мащабни – в Испания се проведоха 60 отделни демонстрации; някои бяха разпръснати от органите на реда – в Лондон на около 2000 души не бе позволено да достигнат до фондовата борса. Намеса на полицията се наложи и в Ню Йорк. Единственият протест, при който се стигна до безредици, бе този в Рим. Там взеха участие около сто хиляди демонстранти, а малка група от тях започнаха да хвърлят бутилки, да трошат прозорците на магазини, да палят коли и да нападат журналисти. Имаше съобщения, че в италианската столица бе нападнато и министерството на отбраната.

„Сънди Телеграф”: При протести в Рим бяха ранени полицаи и демонстранти
Десетки хиляди души взеха участие в мирния протест в италианската столица, но няколко десетки анархисти предизвикаха безредици.
Полицията се наложи да използва сълзотворен газ и водомети, след като нарушителите на обществения ред започнаха да трошат витрини на магазини и банки, подпалиха автомобили и хвърляха бутилки. Някои от демонстрантите носеха тояги, а други чукове. Те изпотрошиха банкомати, подпалиха кошчета за боклук и нападнаха два журналистически екипа на „Скай Италия”, пише „Сънди Телеграф”.
Най-малко 70 протестиращи бяха ранени, а състоянието на трима от тях е критично. На 25 от ранените бе оказана помощ в мобилна клиника, докато останалите бяха настанени в различни болници в града. Над 30 полицаи са ранени.

Британската полиция арестува в Лондон петима демонстранти
Британската полиция арестува петима участници в съботната демонстрация в лондонското Сити под надслов „Окупирай Лондонската фондова борса”, която е насочена срещу световния икономически ред, се посочва в съобщение на Скотланд Ярд.
Трима демонстранти са арестувани за нападение срещу полицай, а още двама – за нарушаване на обществения ред. Представителите на местните органи на реда посочват, че като цяло акцията, в която взеха участие до три хиляди души, е преминала мирно и без сериозни инциденти, предаде РИА Новости.

Избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи в Ню Йорк
Избухнаха сблъсъци между конни полицаи и участници в протеста срещу алчността на корпорациите на нюйоркския площад „Таймс Скуеър”, един човек е ранен, предаде АФП.
Най-малко трима протестиращи са арестувани по време на шествието в центъра на града, съобщи очевидец.
Конни полицаи отблъснаха демонстрантите, когато те се опитаха да проникнат на „Таймс Скуеър”. Десетки паникьосани хора се втурнаха да бягат, при което една жена бе ранена. Тя бе отнесена на носилка с контузии по лицето.

„Коммерсант”: Светът каза „Стига!”
Мащабни протести срещу финансовите институции и социалното неравенство се проведоха в най-големите градове на Азия, Европа, Австралия, Нова Зеландия и Америка. Демонстрантите излязоха по улиците в знак на солидарност с нюйоркското движение „Окупирай Уолстрийт”, пише вестник „Коммерсант”.
Вълната от протести започна в Нова Зеландия, където по улиците на Оуклънд се събраха над три хиляди души. В австралийския град Сидней се събраха две хиляди демонстранти, сред които бяха представители на синдикатите и коренното население на страната. Основният лозунг там бе краткото и символично „Стига!”. Организаторите призоваха хората да вземат със себе си спални чували и палатки, за да продължат протеста в близките дни.
На Филипините демонстрантите организираха митинг пред посолството на САЩ под лозунгите „Филипините не се продават” и „Долу американския империализъм”. Към тях се присъединиха жителите на Тайван, Китай и Япония. В Токио протестираха около 200 души, сред които имаше много младежи. Полицаите в САЩ се наложи да използват палки и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите от улиците на най-големите градове. Световната акция на движението „Окупирай Уолстрийт” бе подкрепена и от европейците. Жителите на Лондон се опитаха да проникнат в сградата на фондовата борса, за да я окупират символично, но бяха спрени от полицията. Демонстрации се проведоха още в Рим, Талин, Берлин и Атина.

Мирни протести срещу несправедливата икономическа политика се проведоха в Канада
Под лозунгите „Приоритет на хората, а не на приходите” и „Не на корпоративната алчност” пред сградата на борсата в Торонто се събраха около три хиляди души за участие в акцията в подкрепа на обществената кампания „Окупирай Уолстрийт”, която се обявяват срещу изострящото се икономическо неравенство, предаде ИТАР-ТАСС.
Няколкостотин души се събраха на демонстрация в Монреал, а във Ванкувър на площада пред градската галерия на изкуството протестът наподобяваше карнавално шествие. В центъра на Отава се събраха около 500 души, а в Сейнт Джон, Фредериктън и Халифакс митингите бяха доста по-малобройни.

При безредиците в Рим са арестувани 12 души
Полицията в италианската столица по време на съботните безредици задържа 20 души, от които 12 впоследствие бяха арестувани. От задържаните младежи полицаите са иззели палки и коктейли „Молотов”, предаде РИА Новости.
Многохилядната акция в Рим бе един от най-масовите протести, които се проведоха в събота в над 950 града в 82 страни по света срещу алчността и корумпираността на най-богатите. Обаче за разлика от другите страни, в Рим демонстрацията прерасна в сблъсъци, които италианската преса определя като „гражданска война”. В резултат на сблъсъците между полиция и агресивно настроени групи, които започнаха да палят автомобили и да разбиват витрините на магазини и банки, пострадаха 70 души, трима от тях са в тежко състояние. Сред ранените са и 30 служители от органите на реда. Премиерът на Италия Силвио Берлускони осъди организаторите на погромите и заяви, че извършителите трябва да бъдат заловени и наказани.

Стотици хиляди взеха участие в протест в испанската столица
Масов протест, организиран по примера на американската акция „Окупирай Уолстрийт”, се проведе в испанската столица, предаде РИА Новости.
Протестиращите се събраха на площад „Сибелес”, откъдето проведоха шествие до площад „Пуерто дел Сол”. Демонстрантите носеха транспаранти с надписи „Обединени за глобални промени” и „Ние няма да се спрем пред нищо в борбата за нашите права”.
Преминавайки пред сградата на испанската национална банка демонстрантите скандираха: „Виновни, виновни. Не на орязването на социалните програми!”.
Заради големия брой участници движението в центъра на Мадрид бе парализирано, според оценките на организаторите участие са взели около 500 хиляди души.
Протестът премина без инциденти.

Хиляда души излязоха на протест в Цюрих срещу икономическата несправедливост
Швейцария днес се присъедини към протестите срещу икономическата несправедливост по света и господството на финансовите пазари и банките. Протестни мероприятия се проведоха в Цюрих, Женева, Базел и Берн, предаде ИТАР-ТАСС.
Най-многобройна бе акцията, организирана от левите партии и движението на „зелените” на централния площад в Цюрих. Там се събраха около хиляда души, които изразиха несъгласието си с настоящото устройство на глобалната финансова система и действията на политическия елит. Протестът не бе разрешен от властите, но протече в спокойна атмосфера. Най-силно „пострадаха” офисите на най-голямата банка в страната „Ю Би Ес”, които бяха облепени с протестни листовки.

Протестни акции се проведоха в Париж
Около хиляда души се събраха на един от централните площади във френската столица пред сградата на кметството в рамките на световния ден на протести срещу социалното неравенство и действията на световния финансов елит. Участниците в демонстрацията в течение на деня се събираха на малки групи в различни райони на Париж и проведоха шествия към центъра на града, където се проведе митинг. Събралите се скандират лозунги с искане за коренни социални и икономически преобразования и изразяват остра критика по адрес на правителството, предаде ИТАР-ТАСС.

В Португалия се провеждат протести срещу съкращаването на бюджетните разходи
Десетки хиляди души излязоха на протестни шествия срещу съкращаването на бюджетните разходи в Португалия. Тези акции бяха част от митингите и демонстрациите, организирани днес по цял свят, предаде РИА Новости.
В Лисабон участниците в протеста проведоха шествие по центъра на града и организираха голям митинг пред сградата на парламента. Според организаторите участие са взели най-малко 50 хиляди души. Основното им искане бе да бъде прекратена политиката на съкращаване на бюджетните разходи за сметка на социалните плащания, въпреки че именно това се изисква от кредиторите на Португалия – Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз.

70 души са ранени при протестите в Рим
Седемдесет души бяха ранени при сблъсъците в Рим, които избухнаха по време на масовите социални протести, състоянието на трима от ранените е сериозно, предаде АФП.
На 25 души е оказана помощ в мобилна клиника близо до площад „Сан Джовани ин Латерано”, където бяха по-голямата част от сблъсъците между протестиращи и полиция. 45 бяха настанени в отделения на бърза помощ в Рим.

Протестиращи срещу финансовите институции хвърляха обувки по борсата в Брюксел
Кулминация на протестната акция срещу финансовите институции в белгийската столица бе хвърлянето на обувки по брюкселската борса. Полицията съобщава, че като цяло мероприятието се е провело без особени инциденти, предаде Интерфакс.
Основният лозунг на демонстрантите, който бе скандиран по време на цялото шествие бе: „Ние сме 99 процента”, с което се намеква, че за кризата, предизвикана от капиталистите, трябва да плащат обикновените граждани.
В демонстрацията взеха участие около 6500 души, което е значително повече, отколкото се предполагаше по-рано. Протестиращите бяха основно младежи.

При протести в Рим бе подпалено министерството на отбраната
По целия свят днес се провеждат протестни акции срещу алчността на транснационалните корпорации и несправедливото разпределение на доходите в солидарност с американското движение „Окупирай Уолстрийт”. В Рим демонстранти подпалиха сградата на министерството на отбраната и извършиха нападения срещу банки, подпалени са няколко автомобила. Полицията използва срещу протестиращите сълзотворен газ и водомети, предаде радио „Свобода”.
В демонстрацията в Лондон участваха около хиляда души, но полицията не ги допусна до сградата на фондовата борса. Акции на движението „Окупирай Русия”, което бе създадено от активисти в социалните мрежи, се проведоха в Москва, Санкт Петербург и други градове.
По-рано се проведоха демонстрации в азиатските градове Хонконг, Сеул и Манила. В Токио активисти призоваха също така към отказ от използването на ядрена енергия.
Очаква се денят да завърши с протести в Ню Йорк, където на 17 септември се зароди движението „Окупирай Уолстрийт”.

АФП: Протести се провеждат и на Балканите
Няколкостотин души излязоха на протест в Сърбия, Босна и Черна гора срещу корпоративната алчност и корупция, включвайки се е серията глобални протести, предава АФП.
В столицата на Босна Сараево и сръбската столица Белград няколкостотин протестиращи се събраха с плакати с лозунги срещу диктатурата на капитализма.
в Подгорица, столицата на Черна гора се събрана около 50 души пред парламента.
Не се съобщава за изблици на насилие по време на демострациите

Основателят на Уикилийкс се присъединява към анти-корпоративната демонстрация в Лондон 
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се присъедини към около 800-те души, събрани на строгоохранявания митинг във финансовият център на Лондон, като част от световните протести срещу корпоративната алчност и орязаните бюджети, предава АФП.
Демонстраторите,някои от които маскирани, бяха отблъснати от полицията по време на похода им от катедралата „Св. Пол” до лондонската борса, намираща се в близост до известната забележителност.
Двама души са арестувани, единият за обида на полицейски служител, каза говорител на властите. По неговите думи протестът протича мирно.

Акция в подкрепа на движението срещу Уол Стрийт се провежда в Естония
Желаещите да вземат участие в глобалните протести срещу правителствата и банките, се събраха на площад „Свобода” в центъра на Талин, съобщава РИА Новости.
Демонстрацията засега протича спокойно. Забелязват се плакати, призоваващи властта да се предаде на народа, да се ограничат апетитите на банките, да се прекъсне забогатяването на банкери и производители за сметка на народа.
„Този протест е срещу банкерите, корупцията на властта, срещу еднопроцентовия световен елит, съсредоточили в свои ръце основната маса капитали”, каза един от организаторите на протеста.

Бъдещият председател на ЕЦБ изказа подкрепата си за антикризисните протести
Председателят на Италианската централна банка Марио Драги, който ще заеме поста на председател на Европейската централна банка(ЕЦБ) следващия месец, изяви подкрепата си към глобалните протести, казвайки, че младите хора имат право да бъдат разгневени, предава АФП.
„Младите са прави да негодуват”, каза 64-годишният Драги пред журналисти, добавяйки „Те са разгневени срещу света на финансите, и аз ги разбирам. Ние възрастните сме разгневени от кризата. А представете си двадесет- и тридесетгодишните.”
Като бивш вицепредседател на гиганта на Уол Стрийт Голдман Сакс, Драги е критично настроен към италианското управление, и спечели скептиците в Европа с настояването си за нуждата от бюджетна дисцплина.

На протеста в Рим има разрушения
Групи протестиращи разбиха прозорците на магазин и банка, и подпалиха две коли, съобщи АФП.
Десетки хиляди излязоха на протест в централната част на Рим срещу финансовата криза.
Инцидентите са възникнали в близост до римския Форум, докато протестиращи се проправят път към площада пред базиликата „Сан Джовани ин Латерано” в Рим, като част от протестите, обхващащи света.

Протест срещу капитализма събра хиляди в Рим
На протест в италианската столица, вдъхновен от протестите срещу Уол Стрийт, се събраха хиляди протестиращи, предаде АФП. Четири метростанции и известни паметници на културата, включително и Колизеумът и Римският Форум, бяха затворени за посещения.
Властите охраняват протестите с 1500 полицаи, патрулиращи в града, и два полицейски хеликоптера, над града.
„Днес е само началото. Ние се надяваме да прераснем в глобално движение. Ние сме твърде много, и имаме еднакви искания”, каза протестиращ пред агенцията.

Протести, съпричастни на протестите в Уол Стрийт, се разпространяват в Азия
Демонстранти в азиатския тихоокеански регион се присъединиха към световните демонстрации в срещу Уол Стрийт и движения на негодувание, предава АФП.
Планирани са митинги в повече от 950 града в 82 страни в Европа, Северна Америка, Южна Америка, Азия и Африка в демонстрация на сила от движението, създадено на 15 май, когато демонстрацията на централен площад в Мадрид „Пуерта дел Сол” запали вълна на протести в страната, а после и в други страни.
Около 500 души са събрани в бизнес центъра на Хонг Конг за да изразят гнева си срещу несправедливостта на свободния пазар на капитализма. Демонстратори в Токио дават гласност на яростта си от ядрената катастрофа във Фукушима.

Жители на Япония, Китай и Филипините подкрепиха протестите срещу „финансовия тероризъм” 
Жители на Япония, Китай и Филипините излязоха по улиците в подкрепа на протестите срещу „финансовия тероризъм”, провеждащи се редовно в Ню Йорк и други големи американски градове, съобщават западните медии.
По информация на Ройтерс, десетки демонстранти са провели митинг пред американското посолство в столицата на Филипините. Протестиращите носели плакати с надписи: „Филипините не се продават” и „Долу американския империализъм”.
Над 100 души се събраха в Тайпе край небостъргач, в който се намира фондовата борса на Тайван. Хората скандирали лозунга „Ние сме 99% Тайван”. По думите им, икономическият ръст на острова е бил от полза само за компаниите, защото заплатите на средната класа едва стигат за покриване на разходите за жилище, здравеопазване и обучение.
Си Ен Ен съобщава, че по улиците на Токио излезли около 200 души. Жителите на Япония защитавали различни каузи, като „Не на ядрените оръжия” и „За свободен Тибет”.

В някои от най-големите мегаполиси на САЩ се състояха демонстрации
Масови демонстрации срещу политиката на властите под общото име „Окупирай Уолстрийт” преминаха в петък в Ню Йорк и някои от най-големите мегаполиси в САЩ, арестувани са десетки участници, съобщи днес Си Ен Ен.
Протестите, състояли се в Денвър, Сиатъл, Сан Диего и Ню Йорк преминаха мирно, съобщава се за единични случаи на сблъсъци. Същевременно участниците са били толкова многобройни, че охраняващите ги полицаи трудно удържали в кордоните тълпите от хора, и не могли да принудят демонстрантите да напуснат окупираните от тях градски паркове и градини. Арестувани са няколко десетки души. Те са обвинени в нарушаване на обществения ред и съпротива при арест.
По данни на полицията, причина за задържането на повечето от тях е било това, че пречели на автомобилния поток и не се подчинявали на предупрежденията на властите да напуснат заетите от тях градски територии.

В големите градове на Канада ще се проведат демонстрации срещу социалното неравенство
Демонстрациите срещу социалното неравенство, започнали на 17 септември в САЩ, се прехвърлят и в Канада, съобщава ИТАР-ТАСС. Днес в Отава, Торонто Монреал, Ванкувър и много други големи градове ще се проведат антикорпоративни протести. Миналият петък се състояха последните срещу от подготовката им, в хода на които е бил обсъден начина на действие – провеждане на шествия, митинги, седящи стачки.
В подкрепа на кампанията вече се обявиха от профсъюза на работещите в автомобилния бранш и синдикатите на служителите в съобщенията, енергетиката и хартиената промишленост.
Във Ванкувър участниците в протеста ще се съберат в центъра на града пред картина галерия. Ще разположат палатков лагер и от него ще потегли шествие през различни райони на града.
В Торонто демонстрантите ще се срещнат пред местната фондова борса в района „Бей стрийт”. Нарекли са протеста си „Окупирай борсата в Торонто”.

Print Friendly
FacebookСподели