Прокуратурата и ДАНС откриха „допълнителни“ 350 000 бюлетини за изборите

След подаден сигнал Прокуратурата и ДАНС откриха „допълнителни“ 350 000 бюлетини за изборите Печатницата на общински съветник от ГЕРБ въртяла производството  Екип Mediapool Печатницата на „Мултипринт“ в Костинброд След подаден...
| Източник: Mediapool.bg
След подаден сигнал

Прокуратурата и ДАНС откриха „допълнителни“ 350 000 бюлетини за изборите

Печатницата на общински съветник от ГЕРБ въртяла производството

Печатницата на „Мултипринт“ в Костинброд

След подаден сигнал прокуратурата и ДАНС са открили над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване на парламентарни избори на 12 май. Бюлетините са над количествата нужни за изборите, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Бюлетините са открити в складовете на печатницата на “Мултипринт” в Костинброд при акция проведена в петък срещу събота през нощта.

До 8 май компанията е изпълнила задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите. Те са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май бюлетини са извън тези количества, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Откритите допълнително бюлетини, които са общо 10 палета, са поставени под засилена охрана.

По случая е образувано дело за престъпление по служба и за купуване на гласове. Направен е и разпит на свидетели. В съобщението на прокуратурата няма информация за задържани лица.

Разследването по случая продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица, е посочено в съобщението.

Пред Mediapool  от Централната избирателна комисия отказаха какъвто и да е коментар. По думите на говорителя на ЦИК Ралица Негенцова „комисията няма общо с това“, тъй като само са утвърдили образците на бюлетините. „Всичко останало касае МВР и прокуратурата, ние сигнал нямаме“, добави тя.

Мултипринт”: Това е производствен брак

Откритото количество бюлетини е производствен брак, който сме длъжни да съхраняваме до изборите и след това да унищожим, заяви Георги Иванов, икономически директор на “Мултипринт” пред Mediapool.

Компанията е собственост на Йордан и Олга Бончеви. Йордан Бончев е общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. Той нарече “несериозни твърденията”, че са иззети фалшиви бюлетини и той е бил задържан.

Двамата потвърдиха, че е направена проверка в складовете на печатницата. Проверявано е количеството отпечатани бюлетини, как са предадени и с какви протоколи.

“Нямаме никакви притеснения по тази тема. Истината ще излезе наяве след два дни”, коментира Георги Иванов.

Изнесената информация за разбита печатница за бюлетини, категорично не отговаря на истината, заявиСевделина Арнаудова, говорител на предизборния щаб на ГЕРБ. Тя призова компетентните органи, в това число ДАНС, Прокуратурата и ЦИК, да реагират незабавно, за да спрат всякакви спекулации и политически внушения в деня за размисъл.

„Няма задържани лица, представители на ГЕРБ. Проява на слабост и политическа низост е в деня за размисъл да се прави подобна провокация“, каза Арнаудова.

Министерски съвет изпълнил ангажиментите си

 

Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини спазвайки процедурите и буквата на закона, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

 

В него е посочено, че заявените 8 млн. 343 хил. бюлетини са получени от печатницата, която беше избрана с обществена поръчка. Съгласно Изборния кодекс броят на бюлетините, които се отпечатват трябва да съответства на броя на избирателите в страната и чужбина, като техният брой се увеличава с 10%, които са т.нар. допълнителни резервни бюлетини.

 

Общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци за парламентарните избори е 6 956 890 по данни на служба ГРАО.

 

Всички заявени от Министерския съвет и отпечатани бюлетини са получени от областните администрации на 8 май, които са ги приели с приемно-предавателни протоколи. Пак с такива протоколи те са ги предали на кметовете в съответните области.

 

Кметовете от своя страна, отново с приемно-предавателни протоколи, в петък са ги предали на районнитеизбирателни комисии (РИК). Те от своя страна са ги предали на секционните избирателна комисии и от събота бюлетини трябва да има във всички изборни секции в страната, обясниха от Министерски съвет пред Mediapool.

 

“Взаимоотношения ни с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата”, заявява премиерът Марин Райков.

 

“Всичко, което сме поръчали е получено и разпространено. Няма служител на Министерския съвет, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство. Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и обстоятелства”, казва още Марин Райков.

 

Премиерът изразява удовлетворение, че са взети всички предохранителни мерки, за да не се стига до евентуална злоупотреба и изразява благодарност на прокуратурата. Той призовава политическите партии да не се възползват от този случай, за да нарушават предизборното мълчание.

БСП: Поръчителите трябва да лежат в затвора
Това е безпрецедентен скандал, който засяга самото съществуване на българската държава, която е превърната в частна собственост. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира акцията на прокуратурата и ДАНС, при която бяха иззети 350 000 незаконно отпечатани бюлетини от печатница, собственост на общински съветник от ГЕРБ.

Очевидно е, че до деня на гласуване няма да стане ясна цялата схема и нейният мащаб. Стои въпросът дали това са всички бюлетини, защото от наши кандидат-депутати научихме, че такива бюлетини вече са били раздадени в някои части на страната, каза Станишев. По думите му кандидат-депутати от БСП са алармирали, че такива има раздадени в Пловдив-област и Сливен.

Лидерът на социалистите изчисли, че 350 000 бюлетини са 10% или 25 депутати. „Който е извършител и поръчител на тази схема трябва да лежи в затвора,“ каза Станишев. Според него, ако МВР е държано настрана, тъй като е имало съмнение, че ще възпрепятстват акцията, президентът веднага да отстрани вътрешния министър и главния секретар на МВР.

Станишев постави под въпрос и резултатът от президентските избори, тъй като същата печатница е печатала бюлетините за него и е възможно да е била приложена същата схема. „Имаме информация, че през 2011 година същата печатница е използвала 40 на сто повече хартия, отколкото е била необходима за напечатване на бюлетините“, заяви Станишев.

По думите на председателя на левицата Бойко Борисов и Цветан Цветанов са върнали България в каменната ера. „Властва правото на силния, а не силата на правото“, заключи той.

Лидерът на БСП призова за масово гласуване, защото само така може да се неутрализира купения и контролиран вот

Наред с това членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков призова ЦИК да излезе с решение за рисковите райони в страната за купуване на гласове.
ДСБ: Конституционният съд да отложи вота 

Веднага след официалното потвърждение на прокуратурата, че са открити 350 000 бюлетини, след датата, на която количествата е трябвало да бъдат предадени, от Демократи за силна България поискаха вотът да бъде отложен,

„Откриването на 350 000 фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждане на честни избори, което ние се опитахме да организираме“, пишат ДСБ в официалния си профил във Фейсбук.  Затова десницата настоява главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини.

ДПС: Това е опит за държавен преврат

„Разкритият опит за фалшификация на изборите е опит за държавен преврат“, смята лидерът на ДПС Лютфи Местан. Той призова прокуратурата да разследва дали организаторите на схемата с отпечатването на 350 000 незаконни бюлетини не са направили опит за насилствено завземане на властта в републиката.

„Особено притеснително е, че никой в България днес не е сигурен дали намерените в печатницата бюлетини са всички незаконно отпечатани. Искаме да се проведе сериозно разследване дали вече не са раздадени бюлетини на български граждани в страната и в чужбина“, обяви Местан.

„Тъй като никой не може да бъде сигурен в това, ние настояваме ЦИК да проведе извънредно заседание, което предвид на изключителността на ситуацията, да вземе единствено възможното решение, с което да задължи всички РИК и СИК да проведат изборите при следната процедура – да се считат за валидни само онези бюлетини, на които първият положен печат преди гласуването да бъде съчетан с положени адхок подписи на всички членове на избирателните комисии“, допълни Местан.

Според него  втори печат трябва да се полага след гласуването само върху бюлетина, върху която има всички подписи. Само така могат да се елиминират незаконно отпечатаните бюлетини, които вече са раздадени на българските граждани, обясни Местан.

Лидерът на ДПС призова предложението да бъде подкрепено от премиера Марин Райков, президента Росен Плевнелиев и всички лидери на партии. „Ако това наше предложение не бъде подкрепени, върху изборите ще тегнат много тежки съмнения дали те вече не са манипулирани“, смята Местан.
Според него са налице предпоставките за разследване дали няма организирана престъпна група, в която да участва и провалилата се социология, която даваше преднина от 10-20% на управляващата партия, която няма как да се случи.

Мария Капон: Това е заплаха за устоите на демокрацията 

Скандалният случай с отпечатването на 350 000 фалшиви бюлетини в печатница на общински съветник на ГЕРБ, по който прокуратурата извършва проверка, е доказателство за праволинейната дългогодишна позиция на Единна народна партия (ЕНП), че управлението на ГЕРБ подлага под заплаха устоите на демокрацията в България. Това се казва в изявление на ЕНП.

Меглена Кунева и СДС с призив за масово гласуване
Подобно посегателство над конституционните права на българите няма ляв и десен прочит, а демократичен и недемократичен, в унисон със закона или извън закона, се казва още в изявлението на ЕНП. Партията приветстваме действията на правоохранителните органи, които дават надежда, че институциите в България започват да функционират.

 

Реакция не закъсня и от партията на Меглена Кунева. „Българските граждани не заслужават това унижение. Ако днес ти откраднат достойнството, утре ти крадат икономиката, бизнеса“, коментира лидерът на „Движение България на гражданите“.

Бившият еврокомисар призова за висока избирателна активност, защото това би ограничило каквито и да било опити за манипулация на резултатите от изборите. Според нея е добра идея да има промяна в закона, с която да се унищожават бракуваните бюлетини преди гласуването, а не след това.

„Всяка крачка, която може да се направи сега, за да имаме честни избори, трябва да бъде направена. Трябва да се засили контролът на гражданите. Трябва да си променим държавата и да се върнем към нормалността“, смята тя.

Ако всички отидат да гласуват утре, ще бъдат елиминирани номерата на всички тарикати, смятат от ДБГ.

Такава теза изказаха и от коалиция СДС. „Цял ден получаваме сигнали за купуване на гласове“, обобщи Любен Дилов – син от Движение „Гергьовден“, което е част от коалицията. От думите му не стана ясно дали да сигнализирали органите на реда. Той обаче заяви, че единственият лек за демокрацията е повече демокрация и именно затова трябва да има масов вот.

Print Friendly
FacebookСподели