Продължавам борбата за Украйна, обяви Янукович от Русия

  news.bg © ЕПА/БГНЕС Бившият президент на Украйна Виктор Янукович обяви, че той е трябвало да напусне страната си, защото е имало смъртна заплаха срещу него, пояснявайки, че никой не...
| Източник: news.bg

 

news.bg
виктор© ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович обяви, че той е трябвало да напусне страната си, защото е имало смъртна заплаха срещу него, пояснявайки, че никой не го е свалил от власт, съобщава БиБиСи.

Това е първата пресконференция след свалянето му от президентския пост. Тя се провежда в град Ростов на Дон в Южна Русия.

Възнамерявам да продължа борбата за бъдещето на Украйна срещу тези, които се опитват да я окупират чрез страх и терор„, поясни той.

Никой не ме е свалял от власт. Аз бях принуден да напусна Украйна заради заплаха към мен и живота на моето семейство„, подчерта Янукович.

Янукович призова за провеждане на национален референдум в страната.

Според него властта в Украйна е иззета от „фашистки хулигани“.

Янукович подчерта, че новото правителство в Украйна не е истинската власт от парламента.

„Хора, които проповядват насилие“ поеха властта, смята той. Андрей Паруби, Дмитрий Ярош и Олег Тягнибок са хора, които „всяват страх в Израел“.

Описвайки своя полет от Украйна към Русия, сваленият президент поясни, че той е напуснал Киев в посока Харков преди да отиде в Донецк, а след това Луганск. Оттам той е отишъл в Крим.

По думите му той не е искал военна помощ от Русия: „Смятам, че всяко военно действие е неприемливо. Вярвам, че Украйна трябва да остане обединена и да не се разделя„.

Той уточни, че е в Ростов, защото има добър стар приятел, който му е дал подслон.

„Ще се завърна в Украйна колкото по-скоро бъде гарантирана моята безопасност и на моето семейство“, допълни бившият президент.

Той коментира и случващото се в Крим. „Всичко, което се случва сега в Крим, е естествена реакция на бандитския преврат в Киев“. Призовавам за спокойствие, подчертавайки, че Крим трябва да остане автономна част от Украйна.

Кримчани – не позволявайте да се пролива кръв. Не позволявайте конфликт. Крим трябва да остане част от Украйна„, констатира той.

Бившият държавен глава на Украйна защити действията на „Беркут“, пояснявайки, че те са били атакувани. „Аз никога не съм давал нареждания на милицията да стреля„, каза той, подчертавайки, че милицията има право да се самозащити. Припомняме, новото правителство разформирова милиционерското звено заради масовата стрелба по протестиращи.

Янукович силно критикува западните правителства, обвинявайки ги във влошаване на кризата. „Безредиците и жертвите са последствия от политическата криза, резултат от безотговорните политики на Запада, които бяха окуражавани от Майдана (радикалното опозиционно движение)„, смята той.

Той бе категоричен, че не се е срещал с руския президент Владимир Путин, но е разговарял с него по телефона.

На журналистически въпрос за предсрочните президентски избори, Янукович отговори, че той смята изборите на 25 май за незаконни и няма да вземе участие в тях.

Иначе той отказа да отговори на въпроси относно неговите сметки в Европа, които се раздследват.

Print Friendly
FacebookСподели