Проблемите със Слънчев бряг са от създаването на дружеството, смята Борисов

| Източник: vsekiden.com

ГЕРБ издига депутата Иван Алексиев за кмет на Поморие

vsekiden.com
Снимка: Дарик радиоСнимка: Дарик радио

Премиерът Бойко Борисов се надява, че по делата за АЕЦ “Белене” прокуратурата ще започне да арестува. Крайно време е вече да има и обвинени, каза той, коментирайки как „безотговорни политици“ се упражняват по темата. Министър-председателят отбеляза, че са минали две години, откакто материалите са предадени на компетентните органи.

“Ще бъде пуснат стрес тест на трети и четвърти реактор, за да се докаже на всички, които са ги затворили, и в Брюксел, че са 100% безопасни, могли са да работят и могат да работят, но България, заради европейската сигурност, ги е спряла”, заяви премиерът край Добрич, цитиран от “Фокус”. Това ще се случи, за да се спре да се говори от определени кръгове у нас на тема АЕЦ “Козлодуй” и “Белене”, уточни той. Борисов откри рехабилитирания участък Добрич-Генерал Тошево, а преди това бе в бургаското село Кошарица за прерязването на лентата на новата електрическа подстанция „Хелиос”.

По думите му в страната има безотговорни политици, които “излизат, бърборят, без да отчитат първо абсолютно мърлявата си работа”, които “нищо не са направили, освен да изхарчат половин милиард да разчистят площадката, сиреч да откраднат пари през тях”. Бойко Борисов се надява, че по делата прокуратурата ще започне и да арестува по тема “Белене”, “за да спрат да говорят”.

ГЕРБ издига депутата Иван Алексиев за кмет на Поморие

В Кошарица премиерът съобщи, че кандидатът на ГЕРБ за кмет на Поморие е депутатът Иван Алексиев. Той е зам.-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води. На въпрос за кандидата в Несебър, Борисов отговори „ако мога да го обикалям – ще го обикалям”.

При разговор между Борисов, бургаския кмет Димитър Николов и депутата Алексиев, премиерът каза, че ще се отпуснат 500 хиляди лева за разкопки на Минералните бани в Бургас, както и в Поморие. До сряда правителството ще разгледа предоставените преди това документи. „Догодина трябва, когато времето е лошо и не става за плаж, туристите да отидат да видят V – VІ век – какво е било. Това са изключително ценни неща, които няма къде другата да отидат да видят, а те са под земята или както в Созопол – под боклука”, каза Борисов.

Приватизацията виновна за проблемите в Слънчев бряг

Генезисът на проблема със Слънчев бряг е със създаването на това дружество – държавно, частно, с неясен отговорник, което всъщност е допринесло най-много да се застрои по такъв начин този иначе прекрасен курорт. Така Бойко Борисов отговори на въпрос как може да се реши проблемът в курорта, предизвикан от недоволството на Съюза на собствениците срещу ръководството и решенията на държавното дружество „Слънчев бряг“ АД.

Според министър Трайчо Трайков, който също присъстваше на откриването на подстанцията, проблемът идва от начина, по който е била извършена приватизацията. „Нещо се е продало, нещо не се е продало. Дълги години държавното и някои от частните собственици са съществували в една удобна конспирация за поддържане на хаоса, резултатът, от който е това, което виждаме сега”, посочи Трайков.

На откриването край село Кошарица присъстваха както изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Мария Михалева, така и председателят на Съюза на собствениците Елена Иванова. Бойко Борисов отвърна, че и двете страни в конфликта са тук, защото „в противен случай нямат ток.

„Когато са строили би трябвало един отговорен стопанин първо да зададе въпроса толкова хотели построихме, толкова ресторанти, толкова барове и дискотеки, всичко е на климатик, всичко е с фурни, печки и хладилни витрини, откъде ще вземем ток. Явно никой не го интересува. Това е бандитска приватизация и сега ние вървим след тях и правим далекопроводи, подстанции и пътища. Ние подреждаме хаоса, който заварихме“, каза Борисов.

Трайчо Трайков допълни, че като се решава генералният проблем не може да се пренебрегне отговорността и към непосредствените проблеми. „Непосредствените проблеми са това, че туристите не могат да видят плажа, че туристите ги лъжат с такситата, че нямат сигурност. За пръв път се правят стъпки да се решат тези проблеми. Задачата, която съм дал, е всичко, което се прави да е изцяло законосъобразно. Миналата седмица правихме среща в министерството на която част от колегите собственици не намериха време да дойдат, явно не им е било толкова важно. Ще направя пак, добре са дошли всички. Трябва да се реши и генералният проблем дали ще бъде с обособяването на Слънчев бряг като община, дали инфраструктурата ще стане общинска или ще остане държавна. Този въпрос е много тежък. През годините предишното ръководство на държавното дружество съществуваше в престъпна симбиоза с част от хотелиерите, ние ще решим този проблем”, категоричен бе Трайков.

Print Friendly
FacebookСподели