Премина първия час по задължителна подготовка по отбрана

| Източник: Мара МОМЧИЛОВА

С близо месец по-рано от миналата година започнаха часовете по задължителна подготовка  на  учениците от 9 и 10 клас от средните училища по отбрана на страната

Както през м.г.,така и през настоящата, обучението ще се провежда в лимита на часовете на класния ръководител.Първият час в СОУ „Любен Каравелов”-Несебър бе проведен от офицера от резерва инж.Красимир Костов,който е началник на отдел „Военен отчет” към Община Несебър. .

Задължителната подготовка е по теми,свързани с отбраната на страната.Темите за 9 и 10 клас са определени,разработени и приети в Министерството на отбраната.Към всяка от тях е разработен брифинг,презентация, със снимков материал и др.данни.

Тематиката може да се прочете и на интернет-страницата на МО, и на сайта на Централното военно окръжие- www.comd.bg, а Военно издателство е напечатало два сборника,в които са публикувани темите за 9 и за 10 клас.

Съдържанието на първата тема за 9 клас бе: “Отбраната на страната и задълженията на гражданите на Р България”, втората е “Подготовка на страната за отбрана”,третата: „Гражданско-военни отношения”, четвъртата:  ”Критична инфраструктура и участие на формированията от въоръжените сили в помощ на населението”,а петата: „Действия на гражданите за оцеляване при актове от терористични, екстремистки и престъпни групировки и военни действия, както и при откриване на невзривени бойни припаси”.        Тематиката за 10-класниците е:  “ История на въоръжените сили на Р България”, ”Съвременните въоръжени сили на Р България”,”Българската армия-структура, въоръжения и екипировка на военнослужащите във видовете въоръжени сили”,                                   „Участие на въоръжените сили в операции и мисии извън територията на страната” и “Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Р България”.

Това обучение ще протече в рамките на 5 учебни часа по определените теми и включва само теоритична подготовка,без практически занятия.

Първитe часове и  в СОУ „Любен Каравелов” и в ПГТ „Иван Вазов” в Слънчев бряг преминаха при повишен интерес от обучаемите към представената тема.Какви са условията за постъпване във военни училища, защо няма наборна служба и защо е необходимо да се служи в армията,когато страната ни членува в НАТО-това бяха само част от въпросите, на които водещият отговори изчерпателно.

                                                    

Print Friendly
FacebookСподели