ПП „Българската левица“ срещу неадекватната външна политика на официалните власти в страната

ДЕКЛАРАЦИЯ   на ПП „Българската левица“ срещу неадекватната външна политика на официалните власти в страната   Политическият съвет на Българската левица осъжда деградиращата външна политика на Република България, за която...
| Източник:

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на ПП „Българската левица“ срещу неадекватната външна политика на официалните власти в страната

 

Политическият съвет на Българската левица осъжда деградиращата външна политика на Република България, за която пълна отговорност носят правителството, президентът, парламентарното мнозинство. Международният образ на страната става карикатурен. Необходимата относително самостоятелна външна политика е подменена с международен слугинаж в размери, непознати дори за периода на фашизма.

 

В Министерството на външните работи професионализмът е на подсъдимата скамейка. Насажда се страх и дезорганизация в дипломацията. България няма свой външен министър. България няма и умен държавен глава, след като президентът признава само една посока и отказва да работи в други, където светът е динамичен и предлага нови възможности.

 

Дългосрочните национални интереси на страната са силно застрашени. Нейното международно положение се влошава. България изпада в критична ситуация, заради неадекватната си външна политика. Ето и непълният списък на последните „международни успехи“ на ГЕРБ:

 

– Вместо ефективна балканска политика поднася се de-facto признаване на измислената „Севернокипърска турска република“. Вместо принципно отношение към Република Македония сблъскваме се с противоречиви и закъснели реакции.

 

– Драстично влошаване отношенията с Ватикана след недопустим опит да се наложи за посланик човек, който е неприемлив за другата страна.

 

– Във взривоопасния регион на Близкия Изток ГЕРБ губи всякаква мярка за балансираност и се нагърбва с непосилни мисии на „добри услуги“ (особено към Сирия), които рушат традиционни наши връзки.

 

– ГЕРБ е на ръба да прояви престъпна активност и към казуса „Иран“. Така и не разбраха уроците от войната в Ирак, пеят фалшивите оди за „арабската пролет“.

 

– Военните контингенти в Афганистан не могат да са гордост за която и да е страна. Другите се изтеглят, а ГЕРБ чака ред едва след напускането на американските войски.

 

– Членството в ЕС постоянно се компрометира с най-ниската ефективност на съюзнически отношения и с най-ниското качество на живот у нас.

 

Траурен венец за външната политика на България са изпадащите в несъстоятелност двустранни отношения с Русия. ГЕРБ обрича България, когато посяга на историческата близост и ползотворното сътрудничество между двата братски народа.

 

Управляващите на практика денонсират консенсусната Декларация за развитие на равноправни и взаимоизгодни отношения с Руската федерация, приета от Народното събрание на 24 октомври 1997г. В нея българо-руските отношения се признават като основно направление във външната ни политика, а ролята и мястото на Русия се определя като приоритетно и стратегическо.

 

Днес ГЕРБ вече възприема Русия като нежелан партньор и като контрапункт на европейската ни ориентация. С това те по нищо не се отличават от СДС и ДСБ в опита им да ни лишат от енергийна сигурност и да ни конфронтират с основна международна сила.

 

За истинските държавници е ясно- геополитиката на България изисква за Русия статус на един от водещите ни приоритетни партньори. Всяко следващо политическо поколение следва да има национално отговорен подход към Русия, към руския народ и да не допуска игра с българската карта за чужди геополитически поръчки. Русия е част от света, част от Европа, при това твърде съществена и незаобиколима. 

 

ПП „Българската левица“ категорично настоява за:

 

*Провеждането на независима и многопосочна външна политика!

*Незабавното оздравяване на официалните и работни отношения с руските власти, което е от първостепенно значение за жизнеността и перспективите на Република България и на нейните граждани!

 

 

20.09. 2012                                                                                                                                                                                                    Политически съвет на ПП „Българската левица“

София

 

Print Friendly
FacebookСподели