Поне трима чужденци са помагали на терориста у нас, тренирали са година

          Блага Георгиева Снимка: Архив - Министър Цветанов, преди дни казахте, че има много нова информация по разследването на терористичния акт в Сарафово, и то ще...
| Източник: в."24 часа"
Снимка: Архив

- Министър Цветанов, преди дни казахте, че има много нова информация по разследването на терористичния акт в Сарафово, и то ще бъде успешно. 3 месеца след атентата какво е ясно по случая?

- По тази тема знам, че когато се каже и малко, интерпретацията в медиите е голяма, но мога да кажа, че съм удовлетворен от това, което сме направили до настоящия момент. Това е оценка и на нашите евро-атлантически партньори. Важното е, че вървим стъпка по стъпка към нареждане на целия пъзел.
Имаме достатъчно доказателства, събрани под ръководството на прокуратурата и следствието, както и от обмяната на данни с чуждестранните партньори. Но все още не е време за обявяване и конкретно обвинение към лица и групировки, които са извършили този терористичен акт.

- Тоест може да се каже, че имате оперативна яснота кои хора и групи са участвали в подготовката и извършването на атаката?

- Да, но тук трябва да работим с безспорни доказателства. Това не е обикновен криминален акт, извършен в страната. Трябва да бъдем много предпазливи, защото става дума за национална сигурност.

- Ясно ли е колко хора са помагали на камикадзето от Сарафово в подготовката и организацията на атентата?

- Нека да приемем, че на територията на страната лицата, които са участвали, са от 3 до 5 човека.

- Между тези хора има ли българи?

- Не, към настоящия момент няма установени българи.

- Колко време са се подготвяли за атентата извън страната и защо са избрали този момент?

- Част от доказателствата, които имаме, показват, че елементите по подготовката на този терористичен акт са извършени далече от България в продължение на година и половина. При извършителите всяко едно действие е предварително проиграно стъпка по стъпка. Целта е да се знае как да бъде направено, така че да не бъдат хванати и да бъдат реализирани намеренията им. Искам да благодаря изключително много за солидарността, която проявиха всички евро-атлантически партньори.

- Във вторник отново бе арестуван оправданият за взривената Христомира Йордан Колев, този път за доставка на 1,2 кг взрив. Изглежда, че той е живеел доста добре, от какво са доходите му?

- При положение че при обиските в дома на Колев намерихме тротилова шашка, различни вещества за подготовка на взривни устройства, 1,5 кг марихуана, оръжия със заглушител, сами разбирате, че това говори красноречиво с какво се е занимавал.
Този човек очевидно, освен че доставял бомби, е продавал наркотици, в дома му бяха намерени марихуана, кокаин и каптагон.

Благодаря на колегите, които направиха едно изключително добро разследване, след като бе открита бомбата. Целта на това покушение срещу бизнесмен от Плевен беше неговото убийство. Спасило го е единствено техническият проблем, който е блокирал симкартата и не е могла да се осъществи комуникацията за задействане на взрива.
 Оттук нататък важното са доказателствата, които се събират в процеса на разследването.

Ако тази измет, извинявам се за израза, не бъде изчистена от обществото с демократични способи, няма как да няма тежки последствия за развитието на държавата.

 - Лесно ли е да се намери и купи взрив в България, за да се извърши атентат?

- За голямо съжаление да, и то заради факта, че когато подобни хора бъдат заловени и обвинени, те сключват споразумение и получават безобидни условни присъди или пробация.

Знаете, че в последните години имаше много обиски, при които намирахме подобни устройства. Бяха арестувани и хора, които продаваха гранатомети, автомати и др. Повечето са с подобни присъди.

В тази връзка мисля, че трябва да има по-сериозно и национално отговорно поведение на съдиите, които се произнасят по такива престъпления. Защото оръжието, когато е със заличени номера и със заглушители, или пък взривните устройства, са предназначени само и единствено за убийства. Всеки, който доставя подобни неща е участник в подготовката на тежко криминално престъпление и когато това не бъде пресечено ние създаваме предпоставка за извършване на убийства.

- Последните месеци имаше доста арести на крадци и други бандити, които са задържани десетки пъти, но нямат присъди, смятате ли, че правораздавателната система е започнала да работи по-добре?

- Аз винаги съм оптимист относно правораздавателната система защото трябва да вярваме в институциите, но там, където има проблеми, те трябва да се назовават, за да могат да бъдат решавани.

За нас в МВР най-важното беше да приведем в известност тежката организирана престъпност. В момента, в който тези престъпни групи са задържани, има сериозно успокоение на криминалната обстановка. Когато те се разболеят или излязат по друга причина на свобода с по-лека мярка, отново скача броят на определени престъпления. Мога да дам за пример задържането на групата за грабежи на златарски ателиета на Върбан. Общо около 15 души, обвинени за серия нападения из страната са с постоянно задържане и вече 5 месеца до настоящия момент ние нямаме нито един въоръжен грабеж на златарско ателие.

- За да има присъди обаче, трябва да се подобри и полицейското разследване, защото магистратите вземат решение на базата на качествено събрани доказателства от полицаите.

- За мен е много важно, че променихме организацията на работа при разследването на тежката организирана престъпност. Оперативните работници съвместно с прокуратурата продължават да разследват не само по време на досъдебното производство, но и след като обвинителният акт е внесен в съда и производството се гледа от магистратите. Процесът на събиране на доказателства срещу престъпните банди вече продължава до произнасянето на присъдата.

Ако по време на съдебния процес бъдат намерени още доказателства, те се добявят към делото. При групата за отвличания на Наглите за първи път приложихме тази практика. Така е и сега по делото „Килърите“. Там също показваме едни изключително добър модел на екипна работа. Затова искам да благодаря и на главния прокурор, с когото предприехме новия начин на работа. Сега полицаите могат в процеса на едно дело, когато следят развитието му в съдебната зала да съберат и допълнителни доказателства, които да бъдат приложени в подкрепа на обвинителния акт.

- Казахте, че сте благодарен на настоящия главен прокурор, а какъв трябва да бъде новият обвинител №1?

- Преди всичко трябва да бъде честен и екипен играч. Една птичка пролет не прави и той трябва да се осланя на добрите колеги в прокуратурата и взаимодействие с МВР и ДАНС. Нашата работа е като на скачените съдове, за да има качествено разследване и доказателства. Пак искам да дам за пример модела по делото „Килърите“ в Шумен, където работим изключително добре с прокуратурата.

Бъдещият главен прокурор трябва да може да поема и носи отговорност. Защото във всяка една институция е нужно да имаш воля и сърце, за да правиш необходимото в интерес на обществото.

- Чуха се вече много имена, които се спрягат като предложения за главен прокурор, вие имате ли кандидатура, която подкрепяте?

- Не е важно какво е предпочитанието на изпълнителната власт. В закона много ясно е разписано, че изборът на главен прокурор е изцяло в компетентността на Висшия съдебен съвет. За мен е важно, че сегашният ВСС беше избран с една изключително прозрачна процедура и да се надяваме, че по същия начин ще бъде избран и новият главен прокурор. Вярвам, че той наистина ще бъде достоен, за да може да отговори на всички очаквания както на обществото, така и на нашите евро-атлантически партньори.

- Трябва ли е да бъде избран прокурор от кариерата?

- Аз смятам, че когато човек е честен и има воля и сърце да изпълнява тази важна отговорна работа, то екипната работа ще създаде необходимите условия.

- Освен разследване на мафията чак до присъда, има ли други нови мерки, с които ще се борите с организираната престъпност?

- В момента отново е на дневен ред проблемът със симкартите, на който търсим и законодателно решение. Преди време се взе решение номерата да бъдат поименни, но имаме случаи, когато по дадено престъпление симкартите, използвани от членове на една престъпна група, са регистрирани на социално слаби. Тези условни собственици на номера имат по 1000, 2000 карти на свое име. Разбирате, че няма как един потребител да ползва 2000 карти.

По този начин бяха дадени симкартите на групата на Килърите при убийството на Юри Галев, така процедират и телефонните измамници. Това са възможности, които позволяват извършителите на престъпление да се измъкнат безнаказано. А някои хора са превърнали тази „услуга“ в бизнес, продават симкарти с по 20 и с 50 лева повече на представители на организираната престъпност.

В момента търсим законодателно решение на този проблем. Предстои да направим поредица от срещи с мобилните оператори.

- Ще искате лимит на броя на симкартите, които може да купи един човек?

- Да, точно така. Трябва да бъдем адекватни на всики прийоми, които прилага организираната престъпност.

- Какво може да е ограничението, което да не пречи на нормалните потребители?

- Ако говорим например за физически лица, сами разбирате, дори едно семейството да е многочленно, няма причина да се ползват повече от 4-5 симкарти. Абсурдно е на едно име да има 1000-2000 хиляди номера. Предстои сериозно да бъде обсъден и решен този въпрос.

- Освен вътрешен министър сте и зам.- председател на ГЕРБ, смятате ли, че скандалът с почетното гражданство на героя от Балканската война ген. Васил Делов беше използван политически?

 - Смятам, че отказът не трябваше да бъде допускан. България им своята история и Балканската война е дала легитимност и идентичност на страната ни. Ген. Делов е един от най-обичаните водачи и лидери в тази война, той е участвал в освобождението на Кърджали и никога не е имал войнствено настроение спрямо българските турци.

- Какво е за вас обяснението?

- Смятам, че ако честването на Балканската война беше преди 2 години, нямаше да го има това напрежение или отказ за почетно гражданство. Отдавам го повече на предстоящите парламентарни избори. Важното е, че вече има предложение от национален инициативен комитет ген. Делов да бъде награден с орден „Стара планина“.

Сред членовете на комитета са акад. Марков, един безспорен историк и авторитет в научните среди, Божидар Димитров и различни организации на запасните офицери. Във вторник ще има извънредно заседание, на което ще излезем с мотивирана позиция по темата за за ген. Делов и за заслугата на всички български генерали, които са дали живота си за тази освободителна война на България. Смятам, че 100 години по-късно ние трябваше да бъдем максимално обединени около тези чевствания.

- Тези спорове сложиха началото на предизборната битка, при вас започнахте ли да редите листите?

- Това е тема, която в нашата партия не е на дневен ред. Но в момента ми прави впечатление как партии, които преди 1,5 – 2 години нямаха абсолютно никакъв политически живот или присъствие в публичното пространство, се вижда как в момента търсят от най-малкия детайл да започнат политическо говорене и негативна агитация. Макар и да съм отскоро в политиката, мога да кажа, че противопоставянето не увеличава избирателната активност за дадената политическа формация. Затова молбата ми е, нека да загърбим малко тези междуличностни противопоставяния и да покажем какво правим и какво можем да направим за България.

Print Friendly
FacebookСподели