ПОЗНАЙТЕ, КОЙ ВЯТЪР ДУХА ДНЕС НАД ПОМОРИЕ? …

| Източник: ГЕОПАН

 

Международният търговски и културен център „ГЕОПАН“ преди пет години, по молба на тогавашния кмет инж. Петър Златанов, възстанови „Розата на ветровете на Поморие“. Това стана в резултат на усилията на учени, специалисти, рибари и изследователи на Черно море.

Благодарение на сведенията на стария помориец Телемах Андреев Сариев, роден 1900 г. в Поморие, записани от Щелиян Д. Щерионов – бяха установени 12 от забравените имена на 32 посоки на ветровете духали в някогашното Анхиало. Това са: Лодоз/Нотя, Будент, Харби, Маистро, Маистро-трамодана, Трамодана, Грео-трамодана, Грео, Грео-левант, Левант, Сереко и Острия. Имената са използвани до средата на XX век от поморийските рибари.

В ГЕОПАН те бяха наложени върху централна роза на ветровете на Черно море. Тя бе намерена на морска (портоланна) карта на Черно море, съставена през 1559 г. от португалския картограф Диого Хомен. Оригиналът на картата се намира във Френската национална библиотека в Париж. Забележително е, че централната роза на Черно море е съставена не от кой да е, а от член на потомствено семейство картографи Хомем, носили титлата „лични картографи на португалския крал“.

Припомняме, че поморийски кмет ни подкрепи за издаването на РОЗАТА НА ВЕТРОВЕТЕ с техните стари имена в пощенска картичка.

Всеки от вас, който познае кой вятър е духал над Поморие днес и ни съобщи пощенския си адрес – ще получи пощенската картичка „Поморийската роза на ветровете”.

 

Илюстрация: Поморийската роза на ветровете, пощенска картичка, издание 2010, Геопан.

Print Friendly
FacebookСподели