Петър Москов:Любомир Павлов разби Синята коалиция

  Валерия Йонкова Снимка: БГНЕС Петър Москов е лекар анестезиолог по образование. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Един от учредителите на ДСБ. Москов е член на националното...
| Източник: Vsekiden.com

 

Валерия Йонкова

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Петър Москов е лекар анестезиолог по образование. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Един от учредителите на ДСБ. Москов е член на националното ръководство на партията и общински съветник в София. Той е особено популярен с острите проблеми, които не се страхува да извади на светло – за кучетата, за търговията с органи и злоупотребите в здравната система. Петър Москов беше номиниран за кандидат-кмет на ДСБ, но отпадна при вътрешен избор от Прошко Прошков. С Петър Москов коментираме бъдещето на ДСБ след разпада на Синята коалиция, както и разгорелия се скандал около медийния бос Любомир Павлов, който заяви, че е отразял главата на Иван Костов.

Г-н Москов, поискахте оставката на Мирослав Найденов заради Закона за горите, като го нарекохте основен лобист. И след ветото на президента ли настоявате министърът на земеделието да си ходи?

Ветото на президента всъщност отговаря в хронологичен план на искането на депутатите от Синята коалиция и на гражданските протести, които искаха налагането му. Това не снема отговорността от г-н Найденов за това, че той е основният разпределител на лобистки интереси и лоши практики в подопечните му ресори. Дайте си сметка, че извън проблема, който забърка в горите, свързан с обслужването на частни интереси на един бизнесмен, проблемът с кучетата, който е толкова актуален за София, тежи също на главата на този човек. При разглеждането на закона ще внесем поправки, отменящи тези лобистки текстове.

Преди „горските драми” се разгоря друг грандиозен скандал – разговорът на собственика на „24 часа” и „Труд” Любомир Павлов. Сега г-н Костов добави още масло в огъня с факта, че е бил заплашван от неговия съдружник Огнян Донев. Какви последици предвиждате?

Деля реалните последици на две: строго правни, във връзка с действията на тези господа. Не само обвиненията за пране на пари, издаване на документи с невярно съдържание с цел облагодетелстване, но и с данните, изнесени в тези записи от разговорите на г-н Павлов, които съдържат в себе си състав на престъпление. Но втората група последици се надявам да бъде върху гражданите на България и вашите читатели. Дайте си сметка, че г-н Павлов казва, че може да отреже главата на лидер на политическа партия, която е парламентарно представена. По-голям скандал от това аз не знам. И обществото трябва да си направи ясно изводите – има ли разлика между желанията и бизнес плановете на олигарси и лобисти от типа на г-н Павлов, г-н Цеко Минев и г-н Донев и целите, които си е поставила държавата.

От друга страна, журналистът Тошо Тошев подхвърли, че не Павлов и Донев са „отрязали главата” на Костов, а загубите му са си негова вина.

Този човек, че се изживява като главорез, е въпрос на вътрешния му мир. Не е той, който ще отреже главата нито на Костов, нито на ДСБ. Но има реални последици. Ако се взрете в мотивите, начина и хората, които инспирираха драмите и разделянето на Синята коалиция и решението на СДС да счупи Синята коалиция, ще видите същите тия хора около г-н Павлов, стоящи зад това решение.

Предстои труден избор за СДС – за нов лидер. Кой е вашият фаворит, Ваньо Шарков ли?

Желая успех на СДС да излъчи силен, мъдър лидер, който да го води в посоката, която са избрали.

Кой е такъв?

Тяхна задача е да изберат такъв. Аз не се меся в работата им.

Последните проучвания не вкарват в парламента нито СДС, нито ДСБ. За следващия парламент сигурни са само БСП, ДПС и ГЕРБ.

Говорите за същите социологически проучвания, които графа до графа на въпроса доволни ли сте от мерките срещу организираната престъпност, 80% отговарят не, а в следващата графа 80% отговарят, че любимият им министър е Цветан Цветанов. Не мисля и не вярвам на тези проучвания. Знам едно – че ДСБ е и ще продължи да бъде изразител на идеите на политическото представителство на хората, които гласуваха за Синята коалиция. И че ще отстояваме проекта за модернизация на държавата, в която ние и вие живеем.

Но напусналите партията ви обвиниха, че едничката цел на ДСБ е да влезе в парламента.

Най-вероятно по парадоксален начин трябва да се върнат в ДСБ, защото се оказа, че това не е била основната цел на ДСБ, а както винаги – да е политическо представителство на хората, които искат да модернизират България.

Г-н Москов, не е ли твърде рисково партията ви да тръгне сама на избори? Повечето се оглеждат за всевъзможни коалиции.

Рисково е да се откажеш от това, което мислиш. Рисково е да приемеш, че държавата може да функционира така, че ние, данъкоплатците, да нямаме достъп до системите, които финансираме – като здравеопазване, образование, детски градини. Рисково е да приемеш, че държавата може да дрейфа в кризата, като уйдисва на акъла на един или друг монополист. Не е рисково да излезеш с ясната си физиономия, с точните си идеи, да търсиш сблъсък с другите. Затова ще направим точно това – ще кажем как държавата да се модернизира и как да се почувстваме граждани на една развита, модернизирана европейска държава. Това е стойностно и смислено и в това се заключава смисълът да се занимаваш с политика.

Г-н Москов, вие лично отправихте остри думи за Меглена Кунева. Ако ви измести вдясно, тя ли ще носи реформите?

Това, дали в главата на един или друг инженер, в главата на един или друг Павлов има идеи кой да замества някого, ще видим, защото хората имат глави на раменете си. Аз бях подразнен, че една политическа сила търси да намери собствената си идентичност през историята на други политически сили и по този начин признава, че няма свои собствени. Защото ключовите фигури там са знакови лица от управлението на Тройната коалиция и НДСВ. По-логично беше да си звучат кадри от посрещането на Царя, откриването на Водното огледало в Кърджали и други постижения на тези две управления. Иначе това, което виждаме от страна на г-жа Кунева, са общи, добре звучащи европейски заоблени фрази.

Как приехте преминаването на горещия ви симпатизант Стефан Димитров към новата партия?

Всеки има право да опитва. Хората на изкуството са широко скроени и са склонни на висок рейд на доверие към добре звучащи неща. Иначе във френската политическа наука има термин, който се нарича вторият акъл на българина. Ще видим кога ще дойде вторият акъл на г-н Димитров.

Промениха ли се отношенията ви със СДС, след като се разделихте като партии?

В момента парламентарната група на Синята коалиция работи съвместно и ще продължава. Това не е кино, за да влезеш и да излезеш, когато нещо не ти харесва. ДСБ остава при задължението да представлява хората, които са гласували за Синята коалиция, и да защитава позициите, които тя е извоювала и в местната власт, ЕП и в националния парламент.

Ако по места хората искат СК, вие ще я ползвате ли като формула?

За нас Синята коалиция никога не е била сбор от партийни апарати, а събиране на хора, идеи, личности, които искат да модернизират България. Ние продължаваме да представляваме идеите й. Иначе самата Синя коалиция като политически инструмент беше счупена от СДС и въпросите, защо са направили това, можете да отправите към тях.

Print Friendly
FacebookСподели