Пейко Янков: Несебър изгради модела на независима местна власт

| Източник:

Пейко Димитров Янков е водач на листата за общински съветници на коалиция „СИЛА” в Несебър с №6 в интегралната бюлетина.

Роден е на 20 февруари 1977г. в гр.Несебър. Завършил е Стопанско управление и е специализирал Туристически мениджмънт в Германия. Изпълнителен директор е на най-голямото хотелско дружество в Слънчев бряг- „Слънчев бряг хотел холдингс” АД. Бил е общински съветник в несебърския Общински съвет  и член на Комисията по законност, обществен ред, местно самоуправление. Семеен, има три дъщери. Син е на покойния Почетен гражданин на Несебър Димитър Янков- дългогодишен председател на Общински съвет Несебър и доайен в туризма.

-Г-н Янков, ще ми позволите ли да започна с един човешки въпрос- какво е да си син на Димитър Янков, чието име бе и остава на най-силния лидер и защитник на местните интереси на Несебър в годините на прехода. Неговият авторитет тежи ли Ви или Ви помага в политиката?

-Ако трябва да Ви отговоря с една дума-това е отговорност. Отговорност пред паметта на моя баща и хората, които създадоха в България основите на независимо и силно местно самоуправление в най-трудния период на изграждане на местната власт. „Моделът на Несебър”, както го наричате сега журналистите, е моделът на независимо местно самоуправление, което се ръководи от интересите на общината и интересите на местните хора над политически пристрастия, лобита или друга конюнктура. Всъщност, това е съвременният европейски модел на местна власт.

-За Общинския съвет на Несебър е характерно обаче, че в него участват много хора от бизнеса и големи работодатели. Не е ли това форма на корпоративен вот?

- Подобно твърдение е пълна манипулация. Несебър е общината с най-силен предприемачески дух и вероятно общината с най-много хора, които имат собствен бизнес, а и най-големи възможности за професионална реализация в туризма. Такива хора не гласуват под натиск, независимо дали той е корпоративен или партиен! Точно заради това, Несебър винаги е бил трън в очите на партиите.

-Какви са все пак мотивите на успели хора като Вас да участват в местното самоуправление?

-Нормално е успели хора в бизнеса да навлизат в местното самоуправление. Това са хората, които влагат в данъци и такси в бюджета на Община Несебър най-много изработени от тях средства и имат пълното право да контролират как се използват тези пари- за инфраструктурата на общината, здравеопазване, образование, за социални дейности, за повишаване на стандарта и условията на живот на всички хора в нашата община, а не безконтролно.

- В тази връзка, Вие за трети пореден мандат сте водач на листа за общински съветници, която би могла да се нарече ”листа на успелите хора” в Несебър. Какво стои зад абревиатурата „СИЛА” и защо избрахте това име на коалицията?

-Името на нашата коалиция „СИЛА” означава „Свободен избор за либерална алтернатива”. Да, листата ни е от успели и реализирани личности в бизнеса, в обществения живот – хора със силни и доказани индивидуални качества, но заедно ние сме един екип от съмишленици за открито и силно местно самоуправление на Община Несебър. За местна власт, която трябва да решава проблемите на всеки един жител от нашата община. В Общинския съвет, ние залагаме своето име и личен авторитет и сме длъжни да оправдаем доверието на хората.

- Прави впечатление, че в листата на коалиция „СИЛА” има и много млади хора.

- Да, така е. Това са умни, способни млади хора, които искат да останат в Несебър и да работят за Несебър. Които желаят да вложат своята енергия и креативност за развитието на своето родно място, заедно с нашия екип и нашата местна коалиция. Несебър може само да се гордее с тези млади хора и с тази приемственост между поколенията в местното самоуправление.

-Как ще работите в новия Общински съвет?

-Конструктивно, без да се влияем от междуличностни, частни, партийни или други лобита. Много неща трябва да се променят в Общинския съвет!

-И все пак ми се иска да разбера какви са Вашите лични мотиви да работите в Общинския съвет на Несебър и за община Несебър, при условие, че Вие сте реализиран  млад човек на много висока позиция в туризма и международния туристически бизнес, която далеч надхвърля местните мащаби за успех?

-За млад, не съм чак толкова млад. Благодаря за оценката! Искам да работя за Несебър, защото обичам Несебър. Убеден съм, че това е мотивът на всички хора от нашата местна коалиция. Иска ми се да вярвам, че същият мотив имат и другите кандидати, които участват в местните избори за общински съветници, а не заради собственото си его или облагодетелстване. Ние сме малка община и хората се познават. Всеки сам ще избере кои са хората с доказани качества и за кого да гласува.

Интервю на Соня Вебер

 

Print Friendly
FacebookСподели