Още повече полицаи в Слънчев бряг това лято, подсилват и камерите

| Източник: Burgasinfo.bg

 

Сигурността на туристите вече не е борба с проституцията, джебчиите и кражбите. Трябва да сме готови да дадем отпор на тероризма, смята шефът на държавното дружество Златко Димитров.

-          Г-н Димитров, какво ново да очакваме този летен сезон в Слънчев бряг?

-          Това, което въведохме миналото лято и сме отчели като успешен резултат, няма да се промени. Организацията на движението, редът на провеждане на бар кроловете, определените часове за зареждане, атракциони, ще остане да действа. Същите ще бъдат и таксите на услугите и наемите, които дружеството предлага. Насрочени са две срещи – с бизнес-асоциацията в Слънчев бряг, Съюза на собствениците, полицията и при наличие на разумни предложения сме готови да ги въведем.

-           

-          Основните промени са в  сигурността на тирустите. Правим пълен мониторинг на видеонаблюдението. Съветът на директорите взе решение да се подменят камерите, да имат по-голям обхват, по-ясна картина, да се усъвършенства системата за извличане и съхранение на информацията, оперативната памет, за да се съхранява по-дълго информацията.  Основният сървър ще е в Слънчев бряг.  С полицията обсъждаме командированите полицаи. Ще се увеличи и броят им на 240 души. Засилено присъствие на униформени по алеите, на други конфликтни точки.

-          Какъв сезон очаквате? Има ли отлив от страна на израелските туристи след атентата?

-          Конкретно за броя на израелските туристи нямам данни, но като цяло данните сочат, че туристите ще бъдат колкото миналата година, а това беше добър сезон за нас.

-          Въпреки атентата?

-          Въпреки атентата. Затова вече сме насочили и усилията си главно в сигурността на туристите. Ако преди време основен проблем на сигурността бяха джебчиите, кражбите, проституцията, сега основно трябва да преразгледаме приоритетите си. Стана ясно, че трябва да сме готови да противодействаме на тероризма. Както охраната от страна на полицията, така и охраната в самите хотели.

-          Старите проблеми с инфраструктурните такси решиха ли се, или и в този сезон ще влезем със старата тема?

-          Не, не се реши.  Хотелиерите продължават да не плащат такси. В момента, в който предявим претенции, има напрежение, заплахи за бунтове.  Плащаме за поддръжка на инфраструктурата само от собствените ни приходи, които са главно от алейна търговия.

-          Слънчев бряг се нуждае от инвестиции в дъждовна канализация, в подобряване на алейното и пешеходно осветление. Проектът за нова канализация е започнат през 2008-ма, но ни е трудно да го завършим, защото не можем да го направим със собствени средства. Още не е готова план-сметката колко ще ни струва поддръжката на инфраструктурата тази година. Миналата година сумата бе около 1 млн. и 100 хиляди лева. В същото време собствените ни приходи от тази инфраструктура – от алейна търговия, такси за влизане в курорта – са около 600 000 лв. Другата разлика трябва да си я набавяме чрез продажба на дълготрайни материални активи, което пък води до декапитализация на дружеството…

-          Какво още остана за продаване?

-          Главно идеални части от помещения, парцели.  Смятаме, че хотелиерите трябва да си плащат таксите, които сме ги изчислили от 4,98 лв. до 1,25 лв. на квадратен метър в зависимост от площта на обекта, но засега не срещаме разбиране. А иначе тази зима сме вложили средства във видеонаблюдението, ремонти на тротоари, осветление, канализационни шахти.

-          Това лято ще излезем ли от етикета „алкохолна дестинация”? Беше представен нов амбициозен маршрут, Виа Понтика.

-          Бях на презентацията на проекта, доста сериозна концепция представиха археолозите. Свършили са доста работа, но има и още много друга работа, докато този проект стигне до туристите. Първо – трябва да се поработи около инфраструктурата на самите обекти, те да се благоустроят. Второ – тези маршрути трябва да бъдат разработени като легенди, интересни истории,  рекламни материали, които да привлекат туристите. Да бъдат сведени на достъпен и интересен език, да стигнат до туроператорите. За тази цел трябва да има и кадри, които да презентират тези обекти. След това да се излезе на борсите и едва тогава може да достигне до туриста.

-          Решихте ли проблема с избирателното вдигане на коли, от който се оплакваха туристите миналото лято?

-          Жалби имаше и при нас. Всяка от тях е препратена до КАТ, защото в нашите правила е записано, че движението по алеите се осъществява съгласно Закона за движение по пътищата. На всяка жалба сме отговорили. Миналата година имахме подписан договор с „Интелигентни трафик системи”, които упражняваха тази дейност по вдигането на колите. За този сезон още нямаме договор с фирма, смятаме да се справим сами с тази дейност.

-          А нелегалните таксита? Ще продължат ли да тормозят туристите?

-          Това е един от най-сериозните ни проблеми. Миналото лято започна с побой над турист от страна на нелегални таксита. Но този проблем трябва да решим всички – ние, общината, хотелиери, органите на ДАИ. Получава се така, че ние не можем да ги спрем да не влизат в комплекса, когато возят туристи. Те влизат, свалят табели, возят нелегално на много високи цени, ограбват туристите. Така вредят и на лоялните таксиметрови шофьори, и на нас, и на хотелиерите. Трябва да сме единни в решаването на този проблем и смятам, че ако има досткатъчно воля, той ще бъде решен

Print Friendly
FacebookСподели