Очакват се с 30% повече руски туристи този година

| Източник: Mediapool.bg

 

Към момента има нарастване на посещенията на руски граждани в България с 14 на сто спрямо миналата година и очакванията са до края на годината страната ни са бъде посетена с 30 процента повече руски туристи спрямо 2012 г. Това съобщиха от Министерството на икономиката енергетиката в петък след среща на заместник-министъра на туризма Бранимир Ботев с българския посланик в Русия Бойко Коцев.

 

Ведомството информира, че в Москва вече е издадена 300-хилядната българска виза за руски граждани от началото на годината и предварителните очаквания са да кроя на 2013 г. у нас да дойдат над 600 хил. руски граждани.

 

Бранимир Ботев е подчертал, че трябва да се популяризира по-активно България като атрактивна балнео- и СПА дестинация в Европа и на руския пазар и да се акцентира върху привличането на още руски инвестиции в подобни центрове за отдих.

 

Друг важен фактор за двустранните контакти в туризма е т.нар. религиозен туризъм, посочва министерството. Предвижда се реализацията на мащабна програма „По пътя на православието в България“. Тя включва организиране на групи поклонници, които да посещават наши църкви, манастири и свети места. Особено внимание представляват Рилски манастир, както и Бачковски, Дряновски, Троянски и Аладжа манастир до Варна. Ботев е предложил също в партньорство със Столичната община да се отдели специално внимание и на православните манастири около София като туристически маршрут.

 

Ботев и Коцев са дискутирали и откриването в Москва на български туристически център „София“ с национално информационно бюро. След срещата стана ясно, че с федералното Министерство на културата, към което е туризмът в Русия, вече са водени разговори за включване в училищните програми на исторически маршрути в България по пътя на руската бойна слава.

 

Делегации от руски региони, включващи техни ръководители и водещи туроператори, ще предприемат опознавателни турове из страната ни този септември. Целта е тя да стане приоритетно туристическо направление за тези руски области през следващите години.

 

През април 2014 г. в България ще се организира със съдействието на министерството българско-руски форум, посветен на културния туризъм.

 

Следващата седмица предстои среща на заместник-министър Ботев с ръководството на Търговската мисия на Русия в България.

Print Friendly
FacebookСподели