Очаквано: Путин печели още на първия тур

Той е събрал над 60% от гласовете, сочат първите резултати Путин и Медведев на площада Премиерът на Русия Владимир Путин печели президентските избори още на първия тур с 64,63% от гласовете, сочат...
| Източник: Vesti.bg

Той е събрал над 60% от гласовете, сочат първите резултати

Путин и Медведев на площадаПутин и Медведев на площада

Премиерът на Русия Владимир Путин печели президентските избори още на първия тур с 64,63% от гласовете, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 60% от избирателните протоколи.

Официалните резултати от повечето избирателни секции ще бъдат оповестени утре.

Спечелването на повече от 50% от гласовете означава, че Путин няма да трябва да се явява на балотаж и ще се върне в Кремъл за нов шестгодишен мандат.

По данни на ЦИК лидерът на Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Генадий Зюганов се нарежда

на второ място

Кой иска да е президент на Русия

 

със 17,08% от гласовете. Трети е милиардерът Михаил Прохоров със 6,91%, който изпреварва с малко Владимир Жириновски (6,58%). Последен е лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов с 3,73% от гласовете.

Избирателната активност е достигнала 63,37%.

Заради твърденията за нарушения на парламентарните изборипрез декември миналата година сега 90 хил. избирателни секции бяха оборудвани с уебкамери, които да „следят“ гласуването и броенето на бюлетините. Десетки хиляди доброволци наблюдаваха вота.

Полицията съобщава, че на Манежния площад в Москва и по съседните улици

са се събрали над 110 хил. поддръжници на Путин

за митинг в подкрепа руския премиер.

До момента няма регистрирани инциденти.

„Спечелихме открити и честни избори. Благодаря на всички казали „да“ на велика Русия“,

каза Путин просълзен пред множеството.

Той заяви, че днешните избори са станали тест за политическата зрялост и независимост на Русия.

„Показахме, че на нас никой нищо не може да ни налага. Показахме, че нашите хора наистина могат да различат желанието за нещо ново, за обновление, от политическите провокации, които си подставят само една цел – да сринат руската държавност и да узурпират властта. Руският народ показа, че такива варианти и сценарии не минават на наша земя. Не минават!“.

Путин изтъкна още, че е победил в честна борба.

Представяйки Путин на събралото се множество, президентът Дмитрий Медведев заяви: „Днес е един много добър ден. Благодаря, че сте тук, че сте с нас, благодаря, че подкрепихте нашия кандидат. Нашият кандидат уверено води. И не се съмнявам, че ще победим. И тази победа е много нужна на всички ни.“Заради очакваните масови акции в руската столица са въведени засилени мерки за сигурност. В града са струпани 36 700 представители на органите на полицията и военни, а центът на практика е затворен.

Путин беше сочен за фаворит още от самото начало.

Анкета, проведена в края на февруари от най-големия независим социологически институт в Русия – центъра „Левада“ (Levada.ru), прогнозира, че той ще бъде избран още на първия тур с 63-66%.

Print Friendly
FacebookСподели