Охранителните фирми отново реагираха на начина на провеждане на обществените поръчки

  Охранителните фирми реагираха отново на начина на провеждането на търговете за обществени поръчки. Чрез организацията си – НАФТСО, те излязоха с отворено писмо до възложителите на обществени поръчки за...
| Източник:

 

Охранителните фирми реагираха отново на начина на провеждането на търговете за обществени поръчки. Чрез организацията си – НАФТСО, те излязоха с отворено писмо до възложителите на обществени поръчки за охрана, ръководствата на съответните институции и контролните органи.

Членовете на НАФТСО нееднократно са призвавали възложителите на обществени поръчки и клиентите на доставчици на частни услуги за сигурност да избират най-благоприятните от икономическа и социална гледна точка оферти, а не най-ниската предложена цена, като вземат предвид изискванията за качество, спазването на трудовите стандарти и социалното законодателство.

НАФТСО не приема изборът на доставчик на услуги за сигурност да бъде подценяван и/или опорочаван, а работниците и служителите от частния охранителен сектор да понасят най-неблагоприятните последствия от икономическата и социалната криза.

Частните охранителни фирми са не само доставчик на услуги, но и част от превантивната система за противодействие на престъпността.

Управителният съвет на НАФТСО отново известява за задълбочаването на тревожните тенденции в процедурите за обществени поръчки за охрана, включително след последните промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

В над 90% от обществените поръчки за охрана през последните две години, възложителите залагат критерия „най-ниска цена“. Ако използват критерий „икономически най-изгодна оферта“, то много ото тях, освен цената с най-висока тежест, включват редица порочни показатели като: отложено плащаD0е (противно на европейската практика и икономическата логика), минимално възнаграждение на охранител, време за реакция и много други.

НАФТСО призовава контролните органи да обръщат повече внимание на сивия сектор и на недекларираната дейност в сферата на услугите за сигурност и при проверка на възложители на обществени поръчки да не търсят отговорност от тези, които (правилно) не използват критерия „най-ниска цена“ при избор на доставчик на охранителни услуги, свързани с исползването на човешки фактор.

Print Friendly
FacebookСподели