Отливът на туристи по морето е осезаем, а тези, които идват веднъж, обикновено не се връщат

| Източник: в."Сега"
Лято 2015

Само с Джулая в Каварна и Роби Уилямс в Бургас туризъм не се прави

Отливът на туристи по морето е осезаем, а тези, които идват веднъж, обикновено не се връщат
ВЕНЕТА НАЧЕВА, РУМЯНА ГОЧЕВА
СНИМКА: БГНЕС

На плажа във Варна в края на деня.

И без това късият летен сезон по българското Черноморие вече се преполовява, а плажовете често остават пусти. И още от самото му начало тръгнаха традиционните скандали, най-вече с достъпа до морето и с високите цени, налагани от концесионерите за допълнителни услуги. Чужди туристи, платили пакетни почивка в хотели на първа линия, установиха, че трябва да доплащат солено за чадър и шезлонги. Освен че се разбунтуваха и повече няма да се върнат, те със сигурност ще получат обезщетение. Това е морето ни днес. Отделно са шумът, мръсотията и бродещите по пясъка търговци на всякакви храни – дейност, която по принцип не е разрешена.

Неотдавна колега се завърна от хотел на Южното Черноморие. Платил комплексна услуга, която включва чадър и шезлонги, още през февруари. В момента сянката на плажа там е 25 лева на ден. Та човекът, иначе много социален, умрял от скука – просто нямало никой, който да си плати да легне наоколо. Самотно дърво на плажа…

Данните за заетостта на хотелите в България, представяни от националната статистика, винаги са били стряскащи, но тази година числата са направо трагични. Разбира се, става дума за официално споделени от бранша данни, иначе е добре известно, че голяма част от туризма е в сивата икономика, макар единствено от всички отрасли у нас да има намалена ставка за ДДС.

През тази година, напук на призивите на премиера Бойко Борисов да изберем България за лятната си почивка, сривът в туризма е осезаем и продължава да се задълбочава. Напук на милионите, платени за реклама навън, и на обясненията на министъра на туризма Николина Ангелкова как държавата всячески ще привлича туристи от нови пазари. Дори кризата в Гърция и отливът на туристи от Тунис след поредицата от атентати не дават повод за оптимизъм у нас. Видимо имиджът на страната ни като място за нормален туризъм е счупен и трябват сериозни усилия, за да бъде слепен отново.

—————————————————————–

Седмица остава до крайния срок – 20 юли, който прокуратурата даде на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да направи проверки по плажовете на българското Черноморие. Поводът – поредният скандал с липсата на достатъчно свободно пространство за туристите на плажовете, на което няма платени чадъри и шезлонги. На първо четене – добре, държавното обвинение е загрижено за свободата на българския и чуждия турист.

Но при втори прочит веднага се вижда прозрачен и откровен пиар. Защото още от първата проверка, направена по заповед на регионалния министър Лиляна Павлова на нарочения плаж в Несебър, стана ясно, че всъщност нарушение на закона няма и има достатъчно свободна пясъчна ивица за всички, които не искат да плащат за чадър. От проверки глава не боли, нека има. Въпросът е това ли е проблемът на летния туризъм по морето и така ли ще го решим.

А отговорът е прост. Не.

Дава го 30-годишният гид Александър Златанов, който за поредно лято се грижи за френски туристи в голям хотел на Южното Черноморие. „Място на плажа има бол – и с чадъри, и без чадъри. Туристи няма“, казва Александър. И допълва: „И е много мръсно. Плажовете не се почистват. За последните години на пръсти се броят гостите, които са се върнали на почивка тук. Цената, която те плащат на туроператорите, съвсем не е ниска в сравнение с турския и гръцкия пазар. В същото време туристът се оказва излъган, че идва в нов, готов за сезона хотел. А се оказва, че той е още в скелета. Имаше такъв случай миналата година – тук, в Приморско. Една от причините това лято да има отлив на туристи са и тези случаи на поети, но неизпълнени ангажименти. Така се губи доверието към България“.

И действително, ако в минали години по главната улица на един от най-пълните курорти като това градче на юг вечер гъмжеше от хора като в препълнена рибарска мрежа, сега, като застанеш в началото, можеш да видиш края на улицата.

Официално признание за слабия сезон дойде и от страна на властта. Въпреки милионите за реклама, изсипани през последните години.

Въпреки създаването на специално министерство

Въпреки неговите акции за привличане на чужди туристи и многото призиви от типа: „Елате, хиляди младежи“. „За съжаление при летния туризъм към момента се отчитат около 20 процента спад“, съобщи тези дни министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя предупреди, че сезонът ще е труден. Според работещи в бранша освен намаление на туристите има и няколко нови тенденции. Едната е, че хората, които идват на почивка, са по-неплатежоспособни от минали години. В малките курортни градчета на юг, като Китен, Приморско или Ахтопол, както винаги се разчита основно на българския турист. Бюджетът на една покупка е 5-6 лева – за палачинка, пица или дюнер. В курортите, като Албена и Златни пясъци, както винаги основните пакети са от типа „ол инклузив“. Но и там няма наплив от нови туристи.

Руснаците са осезаемо по-малко. Дори вече има вторичен пазар на имоти от типа „втори дом“. „Руснаците продават“, разказа пред „Сега“ брокер от агенция за недвижими имоти в курортите на юг. „Имам клиент, който е държал жилището около 5 години, идвал е тук всяко лято. Инвестирал е с надеждата, че условията ще се подобряват – като инфраструктура, като качество на услугите. Но нищо от това не се е случило, затова продава“, разказа посредникът. Признава, че руският турист у нас не се чувства уютно и по чисто политически причини.

Министър Ангелкова изглежда реалист поне в едно – не очаква чувствително отражение на кризата в Гърция у нас. „По отношение на туризма няма кой знае как тази ситуация да ни повлияе“, каза министърът ,като се позова на експресни проучвания от последните две седмици. Наблюдавал се малък отлив, който вероятно се дължи на несигурността при съседите в момента, но, от друга страна, много от хората, включително и българите, които са решили да почиват в Гърция, са заявили, че ще го направят. Показателно е, че се говори за това да не би да има проблем българинът, който се е приготвил да иде в Гърция, а не за това как да докараме тук повече гърци и други чужденци.

Факт е и че

все повече българи предпочитат да отидат в съседна Гърция или Турция,

па макар и да им се наложи да носят повечко кеш, защото на банкоматите в беломорските курорти има опашки. Защо? У нас за чадър и шезлонг на плажа ще им трябват съответно по 10 и 7 лева. Средно. В Гърция, дори и да попаднете на платен плаж, входът ще е 2 евро на човек. Разликата е 17 към малко под 4 лева. На повечето плажове в Халкидики, всички знаят, срещу 2 евро лежиш на по-удобен шезлонг, под чадър, на по-чист и по-тих плаж, а кафето се носи на крака.

Като говорим за това, че по нашето море се разчита основно на българите, идва на дневен ред още един сериозен въпрос. На фона на милионите, вложени в реклама на БГ туризма, не става ясно защо тя е насочена само към чуждия пазар, но не и към вътрешния. Защо не се опитваме да задържим тук нашенеца, а щедро го изпровождаме отвъд южните граници. Българите, почивали през последните години у нас, са категорични че услугите остават на много ниско ниво. Най-нетърпими са обслужването и лошата храна в заведенията.

Ако се върнем на темата за плажовете, може да припомним и една стара идея на туристическия бранш – те да се стопанисват не от държавата и общините, като се отдават под наем и на концесия, а да се управляват от хотелиерите.

Ето мнението на Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторнтьорска асоциация: „Вземете като пример плажа на Слънчев бряг, чиято концесионна такса е около 2.5 млн. лева годишно. Ако приемем, че по тази ивица има 500 хиляди легла, ние, хотелиерите, можем без проблем да изплащаме тази такса от сумата, получена за всяко легло. Така

няма да се налага концесионерът да взима от туриста по 10 лева на чадър

Точно тези 10 лева и обидата, че се налага да ги плаща, прогонват българина“. Така според Рагин средно 500-те евро на човек, определени като бюджет за почивка това лято, не се харчат у нас, а изтичат в съседна Гърция – въпреки кризата там. „Заради едни 10 лева България губи много повече – 1000 лева, които не отиват в нашите супермаркети, не отиват в нашите ресторанти, нито в хотелите ни. Не сме гъвкави, макар и в криза, гърците са по-гъвкави“, отсича той. Друг фактор, който прогонва туристите, е проблемът с паркирането по морето и наказателните акции на някои общини. „Не може човекът да спре пред хотела, за да попита на рецепцията дали има места, а през това време паякът да му вдигне колата – с жената и децата“, възмущава се Рагин.

Но като човек от бранша, той е категоричен и в това, че едно от условията за успех е да сме позитивни: „Трябва да си мерим приказките – и бизнесмените, и политиците, и медиите. В нашите анкети се вижда, че едва 8-9% от клиентите са недоволни. Това обаче е световна тенденция – толкова е обичайния процент на туристите по света, които критикуват услугата във всяка посетена дестинация. У нас 70% от попитаните са готови да дойдат отново“.

Благой Рагин иска да е оптимист и вярва, че през втората половина на юли и през август туристическият поток ще се активизира. Хотелиерите много разчитат на запитвания от последната минута. Немски туроператори вече са заявили, че пренасочват свои клиенти към Златни пясъци – основно от Тунис. Шефът на хотелиерската асоциация потвърждава отлива на руски и украински туристи, но припомня, че много от тях имат апартаменти по морето. „Това са около 350 хиляди собственици. Много от тях дават ключове на свои роднини и приятели, които оставят сериозни пари в курортите. От тук ще има проблем със заемане на легловата база. Ще има хотели, които няма да са напълнят“, прогнозира още човекът от бранша.

Ако обаче говорим за това дали успяваме да уловим туристите от други морски дестинации, според шефа на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

България не е алтернатива

Алтернатива са Турция, Италия, Франция, Кипър, но не и нашата страна. Драганов не пести критиките си и също говори с думите на повечето туристи, които скоро са били на българското Черноморие. „Не сме подготвени да поемем приток на туристи от Гърция заради кризата, доколкото изобщо ще има такъв. България разполага с малък брой легла, а заетостта достига пика си само през юли и август“, каза той пред в. „Сега“.

Проблемът е, че страната не съумява да привлича гости през останалото време от годината – защото липсват забави за чужденците, като фестивали или спортни събития. „Не можем да разчитаме единствено на Джулая в Каварна или на Роби Уилямс в Бургас, несериозно е“, възмущава се Румен Драганов. И той дава за пример Слънчев бряг, където има много легла, но единственото забавление реално осигурява евтиният алкохол. От друга страна, трябва да се засили контролът на държавата и органите на реда там, където се събират много хора. „В Несебър например живеят няколко хиляди души, а в активния сезон се събират стотици хиляди гости“, казва Драганов. Това е предпоставка за ръст в предлагането на некачествен алкохол, наркотици и секс услуги. Работата на държавата е да контролира и да се меси по-малко там, където има саморегулация, смята експертът.

А в момента наредбите и законите на новосъздаденото Министерство на туризма не помагат никак това да се случва. Дали салатата ще идва за 10 минути в ресторант с пет звезди, както беше записано в една нова наредба, има значение, но не то е основното. Защото клиентът държи зелената салата да е свежа, а не да му сервират вчерашната гарнитура, но като ястие под друго име. Проблем е и самото строителство и изискванията за това дали дадена сграда ще бъде припозната като хотел, или не. „По норматив хотелите се предвижда да имат малки стаи, тесни коридори, а тоалетната хартия да се сменя, щом свърши. Не става така -

това са изисквания от 1962 година

и нещата оттогава са се променили значително“, критикува Драганов и допълва: „В България всичко е наопаки – хотелите работят активно само през лятото, а през останалото време мухите се гонят в тях. В Дубай в момента е 55 градуса, но хотелите са пълни. Сбъркали сме концепцията“. Същото мнение поддържа и председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов: „Има хотели, които са заети по 15-20 дена в годината, а това е нерентабилно“.

И стигаме до напева от онази приповдигната соцпесен „Елате, хиляди младежи“. Така звучат всички призиви и показни акции, откакто имаме нарочно Министерство на туризма. И привличането на световноизвестни имена за лица на родния туризъм, като Марк Жирардели. И снимката на министър Ангелкова със звездата от Боливуд Шарук Хан, който също е готов да ни рекламира. И заявките, че ще засилим и вътрешната, и външната реклама с кампании от типа „Мислиш си, че познаваш България?!“. И домакинството на форум за Антарктика. И новината, че привличаме индийски и китайски туристи. Уви, и да дойдат, няма какво да им предложим. Освен скъпи и мръсни плажове, лоша храна, намръщени сервитьори, хотели и магистрали в ремонт. За капак сезонът започна със студено и дъждовно време.

Ремонти бавят трафика и към българското, и към Бяло море

Ремонти и строителни работи бавят движението по всички магистрали, които водят и към българското, и към гръцкото море. Най-сериозният проблем за излизащите от София е заради ремонта в края на бул. „Цариградско шосе“ от надлеза на бул. „Ал. Малинов“ до околовръстното. Там строителите ще работят до началото на август. Пригответе се за измъкване от града за около час, защото движението се извършва двупосочно, само в едното платно. По самото „Цариградско“ в града също се работи – коси се тревата и се полагат маркировки.

Въпреки че по „Тракия“ предсрочно завърши ремонтът на един от виадуктите и вече е възстановено движението при км 75 в посока от София към Бургас, все още се работи на 6 места. Продължава обновяването по 4 от мостовете. До 20 юли трябва да се приключат 2 от виадуктите – при 63-ти км и моста над река Тополница. По-сложните строително-монтажни дейности на другите 2 съоръжения при Пазарджик ще продължат до края на ноември. От пътната агенция препоръчват два обходни маршрута до Пловдив – по подбалканския път, както и ако слезете от магистрала при пътен възел „Мирово“ след Ихтиман. По „Тракия“ се ремонтират 13 км при Стара Загора, както и участък в района на Ямбол. Резултатът е, че пътят от София до Бургас може да отнеме над 5.5 часа, вместо обичайните около 3.

По „Хемус“ също продължават ремонтите – на виадуктите „Бебреш“ и „Елешница“ и при тунелите „Топли дол“ и „Ечемишка“. И тук, докато се работи в едното платно, движението става двупосочно в другото, което намалява лентите и скоростта. За съжаление тези дейности ще продължат през цялото лято. Има строителни дейности и в частта между Шумен и Варна, където има ограничение на скоростта 90 км/ч.

По магистрала „Струма“ по пътя за Гърция движението е без проблем, но след края на готовите участъци се строят две нови дълго чакани отсечки – Дупница-Благоевград и Сандански-Кулата. Първата ще е готова през есента, а втората се надяваме да бъде пусната през август. Започва и разширението на последните 1.5 км след Кулата до самия граничен пункт, така че трафикът да не се затапва в стеснението след края на магистралата.

——————————————————————————————————————————————————

НЕВОЛИ

Една от причините за многото неудачи на родния туризъм и лошото качество е ниското заплащане в масовите хотели и ресторанти, с което не може да се привлече качествен персонал. Много малко от работодателите уви инвестират в обучение на готвачи, сервитьори или камериерки.

Познати лица от миналото лято можеш да видиш само в някои петзвездни хотели. Защото мениджмънтът знае, че клиентите се връщат в познатия им хотел заради доброто обслужване. И навика да виждат познати лица на рецепцията или в ресторанта от миналия сезон – простичък трик, който обаче те кара да се чувстваш като у дома. Умният управител държи на персонала и с добра заплата и бонуси привлича добрите кадри няколко лета подред.

В повечето случаи обаче не се създават прилични условия за труд – персоналът обикновено бива настаняван в помещения за работници, които са далеч под стандарта за човешки условия на пребиваване. Екскурзоводите и аниматорите, които идват в България с групите от името на чуждите туроператори, се настаняват в приветливи, уредени и светли стаи в хотелите. А българските момичета и момчета – в старите, неремонтирани, пропити от мухъл бунгала, в които, за да ти е светло, сам си купуваш крушка, а ако имаш късмет – тя може и да светне.

Затова пък законотворчеството на министерството се вихри с пълна сила. Експертите на министър Николина Ангелкова са подготвили наредба, която ще регламентира работата на професията екскурзовод, според която ще се дават лицензи. Всички лицензирани гидове ще влязат в списък, който ще бъде част от Националния туристически регистър. Но регламентирането на дейностите и професиите в туризма едва ли ще повлияе на качеството и спазването на правилата.

СНИМКА: БГНЕС

Изходът от София на магистрала „Тракия“ – поне час отнема излизането от града заради ремонта в края на „Цариградско шосе“.

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Министър Николина Ангелкова се снима в началото на летния сезон с една от най-големите звезди на Боливуд – Аджай Девган.

СНИМКА: БГНЕС

Плажът в Керамоти в Гърция е привлекателен за българите.

 Един от плажовете на Приморско близо до бившия ММЦ е полупразен в разгара на сезона. Вижда се и близката река Дяволска.
Print Friendly
FacebookСподели