ОТВРАТИТЕЛНА АСИМЕТРИЯ

| Източник: Д-р Георги Чалдъков

Мотиви по Закона на Парето

 

Д-р Георги Чалдъков

     Гениалният  математик  Джон Наш, носител на Нобелова награда-1994 за икономика,  загина  на 23 май 2015 г. със съпругата си Алиша при автомобилна катастрофа в Ню Джърси.  Дни преди това в Народното събрание на първо четене бе приет Закон за Националната служба за охрана (НСО), която с близо 1200 души охранява депутати, министри и президент.

Наистина отвратителната асиметрия на съвременното общество, не само българското. Нобелист, национален  престиж за всяка страна, ползва такси в несигурност за живота си. На другия полюс – министри и президенти, охранявани в бронирани коли, често и от снайперисти, накацали по покриви на сгради.

Бруталната ножица на асиметрията е разтворена и в много други области на човешкия живот. Огромна част от парите на света са притежание на малък процент  от хората. Само част от тях се разпределят благотворително – Бил Гейтс и други богати американци, както и Димитър Бербатов, са от малкото примери за съвременни филантропи.

В резултат на свръхядене, в напредналите страни има над един милиард хора с наднормено тегло, около 500 милиона от които са затлъстели. На другия полюс – в Африка и някои страни  на Азия милиони хора умират от глад, малария и други инфекциозни болести.

На този фон новоизбраните ректори край Темза и Дунав са нежен вариант на отвратителната асиметрия. Луиза Ричардсън – световно известен учен — стана първата жена начело на  Оксфордския университет в неговата  900-годишна история. На другия полюс – едно университетско недоразумение бе избрано за ректор на една корумпирана академия.

Италианският социолог и икономист Вилфредо Парето (1848-1923) въвежда “Правилото 20-80”, което става известно като “Закон на Парето”. То гласи: „Във всяко общество 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите, докато други 20% създават 80% от проблемите и загубите.“

Поетът Илиян Троянски изписва Правилото по-разбираемо: 20% от хората изпиват 80% от бирата на света. По-лошото е, че 20% от хората прочитат 80% от книгите на света. Защото „смисълът не е да пиеш повече, а да научаваш повече.“

 

 

Print Friendly
FacebookСподели