Осъдиха Филип Златанов на 3,5 г. лишаване от свобода

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Златанов, който стана известен със скандалното си тефтерче   Филип Златанов   Източник: Любомир Спиров, БГНЕС Още по темата...
| Източник: vesti.bg

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Златанов, който стана известен със скандалното си тефтерче

 

Филип Златанов
Филип Златанов   Източник: Любомир Спиров, БГНЕС

Още по темата

  • Указанията в тефтерчето на Златанов изпълнени на 100%
    17.01.2014
  • Златанов: В тефтера си имам лични мисли, не помня кой е И.Ф.
    18.07.2013

Софийският градски съд (СГС) призна за виновен Филип Златанов и го осъди на 3 години и половина ефективно лишаване от свобода.

Прокуратурата обвини Златанов за това, че е извършил престъплението като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Той не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. От това се е разколебало доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа.

Съдът го призна за виновен по обвинението, свързано с Росен Плевнелиев – сигналът, който Златанов не е предоставил за публикуване и така за настоящия президент е настъпила облага, като не е станало обществено достояние, че се води преписка. Преписката срещу настоящия президент е прекратена. По част от обвиненията Златанов беше оправдан, например за част от обвинението свързано с Димана Ранкова като това, че не е качил на сайта решението за нея.

На излизане от съда скандалният Златанов изглеждаше разстроен и единственото, което каза беше: „Благодаря на българския съд“. Адвокатът му Антон Терзийски определи присъдата като тежка, но с лаконичното: „така е преценил съдът на тази инстанция“.

Мярката за неотклонение на Филип Златанов е парична гаранция от 5000 лв. Той трябва да плати и над 3000 лв. разноски по делото. Присъдата му не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Софийския апелативен съд.

Ефективната присъда за Златанов идва, след като прокуратурата поиска 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок за Златанов, който стана известен със скандалното си тефтерче, страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято. Тогава прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ – И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. След скандала Искра Фидосова напусна парламента.

В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган.

Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева.

Става дума за три преписки в КПУКИ. Едната по сигнал срещу Плевнелиев – прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората – срещу Ранкова, решението по което не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третата – срещу Бунева, отново за непубликувано решение.

Делото срещу Златанов започна на 31 март. Той поиска то да е по реда на съкратеното съдебно следствие, тоест свидетелите и експертите да не бъдат призовани в съда, а да се ползва съдържанието от протоколите за разпит. В съда бяха прочетени свидетелските показания на бившия председател на Комисията за конфискация на имущество Тодор Коларов, тези на Яна Христова, Румен Ангелов, Дияна Иванова. В съда се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Източник: БГНЕС    
Print Friendly
FacebookСподели