Оранжерията на Слънчев бряг може да възкръсне

  Курортното дружество търси инвеститор, който да развие производство в сферата на озеленяването Оранжерията в Слънчев бряг и ботаническата градина в нея могат да възкръснат отново, ако се намери фирма,...
| Източник: в."Фактор"
 
Курортното дружество търси инвеститор, който да развие производство в сферата на озеленяването
Оранжерията в Слънчев бряг и ботаническата градина в нея могат да възкръснат отново, ако се намери фирма, която да развие тази дейност. Това обяви изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.
Дружеството си възвърна собствеността върху имота, след като частен съдия-изпълнител я обяви за публична продан, заради задължение на „Слънчев бряг” АД към софийската фирма „Воден бряг” ЕООД.
„През 2003 година фирмата е купила земя от Слънчев бряг близо до Министерски съвет. След дълга битка съдът отрежда, че „Слънчев бряг” АД неправомерно е продал имота и парите трябва да бъдат възстановени на фирмата, която го е купила”, обясни изпълнителният директор. Дружеството обаче не разполага с такива свободни средства и затова е подписано извънсъдебно споразумение за начините и времето, през което да върне средствата.
„Имахме забавяне от 3-4 месеца с изплащане на едната вноска и фирмата си извади този изпълнителен лист. С помощта на Агенцията по приватизация можахме да продадем пералнята и със средствата от прожажбата покрихме това задължение. Така успяхме да спасим оранжерията и сега тя отново е собственост на „Слънчев бряг” АД. В момента тя не е използваема, но търсим инвеститор, който да развие производство в сферата на озеленяването, съвместно с дружеството”, каза още Златко Димитров.
От оранжерията са останали стъклените парници и административните сгради. С огромния труд на покойния лесовъд и еколог Симеон Мицов и на биолога д-р Димитър Козаров още по тоталитарно време беше създадено едно място с богати растителни видове. Оттук се снабдяваха всички хотели, ресторанти и други туристически обекти с палми, други растителни видове и зеленина. Тук се произвеждаше разсад за цветните аранжировки на целия курортен комплекс.
 
Двамата еколози аклиматизираха палми, които подариха на общините по цялото Черноморие. Те създадоха уникална  ботаническа градина – истински музей с редки видове, които да разглеждат идваха дори туристически групи.
Сред тях бе и палмата на Фердинанд, донесена преди години от двореца в Балчик. Заради уникалното огромно растящо дърво стъкленият купол на оранжерията бе неколкократно надграждан.
В последното десетилетие в административната сграда на оранжерията се намираше офисът на представителството в България на Световното движение „Син флаг”, което изследва чистотата на плажовете и пристанищата, на пясъка, въздуха и водата в тях и се бори за имиджа на туризма и здравето на хората.
След това оранжерията попадна в ръцете на частна фирма, която бързо я доведе до това състояние, в което е сега. Не е известна съдбата на уникалната палма на Фердинанд и на другите видове. Фирмата, която стопанисваше в последните години оранжерията е в ликвидация и всички документи са в прокуратурата, обясни изпълнителният директор на туристическото дружество.
Все още не е ясно дали ще бъде възродено това място, но е видно желанието на собствениците му. В документите мястото е записано като „урбанизирана територия с начин на трайно ползване”. Имотът е близо 20 000 кв.м.и се намира в близост до бл. Странджа на комплекса „Слънчев бряг”.Автор: Румяна Любенова
Прочетена: 67

 
Print Friendly
FacebookСподели