ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИЯТА ПРИ ДЕЦАТА

| Източник: Яна Христова

 

В навечерието на новата учебна година, на 4-ти септември т.г., в общинска зала „Мелсас” в град Несебър, се проведе поредната форма на квалификация на място, организирана от община Несебър – обучение на учители от общинските училища и детски градини на тема „Детската агресия – същност, видове, причини и възможности за превенция”. В квалификационната форма взеха участие и служителите на Център за социална рехабилитация и интеграция „Слънчице” и Център за обществена подкрепа – две общински структури, които провеждат общинската социална политика за работа с деца.

Семинарът се проведе под ръководството на проф. дпн Румен Стаматов – професор по възрастова и педагогическа психология от ПУ „Паисий Хилендарски”. Изборът на темата е предопределен от нейната значимост за предучилищната подготовка и всички етапи и степени на училищната подготовка. Ето какво сподели проф. Стаматов в тази връзка: „Колкото и да е неприятно, проблемът за насилието все още е значим проблем за децата и техните родители, а и за всички, които са заинтерисовани от щастието и благополучието на децата. Бих искал да отбележа, че агресивното поведение, когато вече е изградено, може да бъде много трайно във времето и да се обвърже и с други проблеми – злоупотреба с алкохол и наркотици, емоционални и поведенчески проблеми, безразборни сексуални отношения, и в някои случаи – да придобие много сериозни форми като антисоциално поведение. Това, на което искам специално да обърна внимание, е, че справянето с агресията и насилието при децата не е задължение и грижа само на децата, само на родителите, само на училището или само на работещите в социалната сфера. Успешното решаване на този проблем е възможно само ако всички се включат активно и с разбиране за решаването му.”

В рамките на семинара, участниците получиха научна информация за причините за агресивно поведение при децата и усвоиха полезни практики и механизми за превенция на насилието и склонността към агресия.

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели