Община Несебър получи специална награда

Община Несебър получи специална награда за участието си в Европейската седмица за намаляване на отпадъците   На 23.01.2014 г. в Министерство на околната среда и водите, се проведе церемония за...
| Източник:
Община Несебър получи специална награда за участието си в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
 
shadow

На 23.01.2014 г. в Министерство на околната среда и водите, се проведе церемония за награждаване на победителите в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Министърът на околната среда и водите г-жа Искра Михайлова, връчи специална награда на община Несебър за участието в инициативата, като тя бе получена от Ани Николова, директор на дирекция „Управление на проекти и екология“.
Община Несебър е една от малкото общини в България, които се включиха активно в кампанията, която се провежда под патронажа на Янез Поточник – еврокомисар за околната среда.

В периода 16-24 ноември 2013 г., в рамките на инициативата Европейска седмица за намаляване на отпадъците в Несебър, Свети Влас, Обзор и Равда се проведоха множество събития, за да се провокира и стимулира поведението на малки и големи за едно по-разумно потребление и по-цивилизовано отношение към отпадъците, които генерираме. Събитията започнаха с Ден на отворените врати в отдел „Екология“.

 
Проведе се и информационен ден на община Несебър като се засегнаха няколко теми: изменения в националната и местна нормативна уредба относно организиране на дейностите по управление на отпадъците, 5-те екологични кампании, организирани от общината през 2013 г.( в рамките на които бяха събрани близо 50 тона отпадъци за рециклиране), примера на правителството на Люксембург за управление на отпадъците, както и връчване на награди и грамоти на всички кметове и директори на училища и детски градини, взели активно участие в инициативата – „Не изхвърляй“ за хартиени отпадъци, част от кампанията на БТВ „Да изчистим България за един ден“.
 
Завършек на участието в Европейската седмица за намаляване на отпадъци в община Несебър сложи кампанията „Е-рециклирай“, която се състоя в селективно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори. За целта бяха изградени пунктове за събиране в Несебър, Свети Влас, Обзор и Равда. Общото количество на събраните отпадъци е приблизително – 269 електрически и електронни уреди и 330 луминисцентни лампи. Участие в събитията взеха детски градини, училища, граждани и фирми.

Асоциацията на еколозите, от общините в България, номинира община Несебър за участие в Европейския конкурс за най-интересни дейност и проекти в рамките на инициативата – Европейска седмица за намаляване на отпадъците и призова за активно включване и в новата инициатива „Да почистим Европа“, която ще се проведе на 10 май 2014 г.

Print Friendly
FacebookСподели