Обсъждаха бъдещето на европейското ляво

| Източник: в."Дума"

Бъдещето на Европа и мястото на левите партии в нея, както и алтернативите за лява икономическа и социална политика обсъждаха  участниците в международна конференция, организирана от Европейската лява партия и „Българската левица“. Представители на левицата от Унгария, Франция, Гърция и България дискутираха различните пътища за постигане на социална справедливост и необходимостта за избистряне на облика на политическото ляво.

„Голямото предизвикателство пред левицата е да организира съпротива и да представи възможните алтернативи за лява икономическа и социална политика. Трябва да спрем строгите икономии и да представим решения за преодоляване на кризата“, заяви председателят на „Българската левица“ Маргарита Милева. Атила Вайнай от Унгарската работническа партия представи доклада си „Новата социална желязна завеса“ и изрази опасенията си, че ЕС подготвя ново разделение на Европа.

В миналото успяхме да премахнем класовото разделение и да осигурим на децата си достъп до средно и висше образование, сега това не е така, заяви той, посочвайки и данни за големия брой деца, които живеят в крайна бедност. Европа се нуждае от нова, социална и лява политика, категоричен бе Вайнай.

Левите политики в България и по-скоро тяхната недостатъчност оживиха дискусията. „В българския парламент няма леви партии, има лява риторика от една националистическа партия. И това е само риторика, защото няма действия“, възмутиха се някои от участниците.

 

Print Friendly
FacebookСподели