Н.Пр.Юрий Исаков: Единственият изход от кризата в Украйна е пряк диалог

Н.Пр.Юрий Исаков: Единственият изход от кризата в Украйна е пряк диалог между сегашната власт в Киев и Югоизтокът на Украйна Агенция „Фокус“ Снимка: Посолство на Русия По повод празникът 9...
| Източник: Агенция "Фокус"

Н.Пр.Юрий Исаков: Единственият изход от кризата в Украйна е пряк диалог между сегашната власт в Киев и Югоизтокът на Украйна

Агенция „Фокус“

Снимка: Посолство на РусияН.Пр.Юрий Исаков: Единственият изход от кризата в Украйна е пряк диалог между сегашната власт в Киев и Югоизтокът на Украйна

Н.Пр.Юрий Исаков: Единственият изход от кризата в Украйна е пряк диалог между сегашната власт в Киев и Югоизтокът на УкрайнаСнимка: Посолство на Русия

По повод празникът 9 май – Денят на победата, Агенция „Фокус” разговаря с Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия в България

Фокус: Г-н посланик, тазгодишният 9 май има ли по-особено значение, с оглед на обстановката в Европа и събитията в Украйна? Напрегната ситуация ще повлияе ли на честването на празника на победата над фашизма?
Н.Пр. Юрий Исаков: Денят на победата за нас е особен, свещен празник. С всяка година неговото значение става все по-голямо – човешките спомени, чувството на благодарност и неизкупимият дълг се допълват с практическата задача – да не се допуска възраждането на фашизма в Европа, а и като цяло в света. Години наред на европейския континент си затварят очите пред това как тази идеология набира нови поддръжници, а нейните проводници вербуват нови последователи, организират се маршове в чест на бившите есесовци, признати за престъпници на Нюрнбергския трибунал, и за съжаление, това се наблюдава в наши дни и в Украйна.
Фокус: Като че ли за първи път от години в Европа се говори толкова много за възраждане на фашизма. Появиха се надписи „Помни Хатин” пред изгорелия дом на профсъюзите в Одеса… Излиза, че победата над фашизма не е била трайна и окончателна, а напротив?
Н.Пр. Юрий Исаков: На 2 май в Одеса ние, колкото и да е прискърбно, станахме свидетели на неприкрити фашистки действия. Русия няма да позволи да бъдат заметени „под килима” фактите за поръчителите и извършителите на това деяние. Ще търсим истината и за реалните мащаби на тази трагедия, които съзнателно се премълчават от украинските управляващи. Нужно е да се проведе подробно разследване, резултатите на което трябва да бъдат оповестени публично. Силовите ведомства в Украйна сега всъщност се контролират от партията „Свобода”, чиято политическа платформа се базира на декларация приета от съучастниците на хитлеристките фашисти през юни през 1941 година. Съгласно декларацията „истинските украинци” са били длъжни да си сътрудничат с Хитлер за установяване на новия ред в Европа. Ще припомня, че колаборационистите – бандеровци са убивали не само евреите, поляците и руските войници, но и украинците, които са отказали да следват този лозунг. В Западна Украйна безпрепятствено маршируват идеологическите наследници на военното подразделение Ваффен-СС „Галичина”. В страната все още са прекъснати почти всички руски телевизионни канали, регулярно се задържат и се изгонват журналисти. Задачата на всички европейци е да не допуснат отново да се възроди фашизмът в Европа.
Фокус: Каква е официалната позиция на Руската федерация по повод спекулациите около събитията, свързани с края на Втората световна война? Например – омаловажаването на ролята на Червената армия за победата над Хитлеристка Германия?
Н.Пр. Юрий Исаков: Фалшифицирането на историята и нейната трактовка от гледна точка на конюнктурата – това наистина е един много сериозен проблем. Уви и днес се намират – да си го кажем направо – безотговорни деятели, които се опитват не само да омаловажат бойния и трудов подвиг на нашия народ, но и да хвърлят някаква сянка на неговата славна победа, която е постигната на изключително висока цена. Що се отнася до нашата официална позиция, на 5 май тази година, президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който е насочен към противодействие на опитите за посегателство върху историческата памет по отношение на събитията, имали място по време на Втората световна война. По-специално той предвижда наказателна отговорност за отричане на фактите, които са установени с присъдата на Международния военен трибунал за осъждането и наказването на главните военни престъпници от европейските страни от оста, за одобряване на престъпления, установени с посочената присъда, за разпространяване на преднамерено лъжливи факти за дейността на СССР през годините на Втората световна война, както и за публичното оскверняване на символите на военната слава на Русия. Между другото, бих предложил да се зададат на тези, които поставят под съмнение победата на Русия във войната, както и ролята на СССР в нея, – само четири въпроса: Кой спечели битката в Берлин?; Кой превзе Райхстага?; Коя държава от антихитлеристката коалиция понесе най-големите човешки загуби?; Коя войска премина най-дългия път измерен в километри и най-кървавия – в човешки жертви – докато стигне до Деня на Победата? Ако отговорите на тези въпроси бъдат искрени и по съвест, мисля, че всичко ще стане ясно, но ако се дадат някакви други отговори, това означава, че „някой” трябва да се научи да чете, да се запознава с фактите и с историята и само след това да изказва своето мнение или съмнение.
Фокус: Какво е отношението към паметниците на Съветската армия в последните години?
Н.Пр. Юрий Исаков: В България има повече от 150 паметника, свързани с историята на Втората световна война. Ние сме благодарни за внимателното отношение на България към тези паметници. Особена благодарност искам да изразя на кмета на Пловдив Иван Тотев, за грижливото отношение към паметника на съветския воин-освободител „Альоша”, както и на кмета на Бургас Димитър Николов за паметника на руския войник (бургаски „Альоша”). Ние сме признателни на местните администрации и обществеността и на стотици други градове и села в България за грижата на паметниците от нашата обща история, включително от Втората световна война. Заедно с това обаче, сериозно притеснение създава фактът, че непрекъснати актове на вандализъм спрямо паметника на Съветската армия в центъра на София, както и в кв. „Лозенец”, които придобиват характер на целенасочена дейност. Ние разчитаме на това, че компетентните органи на властта в България, ще вземат необходимите мерки за прекратяването на вандализма, за да бъдат виновните подведени под отговорност. Редица български неправителствени организации правят много за поддържането на тези паметници в надлежен вид – сами, със собствените си средства премахват следите от вандализма, останали по постаментите, извършват и козметичен ремонт. В създаващата се ситуация, обаче, тези усилия явно не са достатъчни. Също така, сме много обезпокоени за монумента на Съветската армия, изграден през 1952-1954 г. През тази зима от него многократно падаха гранитни плочи и, според специалистите, той се нуждае от реставрация. На 8 май тази година в България беше обявена кампания за набирането на средства за реставрацията на този мемориален комплекс. В реализацията на тази инициатива имат намерение да се включат и български, и руски организации и частни лица.
Фокус: Г-н посланик, какви са отношенията между България и Русия в момента, като се вземе предвид позицията на България по повод политиката на Русия спрямо Украйна?
Н.Пр. Юрий Исаков: Бих казал, че официалната позиция на България по украинската криза е доста балансирана, макар да е различна от подходите на Русия. Разбираме, че на България, като член на НАТО и ЕС, й се налага да се съобразява с тях за едни или други международни въпроси. Заедно с това се надявам, че украинските събития няма да повлияят на развитието на двустранното взаимноизгодно сътрудничество. София безусловно има какво да губи, като при това не веднъж са го заявявали напоследък и самите представители на българското правителство. Русия от своя страна е готова да продължи двустранния политически диалог, както и икономическото взаимодействие. Сигурен съм, че за това ще допринесе визитата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в България в рамките на празнуването на 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Важна за нашите отношения, без съмнение, ще стане и визитата на председателя на Народното събрание на България Михаил Миков в Москва по покана на председателя на Съвета на Федерацията на Федералното Събрание на Руската федерация В.Матвиенко. Продължаваме да работим с българските ни партньори върху организационните аспекти на посещението на председателя на Държавната Дума на Федералното Събрание на Руската федерация Сергей Наришкин в България.
Фокус: Какъв може да е според вас изходът от ситуацията, какви са начините да се стигне до диалог? Какъв е вариантът за умиротворителни сили в Украйна.
Н.Пр. Юрий Исаков: Ние сме убедени, че единственият изход от настоящата криза в Украйна може да се намери при условие, че сегашното управление на Киев и Югоизтокът на Украйна проведат пряк пълноценен и инклузивен диалог. Протестиращите на Юга и на Изтока искат да ги чуят в Киев, искат да получат равен и пълноценен глас при решаването на съдбата на собствената си държава. Необходимото условие за това е деескалация на насилието. Нашата страна цени усилията на ОССЕ и на Съвета на Европа за организацията на преговори за бъдещето на Украйна между самите украинци.
Външните играчи – САЩ, или Европейският съюз, или Русия – трябва максимално да помогнат за осъществяването на такъв диалог. Никой няма да реши проблемите на украинците, освен самите украинци. Засега не е много ясно, колко реалистичен е вторият кръг от преговорите в Женева, но при всяко положение без пълноправното участие на Юга и на Изтока на Украйна в определянето на по-нататъшната съдба на страната си ситуацията няма да се промени към по-добро. Мисля, че в момента най-очевидната стъпка, която би трябвало да се предприеме за деескалацията, е да се отмени заповедта армията да воюва с народа, незабавно да се прекратят всички военни и наказателни операции. Такива действия не само че не могат да помогнат за разрешаването на споровете, а напротив, задълбочават разцеплението.
Фокус: Каква ще e бъдещата политика на Русия, която ще се води по отношение на украинската криза?
Н.Пр. Юрий Исаков: Искам да подчертая следното, до голяма степен можеше да няма търсене на някакви допълнителни площадки, кръгли маси и всякакви други форми на диалог, ако Киев се беше отнесъл отговорно към изпълняването на своите задължения от Споразумението, сключено на 21 февруари тази година, както и от Женевското споразумение от 17 април тази година. За съжаление вместо това се провежда така наречената „антитерористическа операция”, но всъщност това е военна наказателна операция срещу жителите на юго-източните райони на Украйна. Бяхме свидетели на ужасна трагедия в Одеса, основната причина на която е безотговорността на киевската власт. Днес е нужно по всякакъв начин да се стимулира провеждането на диалог между украинците и най-вече да се престане да се представят протестиращите на Юга и на Изтока като сепаратисти и терористи. По принцип президентските избори в Украйна, насрочени от Киев за 25 май, е движение в правилна посока. Но те няма да доведат до нищо, ако хората от Юга и Изтока не бъдат уверени в това, че техните гласове ще бъдат чути, както и че след изборите техните права ще бъдат гарантирани. Общите думи на Киев за „намеренията” относно така наречената конституционна реформа, повишаване на статута на руския език не убеждават, в тях липсва конкретика. Пак казвам, че сега е необходимо друго нещо – наистина да бъде започнат сериозен, честен инклузивен диалог между Киев и Югоизточна Украйна за съгласуване на начини за коригиране на политическото устройство на страната. Тъкмо това ще стане основа за изход от дълбоката криза в Украйна.
Фокус: Как се отразяват на Русия санкциите, които бяха предприети спрямо нея? До какво биха довели те?
Н.Пр. Юрий Исаков: Русия не бива да се изолира. Тя се намира, без да преувеличавам, в центъра на всички световни процеси и международни събития, затова опитите да бъде изградена някаква различна координатна система и отвън да се намери неподобаващо място за Русия в нея са обречени на провал. Ние се стараем това да го обясним на нашите американски и европейски колеги, но за жалост не винаги искат да бъдем чути. Осъждаме обявените мерки за оказване на натиск върху Русия. Едностранните екстериториални санкции по природата си не са законни – те не съответстват нито на нормативите на цивилизованото международно общуване, нито на основите на международното право. За съжаление, става дума не само за санкции по отношение на редица физически и юридически лица от Русия, а за това, че се възражда една практика, която има за цел да ограничи нормалното икономическо сътрудничество. Нека да вземем за пример областта на високите технологии. Пред очите ни фактически се възражда „КОКОМ” – една отдавнашна методика от времето на „студената война”, бих казал, – „фантом на отминалия свят”. Бих искал да отбележа балансираната и прагматична политика на правителството на България, което, действайки в интересите на своите граждани, се стреми да защитава националните икономически интереси. Това засяга в частност мащабните енергийни проекти, реализирането на които ще даде мощен тласък за развитието на цялата икономика на страната и ще послужи за укрепването на енергийната сигурност в Европейския съюз като цяло.
Фокус: Какво значение има за вас 9 май – Деня на победата?
Н.Пр. Юрий Исаков: За мен, както и за всеки гражданин на Русия, 9 май е не просто една празнична дата. Моят баща Николай Петрович Исаков, премина през целия период на войната от 1941 до 1945 година, като е три пъти раняван. Двама мои чичовци, по майчина и бащина линия, загинаха на фронта. Този ден е не само символ на огромен брой жертви, на скръб на милиони хора, но и изтъкнат пример на героизма на всички народи на нашата Родина и радост от Победата над нацизма. Всяка година ние посрещаме този „празник със сълзи в очите” с голямо вълнение. Свещен дълг на всеки един от нас на този ден е да си спомним и да се поклоним пред подвига на падналите за свободата на нашата Родина, пред подвига на хората, преживели войната, които са ковали тази Победа, а после са възстановявали страната. Особени поздравления и признателност – на ветераните от Втората световна война. Искам да им пожелая здраве, дълголетие и благополучие. Честит празник на вас, скъпи български приятели! Честит ден на Великата победа!
Ксения ПЕЕВА

Print Friendly
FacebookСподели