НЯМА ШЕГА.ЗАПОЧНА НАЧАЛНО ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В НЕСЕБЪР

| Източник: Мара МОМЧИЛОВА

От 1 декември,както в цялата страна така и в несебърските училища, започна  въвеждането на  начална военна подготовка за учениците от 9 и 10 клас.

Обучението ще се провежда в часа на класа от класния ръководител и военнослужещ, определен със заповед на министъра на отбраната,цивилен служител от териториалните структури на Централното военно окръжие или цивилно лице въз основа на сключен граждански договор.                                                                                                                                                  

 Първият час в СОУ „Любен Каравелов” и ПГТ „Иван Вазов” бе проведен от офицера от резерва Красимир Костов,който е началник на отдел „Военен отчет” към Община Несебър.                                                                                                                                               

Обучението е по теми,свързани с отбраната на страната.Темите за 9 и 10 клас са определени,разработени и приети в Министерството на отбраната.Към всяка от тях е разработен брифинг,презентация, със снимков материал и др.данни.                   

Тематиката може да се прочете и на интернет-страницата на МО,и на сайта на Централното военно окръжие- www.comd.bg, а Военно издателство е напечатало два сборника,в които са публикувани 5-те теми за 9 и за 10 клас.                                                  

Съдържанието на темите за 9 клас е: “Същност и съдържание на гражданско-военните отношения”, “Действия за оцеляване при актове от терористични, екстремистки и престъпни групировки и военни действия, както и при откриване на невзривени бойни припаси”, ”Задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната”, ”Критична инфраструктура. Спасителни и евакуационни дейности с участието на въоръжените сили” и “Оказване помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер”.                                                                                                      

  Тематиката за 10-класниците е: “Въоръжените сили на Република България-история и настояще”, “Въоръжения и екипировка на военнослужащите във видовете въоръжени сили”, “Мисия и задачи на въоръжените сили на Република България. Участие в операции и мисии извън територията на страната”, “Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България”, “Същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България”.                                                  

 Това обучение ще протече в рамките на 5 учебни часа по определените теми и включва само теоритична подготовка,без практически занятия.

                                                         

 

Print Friendly
FacebookСподели